Csőzik László, Érd új polgármestere átvette a várost, elkészült az átadás-átvételi jegyzőkönyv. Az átadás után a korábbi polgármester T. Mészáros András azt posztolta, hogy 40,5 milliárddal adta át a várost, az új polgármester ezt kamunak tartja, mert csak 102 milliót talált, ráadásul szerinte a korábbi polgármester trükkösen olyan összegeket írt be a jegyzőkönyvbe, amelyek nem is léteznek. Megtörtént Érd nagyágyúinak első csörtéje.

Itt a pénz!

Érd korábbi polgármestere, T. Mészáros András október 24-én azt posztolta a Facebook oldalára, hogy megtörtént az átadás, hitel nélkül „40 és félmilliárd forinttal adtam át a város ügyeinek intézését az új polgármesternek.” Azt is írja, hogy „Az átadási jegyzőkönyv tanúsága szerint mind az üzemelésre, mind a folyamatban levő fejlesztésekre megvan a város kasszájában a pénz.”

Hol a pénz?

Másnap az új érdi polgármester, Csőzik László posztban reagált. Ezt írta: „Hivatali elődöm 40 milliárdot hagyott a kasszában, én pedig 102 milliót találtam.” Azt is írja az új városvezető, hogy „Az átadók által kiragadott 40 milliárdos összeg nem azt jelenti, hogy ez szabad pénzösszeg, amit elkölthet az új kabinet.”

Majd így folytatja: „Természetesen ez az összeg egy olyan központi, állami támogatásokból (például Modern Városok Program) összeálló tételsor, mely – úgymond – pántlikázott pénz. Ezeket kizárólag szabályozottan, előre rögzített célok megvalósítására lehet elkölteni. Ilyenek például az érdligeti záportározó, a Kós Károly sulinál és a Fenyves-Parkvárosban már folyó építkezések.

Mára az általam felkért szakértők (társadalmi munkában) átnézték a teljes dokumentációt, és azt a megállapítást tették, hogy a város jelenleg mindösszesen 102 millió forint “szabadon” elkölthető forrással rendelkezik.” – írja Csőzik László.

Van valamennyi pénz, de nem annyi és nem úgy

Úgy tűnik Érd esetében is hasonló történik, mint Pécsett, ahol másként nevezik ugyanazokat a tételeket. Ha figyelmesebben olvassuk, akkor látjuk, hogy a korábbi polgármester egyik posztjában sem állítja, hogy 40,5 milliárd szabadon felhasználható pénz van a kasszában. Október 30-i posztjában úgy fogalmazott: „Tehát a készpénz jellegű vagyon amit átadtunk, összesen: 40.488.406.873 Ft.”, majd az új polgármester kevesebb pénzről szóló bejegyzése után ezt írta a korábbi városvezető:

„Soha nem volt még ilyen kedvező helyzetben Érd: 40,5 milliárd forint fejlesztésekre fordítható forrás és mintegy 500 millió forint működésre fordítandó keret van a város kasszájában.” Aztán savazni kezdi utódát: „Ha összevetjük ezt azzal, hogy 2006-ban a Döcsakovszky-Csőzik féle városvezetés 3,5 milliárd forintos hiánnyal adta át a várost, akkor a különbség több mint szembeötlő.” – írja T. Mészáros András.

Képbe kerül Mészáros Lőrinc

Az új polgármester a minap interjút adott a hirklikk.hu nevű oldalnak, és arról beszélt, hogy 1,2 milliárd forint hiányzik az elődje által átadott kasszából, majd azt mondja, hogy „A pénz valóban ott parkol a város számláján, hozzávetőleg 39 milliárd forint. Igen ám, de T. Mészáros elfelejtett néhány dolgot hozzátenni. Ebből a pénzből ugyanis valamivel több, mint 37 milliárd a Modern Városok Programjára adott állami támogatás. Ezt az összeget azonban közvetlenül nem az érdi intézményekre hagyta T. Mészáros, hanem a településen tevékenykedő állandó és leválthatatlan kivitelezőjére, a Fejér B.Á.L.-ra. Vagyis ezt a pénzt is Mészáros Lőrinc költheti majd el, hiszen minden közbeszerzést a miniszterelnök barátja szokott nyerni a városban.„

Trükközés

Az új polgármester ha nem is csalással, de trükközéssel gyanúsítja előgjét, amikor így fogalmaz az interjúban: „A hiányt eldugták, a költségvetés egyetlen sorába annyit írtak, hogy működési célú támogatás. Csak épp nem tudjuk, hogy honnan érkezik majd.”

Csőzik László azt is állítja, hogy a korábbi polgármester olyan számokat tett be a kötségvetésbe, amelyek nem is léteznek: „Miután átvizsgáltuk a számokat, megállapítottuk, hogy közel 2 milliárdos kormánytámogatást tervezett be, melyből 1,2 milliárdnak egyszerűen nincs fedezete.”

Az új polgármester azt állítja, hogy vélhetően az 1,2 milliárd fedezetére elődje pénzt kért a kormánytól, de levél van arról, hogy elutasították, tehát nem létező számok szerepelnek az átadás-átvételi jegyzőkönyvben.

Nagyágyúk összecsapása

Érden nagy csaták várhatók, hiszen T. Mészáros András lemondott ugyan a helyi Fidesz vezetéséről, azonban közfelkiáltással újraválasztották, és lendületesen munkába is állt. A két vezető hiperaktív a Facebookon is, ezért biztosak vagyunk abban, hogy a csörték gyakoribbak lesznek és egyre nagyobb nyilvánosság előtt zajlanak majd Érd nagyágyúinak vitái.

Kiemelt kép: Átadás-átvétel pillanata. Bal oldalon T. Mészáros András korábbi, jobb oldalon Csőzik László új polgármester – Forrás: Facebook/Csőzik László oldala