Újra áll a kereszt a Nagykovácsi feletti Nagy-Szénás hegyen péntek este óta, egy vállalkozó építtette engedély nélkül. Bár elkészült korábban egy kereszt, amelyet a nagykovácsi plébános fel is szentelt, de nem valószínű, hogy az került most ki. Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője nem örül a mostani akciónak.

Felgyújtották a keresztet

A Nagykovácsiban található Nagy-Szénás tetején évekkel ezelőtt valaki állított egy keresztet, amit aztán tavaly augusztus végén ismeretlenek felgyújtották. A KDNP helyi szervezete kérelmezte egy új, beton alappal rendelkező kereszt felállításának engedélyezését, ezt a kormányhivatal meg is adta, annak ellenére, hogy a hatályos jogszabályok szerint fokozottan védett területen nem lehetne felépíteni.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Leváltották a nemzeti park igazgatóját

A Duna–Ipoly Nemzeti Park magát amúgy hívő keresztyénnek valló igazgatója, Füri András nem támogatta ezt az ötletet, ezért Menczer Tamás a Nagy-Szénás tetején készült videóban keresztényüldözőnek nevezte. Füri András január 1-je óta már nem igazgató. A hivatalos közlemény szerint egészségügyi okok miatt váltották le a vezetőt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Felszentelték a keresztet

Nagykovácsi polgármestere november elején azt írta, Kemenes Gábor plébános november 5-én, vasárnap, a 11 órakor kezdődő misén fogja felszentelni a nagykovácsi Nagyboldogasszony római katolikus templomban. A kereszt ebben a templomban fogja várni, hogy méltó helyre kerüljön Nagykovácsiban.

Újra áll a kereszt

Péntek este azonban öt asztalos, egy bizonyos Vitéz Zoltán vállalkozó magánakciójában, engedélyek nélkül, polgári engedetlenség keretében felállított egy keresztet a Nagy-Szénás tetején, majd Vitéz feladta magát a rendőrségen.

Feljelentette magát

„Én polgári engedetlenségből úgy döntöttem, hogy vállalom a büntetőjogi felelősséget, és ezt a keresztet, ha törik, ha szakad, vissza fogom állítani a helyére” – mondta Vitéz Zoltán.

Melyik kereszt került ki?

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a novemberben felszentelt keresztet állították-e fel vagy másik került újra a természetvédelmi területre.

Ezt a keresztet szentelték fel

Forrás: Facebook/Kiszelné Mohos Katalin

Menczer Tamást mást akart

Vasárnap, Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője Facebook-oldalán közzétett bejegyzése szerint a keresztet állító férfit nem ismeri, az akciójáról nem tudott, mert Vitéz neki nem szólt. A fideszes politikus azt is nehezményezi, hogy az RTL viszont tudott a keresztállításról. És bár polgári engedetlenkedő keresztállító jó szándékában nem kételkedik, neki más elképzelései voltak.

Méltó körülmény

„Ebben az ügyben is vannak folyamatok, és amikor minden folyamat a megfelelő szakaszba jut, akkor kell a keresztet visszaállítani méltó, megfelelő körülmények között, nem az éj leple alatt.” – írja Menczer Tamás.

Türelemmel kell várni

A politikus szerint az eredeti céljában nem befolyásolják a történtek. „Én képviselőként egy közösségért felelek, így mindig azt az utat járom, amely – meggyőződésem szerint – a közösség nagyobb részének elfogadható, támogatható. Ehhez olykor idő kell. De aki tud türelemmel várni, az nagyon tud örülni a sikernek.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.