Csőzik László, Érd új polgármestere átvette a várost, elkészült az átadás-átvételi jegyzőkönyv. Az átadás után a korábbi polgármester T. Mészáros András azt posztolta, hogy 40,5 milliárddal adta át a várost, az új polgármester ezt kamunak tartja, mert csak 102 milliót talált, ráadásul szerinte a korábbi polgármester trükkösen olyan összegeket írt be a jegyzőkönyvbe, amelyek nem is léteznek. Megtörtént Érd nagyágyúinak első csörtéje.

Itt a pénz!

Érd korábbi polgármestere, T. Mészáros András október 24-én azt posztolta a Facebook oldalára, hogy megtörtént az átadás, hitel nélkül „40 és félmilliárd forinttal adtam át a város ügyeinek intézését az új polgármesternek.” Azt is írja, hogy „Az átadási jegyzőkönyv tanúsága szerint mind az üzemelésre, mind a folyamatban levő fejlesztésekre megvan a város kasszájában a pénz.”

Hol a pénz?

Másnap az új érdi polgármester, Csőzik László posztban reagált. Ezt írta: „Hivatali elődöm 40 milliárdot hagyott a kasszában, én pedig 102 milliót találtam.” Azt is írja az új városvezető, hogy „Az átadók által kiragadott 40 milliárdos összeg nem azt jelenti, hogy ez szabad pénzösszeg, amit elkölthet az új kabinet.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Majd így folytatja: „Természetesen ez az összeg egy olyan központi, állami támogatásokból (például Modern Városok Program) összeálló tételsor, mely – úgymond – pántlikázott pénz. Ezeket kizárólag szabályozottan, előre rögzített célok megvalósítására lehet elkölteni. Ilyenek például az érdligeti záportározó, a Kós Károly sulinál és a Fenyves-Parkvárosban már folyó építkezések.

Mára az általam felkért szakértők (társadalmi munkában) átnézték a teljes dokumentációt, és azt a megállapítást tették, hogy a város jelenleg mindösszesen 102 millió forint „szabadon” elkölthető forrással rendelkezik.” – írja Csőzik László.

Van valamennyi pénz, de nem annyi és nem úgy

Úgy tűnik Érd esetében is hasonló történik, mint Pécsett, ahol másként nevezik ugyanazokat a tételeket. Ha figyelmesebben olvassuk, akkor látjuk, hogy a korábbi polgármester egyik posztjában sem állítja, hogy 40,5 milliárd szabadon felhasználható pénz van a kasszában. Október 30-i posztjában úgy fogalmazott: „Tehát a készpénz jellegű vagyon amit átadtunk, összesen: 40.488.406.873 Ft.”, majd az új polgármester kevesebb pénzről szóló bejegyzése után ezt írta a korábbi városvezető:

„Soha nem volt még ilyen kedvező helyzetben Érd: 40,5 milliárd forint fejlesztésekre fordítható forrás és mintegy 500 millió forint működésre fordítandó keret van a város kasszájában.” Aztán savazni kezdi utódát: „Ha összevetjük ezt azzal, hogy 2006-ban a Döcsakovszky-Csőzik féle városvezetés 3,5 milliárd forintos hiánnyal adta át a várost, akkor a különbség több mint szembeötlő.” – írja T. Mészáros András.

Képbe kerül Mészáros Lőrinc

Az új polgármester a minap interjút adott a hirklikk.hu nevű oldalnak, és arról beszélt, hogy 1,2 milliárd forint hiányzik az elődje által átadott kasszából, majd azt mondja, hogy „A pénz valóban ott parkol a város számláján, hozzávetőleg 39 milliárd forint. Igen ám, de T. Mészáros elfelejtett néhány dolgot hozzátenni. Ebből a pénzből ugyanis valamivel több, mint 37 milliárd a Modern Városok Programjára adott állami támogatás. Ezt az összeget azonban közvetlenül nem az érdi intézményekre hagyta T. Mészáros, hanem a településen tevékenykedő állandó és leválthatatlan kivitelezőjére, a Fejér B.Á.L.-ra. Vagyis ezt a pénzt is Mészáros Lőrinc költheti majd el, hiszen minden közbeszerzést a miniszterelnök barátja szokott nyerni a városban.„

Trükközés

Az új polgármester ha nem is csalással, de trükközéssel gyanúsítja előgjét, amikor így fogalmaz az interjúban: „A hiányt eldugták, a költségvetés egyetlen sorába annyit írtak, hogy működési célú támogatás. Csak épp nem tudjuk, hogy honnan érkezik majd.”

Csőzik László azt is állítja, hogy a korábbi polgármester olyan számokat tett be a kötségvetésbe, amelyek nem is léteznek: „Miután átvizsgáltuk a számokat, megállapítottuk, hogy közel 2 milliárdos kormánytámogatást tervezett be, melyből 1,2 milliárdnak egyszerűen nincs fedezete.”

Az új polgármester azt állítja, hogy vélhetően az 1,2 milliárd fedezetére elődje pénzt kért a kormánytól, de levél van arról, hogy elutasították, tehát nem létező számok szerepelnek az átadás-átvételi jegyzőkönyvben.

Nagyágyúk összecsapása

Érden nagy csaták várhatók, hiszen T. Mészáros András lemondott ugyan a helyi Fidesz vezetéséről, azonban közfelkiáltással újraválasztották, és lendületesen munkába is állt. A két vezető hiperaktív a Facebookon is, ezért biztosak vagyunk abban, hogy a csörték gyakoribbak lesznek és egyre nagyobb nyilvánosság előtt zajlanak majd Érd nagyágyúinak vitái.

Kiemelt kép: Átadás-átvétel pillanata. Bal oldalon T. Mészáros András korábbi, jobb oldalon Csőzik László új polgármester – Forrás: Facebook/Csőzik László oldala