Tarlós István szerint utóda, Karácsony Gergely nincs abban a helyzetben, hogy saját gondolatait, elhatározásait vigye bele a főpolgármesteri munkába. Szerinte a főpolgármester nem a maga ura. Karácsony Gergely erre azt válaszolta, hogy Tarlós István nem tud méltósággal visszavonulni.

A jelenlegi és a korábbi főpolgármester közötti szóváltás azért durvult el, mert Karácsony Gergely bejelentette vizsgálóbizottságot állítanak fel, hogy kivizsgálják a korrupciógyanús ügyeket. Tarlós István erre bepöccent és elment a rendőrségre feljelentést tenni, hogy vizsgáljanak ki minden olyan ügyet, ami a városházi bizottság elé kerül.

Karácsony Gergely a minap azt mondta, azért nem tesznek feljelentést, mert a bizottság előbb megvizsgálja kell-e feljelentést tenni vagy sem.

Tarlós István a Magyar Nemzet szerdai számában arról beszélt, hogy „a korrupciógyanús kifejezésnek két célja van: elterelni a figyelmet arról, hogy az új városvezetés kilenc hónap alatt nem tud felmutatni semmit, illetve az egész már 2022-ről szól, pont addig húzzák el a vizsgálatukat.

A korábbi főpolgármester szerint az a lényeg, hogy minden héten el lehessen mondani, le lehessen írni addig az ellenzéki sajtóban, egymás mellett a szavakat: vizsgálóbizottság, korábbi városvezetés, adósság, korrupció.

Tarlós István hozzátette: „Ha már most tudják, hogy ezek az ügyek, közbeszerzések, lebonyolítások korrupciógyanúsak, feljelentést kellett volna tenniük. Én ezt hétfőn megtettem helyettük az országos rendőrfőkapitánynál. Ne hipotetikus kommunikáció legyen, hanem tisztázzuk a helyzetet.” – mondta.

Tarlós István azt is elmondta, hogy szerinte a főpolgármesteri kommunikáció döntően a Facebookon zajlik, amit egy tízfős stáb segít, vélhetően Gál J. Zoltán vezetésével. Kisebb részt pedig a baráti, online sajtójukban.

„Az én időmben volt Budapestinfó, amelyen bármilyen kellemetlen kérdést feltehettek az újságírók, ez most nincs” – mondta.

A korábbi főpolgármester elmondta: „Az említett, Karácsony-féle fórumokon viszont bármilyen szamárságot, pontatlanságot el lehet mondani, nincs, aki visszakérdezzen. A védekezés, amely a Lánchíd ügyé­ben folyik a főpolgármester részéről, addig állhat meg a lábán, amíg az online tér keretei között marad. A szakmai, jogi terepen azonnal el fog vérezni” – tette hozzá a korábbi főpolgármester.

Tarlós István a következőket mondta Karácsony Gergelyről „Nincs abban a helyzetben, hogy saját gondolatait, elhatározásait vigye bele a főpolgármesteri munkába. Meggyőződésem, hogy a főpolgármester nem a maga ura, főleg, amióta két MSZP-s polgármestert beszipkázott a DK.

A mögötte álló erők akarata sokkal erősebben érvényesül a sajátjánál. Most már egyszerű matematika, ami a fővárosban történik. A DK nem igazán akar ügyeket végigvinni, a 2022-es kampány miatt fontosabb, hogy ügyeket akadályozzon meg, negatív propagandát fejthessen ki.

Amit Gyurcsány Ferenc pártja nem akar, az egyszerűen nem megy át a Fővárosi Közgyűlésen, a DK nélkül Karácsony Gergelynek nincs többsége. Tulajdonképpen a kilenc hónap alatt belengetett ígéretekből lényegében semmi sem teljesült. Az idő panaszkodással, konfrontációval telik, és kétséges, hogy ez a parlamenti kampányig jelentősen változna.” – mondta Tarlós István.

Karácsony Gergely így reagált elődje mondataira: „Tarlós István eltöltött 30 évet a magyar önkormányzati rendszerben, sokak tiszteletét kiváltotta ezzel. Többek között az enyémet is, függetlenül attól, hogy politikailag nem értünk egyet. Szerintem a saját eddigi életpályáját és az eddig azzal kapcsolatos kiérdemelt tiszteletet rombolja az, hogy úgy látszik, nem tud méltósággal visszavonulni„ – így reagált Karácsony Gergely Tarlós István volt főpolgármester feljelentésére.

Kiemelt kép: Tarlós István és Karácsony Gergely – BPK-montázs