A kormányhivatali engedélyek már megvannak a korábban felgyújtott kereszt helyreállításához, de a Duna–Ipoly Nemzeti Park vezetése megtámadta ezt az engedélyt, így bíróságra kerül az ügy.

Ledöntötték a keresztet

„Szent István ünnepén vandálok ledöntötték a keresztet a Nagy-Szénáson, és tábortüzet csináltak belőle. A kutyát sétáltatva ma reggel találtam meg az üszkös darabokat. Ez nagyon elkeserítő”- állt egy bejegyzésben a Facebook Kéktúra oldalán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felháborodtak a helyiek

Ahogy írtunk róla, az ügy jelentős érzelmi hullámokat kavart Nagykovácsiban is: nagy a felháborodás, és már gyűjtés is indult a kereszt visszaállítására. Józanabb hangok azonban megjegyzik, hogy a Nagy-Szénás érintett része fokozottan védett, Európa diplomás terület, ahova néhány éve ismeretlenek engedély, és megfelelő alap nélkül nélkül állították fel a keresztet, ami azóta párszor ki is dőlt.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Elfogadhatatlan

Az ügy fejleményeiről Menczer Tamás adott hírt Facebook-oldalán. A közzétett videójában elmondta, a keresztet vandál módon feldarabolták, felgyújtották, „talán szalonnát is sütöttek rajta”. A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarországon bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között keresztet égessenek.

Nem csak vallási kérdés

Menczer Tamás hangsúlyozta, a vallási kérdésen messze túlmutató ügyről van szó. Az államtitkár elmondta, a hegyen újra kereszt áll majd, a kormányhivatal a szükséges engedélyt már megadta. Azonban felhívta rá a figyelmet, hogy vannak olyan emberek, akik mondvacsinált környezetvédelmi okok miatt ezt nem akarják, majd megemlített több nevet is.

Nem érti, mi a baj

A politikus felvetette a kérdést, hogy a Duna–Ipoly Nemzeti Park vezetése vajon miért tarthatja természetkárosítónak egy 20×20-as talapzaton álló kereszt kihelyezését, a talapzat ugyanis már ott van, arra csak fel kellene erősíteni az új keresztet – írja a Magyar Nemzet.

Harcol az ügy érdekében

Menczer Tamás a jelenséget egyenesen a keresztényüldözés egy fajtájának nevezte, ugyanakkor biztosított mindenkit arról, hogy továbbra is harcolni fog az ügy érdekében, ugyanis a megtámadott kormányhivatali engedélyről így a bíróság fog dönteni.

Bayer Zsolt is megszólalt

„Ilyen egyszerűen nincs, ezt nem hiszem el. Ha ezt hagyjuk, akkor velünk mindent meg lehet csinálni. Úgyhogy -teljesen egyetértve Menczer Tamás minden szavával- jó hangosan jelentsük ki: állni fog az a kereszt, ugyanott, ugyanúgy, ahogy állt addig is, ameddig barbár állatok fel nem gyújtották. Füri András igazgató »úr« és Vojczek Judit elnökasszony pedig elmehet a … az anyja keservébe. Tényleg, mit képzelnek magukról ezek az idióta, aljas, farizeus gazemberek?” – írta a blogján az újságíró.

Kell az engedély

A Telex megkereste a nagykovácsi önkormányzatot, mit tudnak az ügyről, lesz-e valamilyen következménye annak. Szemesy Barbara alpolgármester elmondta, hogy először kiderítik, mi történt, csak azután döntenek arról, mi legyen. „Egy biztos: ha bármi épül majd, a természetvédelmi hatóságok engedélye alapján fog épülni” – tette hozzá.

Kedvelt kirándulóhely

A Nagy-Szénás a Budai-hegység harmadik legmagasabb csúcsa. Füves teteje kedvelt kirándulóhely, az Országos Kéktúra is áthalad rajta. Két alacsonyabb és egy magasabb dolomitkúpból áll. Elkülönülő fekvéséből, kopárságából és magasságából adódik különlegesen szép panorámája.

Nem tudni ki állította

A hegy északi lejtője több, a jégkorszakból fennmaradt ritka növény tömeges lelőhelye (csak itt nő például a pilisi len) ezért szigorúan védett természetvédelmi terület. A kereszt körülbelül öt éve állhatott rajta, de nem tudni, ki állította fel a csúcsra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: elégetett kereszt