Elkészült az új kereszt, amelyet a Nagykovácsi mellett lévő Nagy-Szénás hegycsúcson állítanának fel, miután a korábbit ismeretlenek eltüzelték. A keresztet addig nem lehet felállítani, amíg a bíróság engedélyt nem ad.

Ezért kell új kereszt

Ahogy írtunk róla, augusztus 19-én, ismeretlen tettes megsemmisítette a Kéktúra útvonal mentén álló fakeresztet a Nagy-Szénás hegycsúcson. A lakossági kezdeményezésre a helyi KDNP elindította az engedélyeztetési eljárást egy új kereszt felállításához. Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának hozzájárulását is kérte, mivel a helyszín Nagykovácsi közigazgatási területén fekszik.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ennyi maradt a keresztből:

Engedélyt kaptak

A Képviselő-testület úgy döntött, hogy a szükséges hatósági engedélyek megléte esetén hozzájárulását adja a kereszt helyreállításához. A párt – szigorú feltételek mellett – megkapta a Természetvédelmi Hatóság engedélyét a kereszt felállításához.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Elkezdték tervezni

Ezután helyi vállalkozókkal megkezdték a tervek megvalósítását. A régi fakereszt helyén készíttette el az alapot az új kereszthez. A Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület képviselője peres úton megtámadta a kiadott engedélyt és kérte a bíróságot, hogy a tervezett fakereszt ne legyen felállítható a Nagy-Szénás csúcson – idézte fel Kiszelné Mohos Katalin polgármester.

A per miatt a templomban marad a kereszt

Időközben a KDNP az engedélyek birtokában elkészíttette az új fakeresztet. Kemenes Gábor plébános november 5-en, vasárnap, a 11 órakor kezdődő misén fogja felszentelni a nagykovácsi Nagyboldogasszony római katolikus templomban. A kereszt ebben a templomban fogja várni, hogy méltó helyre kerüljön Nagykovácsiban – zárta posztját a nagykovácsi polgármester.

Elfogadhatatlan

Ahogy írtunk róla, az ügy fejleményeiről Menczer Tamás adott hírt vasárnap a Facebook-oldalán. A közzétett videójában elmondta, a keresztet vandál módon feldarabolták, felgyújtották, „talán szalonnát is sütöttek rajta”. A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarországon bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között keresztet égessenek.

Nem csak vallási kérdés

Menczer Tamás hangsúlyozta, a vallási kérdésen messze túlmutató ügyről van szó. Az államtitkár elmondta, a hegyen újra kereszt áll majd, a kormányhivatal a szükséges engedélyt már megadta. Azonban felhívta rá a figyelmet, hogy vannak olyan emberek, akik mondvacsinált környezetvédelmi okok miatt ezt nem akarják, majd megemlített több nevet is.

Nem érti, mi a baj

A politikus felvetette a kérdést, hogy a Duna–Ipoly Nemzeti Park vezetése vajon miért tarthatja természetkárosítónak egy 20×20-as talapzaton álló kereszt kihelyezését, a talapzat ugyanis már ott van, arra csak fel kellene erősíteni az új keresztet – írja a Magyar Nemzet.

Harcol az ügy érdekében

Menczer Tamás a jelenséget egyenesen a keresztényüldözés egy fajtájának nevezte, ugyanakkor biztosított mindenkit arról, hogy továbbra is harcolni fog az ügy érdekében, ugyanis a megtámadott kormányhivatali engedélyről így a bíróság fog dönteni.

Bayer Zsolt is megszólalt

„Ilyen egyszerűen nincs, ezt nem hiszem el. Ha ezt hagyjuk, akkor velünk mindent meg lehet csinálni. Úgyhogy -teljesen egyetértve Menczer Tamás minden szavával- jó hangosan jelentsük ki: állni fog az a kereszt, ugyanott, ugyanúgy, ahogy állt addig is, ameddig barbár állatok fel nem gyújtották. Füri András igazgató »úr« és Vojczek Judit elnökasszony pedig elmehet a … az anyja keservébe. Tényleg, mit képzelnek magukról ezek az idióta, aljas, farizeus gazemberek?” – írta a blogján az újságíró.

Kedvelt kirándulóhely

A Nagy-Szénás a Budai-hegység harmadik legmagasabb csúcsa. Füves teteje kedvelt kirándulóhely, az Országos Kéktúra is áthalad rajta. Két alacsonyabb és egy magasabb dolomitkúpból áll. Elkülönülő fekvéséből, kopárságából és magasságából adódik különlegesen szép panorámája.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: új kereszt – Forrás: Facebook