Amint arról beszámoltunk, szinte teljesen összeomlott a János kórház betegellátása. Több osztály csak a minimális feltételekkel tud működni. A nyilvánosságra került dokumentumok alapján nem lesz elérhető a gasztroenterológia, az endokrinológia, az anyagcsereosztály, valamint a neurológia a 2. kerületi lakosok számára. Utóbbi osztály az 1. kerületi betegeket sem fogadja majd, endokrinológiára pedig a 12. és 22. kerületiek sem tudnak majd jelentkezni.

Ügyeletet sem tudnak vállalni

Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértőhöz eljutott hivatalos dokumentumok szerint nem tudja ellátni a János Kórház a storke ügyeleti feladatait, valamint a gyomor-bélrendszeri vérző betegek akut ellátását sem az érintett kerületekben. Kunetz Zsombor szerint az ellátás akadozásának háttérben a bérnővéri rendszer megszüntetése állhat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rosszindulatot vélnek felfedezni

A János kórház vezetősége megerősítette a dokumentum valódiságát. Ám mint írták, a dokumentum „tartalmának értelmezése sajátos és téves, hangulatkeltésre alkalmasan rosszindulatú.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nincsenek bérnővérek

„2024. január 1-től betegbiztonsági okokból munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül nem biztosítható az ápolási képesség. „A szabályozásnak megfelelően intézményünk az elmúlt egy évben számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy minél kevesebb vállalkozó és személyes közreműködő bevonásával szervezze meg a betegellátást, jelentősen csökkentettük a közreműködői óraszámot” – reagált a kórház.

Kevesebb ágyszám

„A biztonságos betegellátás érdekében a belgyógyászati (kardiológia, diabetológia, gasztroenterológia) és a neurológia ellátások esetében végrehajtott átszervezés érintette az adott osztályok ágyszámait és területi ellátási kötelezettségeit”.

Nem állnak le

„Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezek az osztályok „leállnak”, hanem azt, hogy egy átmeneti időszakban ugyan csökkentett ágyszámmal és kisebb területi ellátási kötelezettséggel, de minden szakmában továbbra biztosítják a betegellátást.” Hozzátették, hogy társintézményekkel együttműködve folyamatosan biztosított a 2. kerületi betegek megfelelő ellátása is” – írta az ATV-nek a kórház sajtóosztálya.

Tájékoztatást kér a polgármester

„Karácsonyra a kardiológiai ellátás vált elérhetetlenné 2. kerületiek számára az Észak-budai Szent János Centrumkórházban, újévi „meglepetésként” pedig kiderült, hogy a gasztroenterológia, az endokrinológia és anyagcsere osztály, valamint a neurológia sem fogad II. kerületből érkező betegeket, ezért tájékoztatást kérek az egészségügy vezetésétől arról, mi történik a János-kórházban, miért építik le a 2. kerületiek ellátását, illetve van-e bármilyen tervük a helyzet megoldására” – írta szombati bejegyzésében a 2. kerület polgármestere.

Egyeztetést kezdeményezett

Őrsi Gergely azt írja, hogy már kezdeményezett egyeztetést a környékbeli egyházi kórházak vezetőivel, az egészségügyi ágazat irányitóival, hogy a 2. kerületiek számára az otthonuk közelében elérhető legyen a kardiológiai ellátás, ám arra nem számítottak, hogy részben megoldatlanná válik otthonunk közelében a kórházi gasztroenterológia, az endokrinológia, valamint a neurológiai ellátás.

Maradt az igazgató

Pár héttel ezelőtt, Pintér Sándor belügyminiszter, 24 kórházigazgatót rúgott ki. Hivatalos indoklás nincs, a szakma szerint a közel 150 milliárdra rúgó kórházi adósságállomány felhalmozása miatt kellett távoznia az intézményvezetőknek. A János kórháznak is sok adóssága van, ráadásul az intézmény más gondokkal is küzd. A gasztroenterológiai osztályon hetekig nem volt fűtés, az orvosok kabátban gyógyítottak, a betegek pedig fázntak. A pszichiátriai osztályt pedig egyenesen be kellett zárni, mivel ott hónapok óta hidegek a radiátorok. Ennek ellenére, a János kórház főigazgatója megúszta, őt nem mentette fel az egészségügyért is felelős Pintér Sándor. A jobb betegellátás érdekében lépett most a polgármester, akinek ez nem lenne feladata.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: János kórház