Demszky Gábor és Tarlós István is Budapest díszpolgára lett. A két volt főpolgármesternek adományozott címet Karácsony Gergely javaslatára szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés.

Díszpolgárok lettek

A Fővárosi Közgyűlés a szerdai ülésén megszavazta, hogy díszpolgári címet adományoz Budapest két korábbi főpolgármesterének. A testület egyszerre döntött Demszky Gábor, az egykori SZDSZ politikusa és a kormánypártok által támogatott Tarlós István kitüntetéséről.

Karácsony Gergely ötlete volt

A kettős díszpolgári kinevezés ötletét Karácsony Gergely egy éve, az önkormányzati választási győzelme után vetette fel.  A főpolgármester a városházi átadás-átvétel után beszélt arról, hogy a rendszerváltás utáni önkormányzatiságnak 30. évfordulója alkalmából kezdeményezni fogja, hogy elődei megkapják a címet.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

„Szerették Budapestet”

Karácsony Gergely csütörtökön Facebook oldalán azt írta, hogy mindkét volt főpolgármesternek voltak rossz és jó döntései: „egyikük sem volt hibátlan, de mindketten nagyon szerették Budapestet”. A főpolgármester örül, hogy a közgyűlés is támogatta az általa benyújtott javaslatot, mert olyan országban hisz, ahol a politikai vitapartnerek lehetnek ellenfelek, de soha nem lehetnek ellenségek.

„Ezer vitám volt Tarlós Istvánnal”

 „Nekem ezer dologban volt vitám Tarlós Istvánnal. Azért indultam el a választáson a kihívójaként, hogy ezt a vitát megvívjuk. Erős felhatalmazást kaptam a választóktól arra, hogy az övétől merőben eltérő politikát csináljak Budapesten. De ettől még én soha, egyetlen pillanatra sem vitatom el Tarlós Istvántól, hogy teljes szívéből szereti ezt a várost, hogy rengeteget tett Budapestért. Sok-sok nagyszerű dolgot is megvalósított” – írta Tarlós Istvánról a főpolgármester.

EZ IS ÉRDEKELHET! Tarlós István: Úgy ébredek, hogy 25 másodpercig azt hiszem én vagyok még a főpolgármester

Demszky Gáborról is írt

Demszky Gáborról pedig a következőt írta: „És biztos vagyok benne, hogy Demszky Gáborral is jó sok vitánk lenne számos kérdésben. De, hogy Budapest ügyét mindig a szívén viselte, és keményen dolgozott ezért a városért, azt sosem kérdőjelezném meg. ” 

EZ IS ÉRDEKELHET! A 4-es metrón kapták lencsevégre a facebookozó volt főpolgármestert, Demszky Gábort

Józsefváros polgármestere nem szavazott igen-nel

Pikó András, a 8.kerület polgármestere viszont arról posztolt, hogy ő Tarlós István esetében nem támogatta a díszpolgárrá avatást, Demszky Gábor esetében pedig tartózkodott. A döntését egy elvi és egy gyakorlati okkal indokolta. Az elvi ok, hogy szerinte a díszpolgársághoz szükséges történelmi idő egyik jelölt esetében sem telt még el.

Komolytalanná teszi a vizsgálatot

Pikó András a gyakorlati okról azt írta, hogy egy évvel ezelőtt azért kaptak felhatalmazást a jelenlegi vezetők a főváros lakosaitól, hogy feltárják a Fidesz korrupciós ügyeit. Ezért a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy vizsgálóbizottságot állít fel az előző városvezetések olyan beruházásainak ügyében, melyek felvetik a közpénzek nem helyes felhasználásának a gyanúját. „De addig, amíg a vizsgálat le nem zárul, a lehetséges politikai felelősök kitüntetése magát a vizsgálatot teszi komolytalanná és feleslegessé” – írta Facebook oldalán Józsefváros polgármestere.

A vizsgálóbizottságról részletesen a BudaPestkörnyeke.hu itt és itt írt

Kiemelt kép: Tarlós István és Demszky Gábor – Forrás: MTI/Soós Károly