Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Demszky Gábor és Tarlós István Budapest díszpolgára lett, Karácsony Gergely nagyon örül

Budapest, 2010. október 6. Tarlós István újonnan megválasztott főpolgármester (b) és Demszky Gábor leköszönő főpolgármester beszélget a Városháza folyosóján a főpolgármesteri munkakör átadás-átvételén. MTI Fotó: Soós Lajos

Demszky Gábor és Tarlós István is Budapest díszpolgára lett. A két volt főpolgármesternek adományozott címet Karácsony Gergely javaslatára szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés.

Díszpolgárok lettek

A Fővárosi Közgyűlés a szerdai ülésén megszavazta, hogy díszpolgári címet adományoz Budapest két korábbi főpolgármesterének. A testület egyszerre döntött Demszky Gábor, az egykori SZDSZ politikusa és a kormánypártok által támogatott Tarlós István kitüntetéséről.

Karácsony Gergely ötlete volt

A kettős díszpolgári kinevezés ötletét Karácsony Gergely egy éve, az önkormányzati választási győzelme után vetette fel.  A főpolgármester a városházi átadás-átvétel után beszélt arról, hogy a rendszerváltás utáni önkormányzatiságnak 30. évfordulója alkalmából kezdeményezni fogja, hogy elődei megkapják a címet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Szerették Budapestet”

Karácsony Gergely csütörtökön Facebook oldalán azt írta, hogy mindkét volt főpolgármesternek voltak rossz és jó döntései: „egyikük sem volt hibátlan, de mindketten nagyon szerették Budapestet”. A főpolgármester örül, hogy a közgyűlés is támogatta az általa benyújtott javaslatot, mert olyan országban hisz, ahol a politikai vitapartnerek lehetnek ellenfelek, de soha nem lehetnek ellenségek.

„Ezer vitám volt Tarlós Istvánnal”

 „Nekem ezer dologban volt vitám Tarlós Istvánnal. Azért indultam el a választáson a kihívójaként, hogy ezt a vitát megvívjuk. Erős felhatalmazást kaptam a választóktól arra, hogy az övétől merőben eltérő politikát csináljak Budapesten. De ettől még én soha, egyetlen pillanatra sem vitatom el Tarlós Istvántól, hogy teljes szívéből szereti ezt a várost, hogy rengeteget tett Budapestért. Sok-sok nagyszerű dolgot is megvalósított” – írta Tarlós Istvánról a főpolgármester.

EZ IS ÉRDEKELHET! Tarlós István: Úgy ébredek, hogy 25 másodpercig azt hiszem én vagyok még a főpolgármester

Demszky Gáborról is írt

Demszky Gáborról pedig a következőt írta: „És biztos vagyok benne, hogy Demszky Gáborral is jó sok vitánk lenne számos kérdésben. De, hogy Budapest ügyét mindig a szívén viselte, és keményen dolgozott ezért a városért, azt sosem kérdőjelezném meg. ” 

EZ IS ÉRDEKELHET! A 4-es metrón kapták lencsevégre a facebookozó volt főpolgármestert, Demszky Gábort

Józsefváros polgármestere nem szavazott igen-nel

Pikó András, a 8.kerület polgármestere viszont arról posztolt, hogy ő Tarlós István esetében nem támogatta a díszpolgárrá avatást, Demszky Gábor esetében pedig tartózkodott. A döntését egy elvi és egy gyakorlati okkal indokolta. Az elvi ok, hogy szerinte a díszpolgársághoz szükséges történelmi idő egyik jelölt esetében sem telt még el.

Komolytalanná teszi a vizsgálatot

Pikó András a gyakorlati okról azt írta, hogy egy évvel ezelőtt azért kaptak felhatalmazást a jelenlegi vezetők a főváros lakosaitól, hogy feltárják a Fidesz korrupciós ügyeit. Ezért a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy vizsgálóbizottságot állít fel az előző városvezetések olyan beruházásainak ügyében, melyek felvetik a közpénzek nem helyes felhasználásának a gyanúját. „De addig, amíg a vizsgálat le nem zárul, a lehetséges politikai felelősök kitüntetése magát a vizsgálatot teszi komolytalanná és feleslegessé” – írta Facebook oldalán Józsefváros polgármestere.

A vizsgálóbizottságról részletesen a BudaPestkörnyeke.hu itt és itt írt

Kiemelt kép: Tarlós István és Demszky Gábor – Forrás: MTI/Soós Károly

Exit mobile version