Az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy kigyulladt egy újonnan 30 millió forintnál is többe kerülő BMW X6-os terepjáró a soroksári Auchan parkolójában. A luxusautó mellett álló autók is elégtek. Miután elszállították a kiégett BMW-t, furcsa dolog történt: az újra lángra kapott.

Szénné égett

Pocsék napja volt annak a BMW-tulajdonosnak, akinek az autója pár nappal ezelőtt, hétfőn kigyulladt a soroksári Auchan parkolóban. A mellette álló autók tulajdonosai is kesereghettek, mert az ő járművük is szénné égett. A BudaPestkörnyéke.hu hírportál információi szerint a BMW rövidzárlat miatt gyulladt ki, a tűz pedig átterjedt a mellette álló Toyotára, Skoda Octavia kombira, Volkswagen Lupora és egy Honda Civicre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiégett BMW az Auchan parkolójában

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu/GK

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Elolvadt a motortartó blokk

Az autók utasai vásároltak az Auchanban, járókelők próbálták oltani a járműveket palackos vizekkel, persze sikertelenül. A BMW annyira kiégett, hogy elolvadt a motortartó blokk és leszakadt a motor.

Ismét kigyulladt

A kiégett autókat elszállították. Később kiderült, a tüzet okozó BMW-t Csepelen keresztül szállították. Amikor a tréler a II. Rákóczi Ferenc utcai HÉV-megállóhoz ért, ismét füstölni kezdett.

Nem jól áramtalanították

A teherautót vezető sofőr amilyen gyorsan csak tudta, leemelete a trélerről a BMW-t és szólt a tűzoltóknak, akik kiérkeztek és poroltóval eloltották a füstölő roncsot. A Baleset-info.hu oldal úgy tudja, hogy az Auchan parkolóban nem sikerült teljesen áramtalanítani a jármű maradványait, ezért az akkumlátor környéke gyulladt ki ismét.

Kiégett BMW az autópályán

Egy évvel ezelőtt kigyulladt egy BMW az M7-es autópálya sóstói lehajtójánál. A sofőr, amikor észrevette a füstöt, azonnal megállt, szerencsére ki tudott szállni, viszont a luxusautó megsemmisült. A siófoki tűzoltók két vízsugárral oltották el az égő BMW-t, amely teljesen kiégett. Ennek a tűznek az oka nem ismert, ám az régóta ismert, hogy egyes dízel BMW-k hajlamosak a kigyulladásra.

Máshol is gondok vannak

A problémát más országokban is tapasztalták, Dél-Koreában vissza is hívtak típusokat az autók gyulladását okozó, a kipufogógáz-visszavezető rendszer hűtőegységénél fellépő szivárgás javítása érdekében.

Az M0-áson is BMW gyulladt ki

Tavaly közepén itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon írtunk arról, hogy kigyulladt egy BMW az M0-ás autóút 6-os kilométerénél, Törökbálint közelében a McDonald’s-nál. A tűzoltók kiérkezésekor az autó utastere már lángokban állt. Két évvel ezelőtt pedig Budapest mellett az M1 Premier Outlet parkolójában égett ki egy szinte teljesen új BMW. Itt is spontán gyulladás történt.

Sok millió BMW érintett

Egyes 2011. augusztus és 2017. augusztus közt gyártott dízelmotoros BMW-k spontán kiégése bizony előfordulhat. Világszerte 1,6 millió autó lehet érintett, Magyarországon biztosan több, mint hatezer és az is biztos, hogy az autók gazdái néha túl későn tudják meg, hogy szervizbe kéne vinni az autót – írja a Totalcar.hu. Főként F10-es szériához tartozó 520d és 530d típusú BMW-ket érinti a spontán kiégés. A szakértők azt javasolják, hogy ellenőriztessék egy márkaszervizben, hogy az autójuk is érintett-e a gyár visszahívási kampányában. Ha igen, ki kell cserélni az EGR-hűtőt.

Ezt kell tenni, ha ég az autó

A katasztrófavédelem korábban azt tanácsolta, hogy ha füstölni kezd egy jármű, akkor lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami.

Hatalmas láng csaphat ki

Ha ilyenkor hirtelen felnyitjuk a motorháztetőt, az izzó, kezdődő tűz hirtelen levegőt kap, hatalmas lánggal kicsap a motorháztető alól, és súlyos égési sérüléseket okozhat. 

Fontos a gyors helyzetfelismerés

Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk annak tartalmát. Mindenképpen fontos a gyors helyzetfelismerés, az azonnali segítségkérés és az azonnali segítségnyújtás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Az újra kigyulladt BMW Csepelen – Forrás: Baleset-info.hu