Az állatrendőrségként emlegetett Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Budapesten és Pest megyében komplex feladatokat fog ellátni, egyelőre tesztjelleggel indult, de hamarosan országos szervezet lehet belőle.

Sokan akartak állatrendőrséget

Az állatrendőrség felállítását Fülöp Erik független országgyűlési képviselő, a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat elnöke jelentette be. Mint fogalmazott egy kutatás alapján a lakosság támogatja egy ilyen szervezet felállítását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Állatvédelemmel foglalkoznak

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Budapesten és Pest megyében az állatmentésekben vesz részt, a mentett állatok elhelyezéséről és ellátásáról gondoskodik, a kóborállat-állomány csökkentése érdekében ivartalanítási akciókat hajt végre, ellenőrzi a területen élő állatok jólétének biztosítottságát, edukációs kampányokat tart gyermekeknek és a felnőtt lakosságnak.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Együttműködnek a hatóságokkal

Az állatrendőrség elnöke elmondta, hogy munkájuk során a hatóságokkal is együtt fognak működni. A szervezet pártpolitikától független. A képviselő kifejtette, állatrendőrségnek olyan szervezetnek kell lennie, amely regionális szinteken működik és olyan ellenőrcsoportokból áll, akik ismerik a lokális viszonyokat, a helyi állatvédő szervezeteket és a hatóságokat is.

Több ilyen van a világon

A szervezet működése nem példa nélküli a világban, hiszen számos országban működik olyan, gyakran állatrendőrség gyűjtőfogalom alá tartozó egység, amely nem a hivatásos állomány tagja, ugyanakkor a kapcsolódó szervekkel, hatóságokkal kötött együttműködéseknek köszönhetően koordinációs szerepet is be tud tölteni.

Három fő cél

Fülöp Erik azt is elmondta, hogy az állatrendőrség már egyeztetett a témában a San Antonió-i állatrendőrséggel, amely 2006-ban alakult meg, és három célt tűzött ki maga elé: a meglévő törvények fokozottabb érvényesítése, a kóbor állatállomány ellenőrzése, a gazdásítási arány növelése.

Nem indul a választáson

A képviselő azt is bejelentette, hogy a 2022-es választásokon nem fog indulni, inkább az állatvédelem hazai helyzetének javítására és a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat országos szintű terjeszkedésére akar koncentrálni.

Zsákokba csomagolt kutyák

Az állatrendőrségnek az olyan ügyekhez is lesz egy-két szava, amely például tavaly nyáron történt, amikor egy nyitott platós utánfutón, lisztes zsákokba csomagolva szállított egy férfi több kölyökkutyát, és egy kecskét. Az ügy bíróságra került, vád szerint az állatok a hőség és az oxigénhiány miatt fokozott mértékű szenvedésnek voltak kitéve, ami csaknem a pusztulásukat is okozta.

Nem egyedi eset

Itt a BudapestKörnyéke.hu hírportálon többször számoltunk be állatkínzásos esetekről, a Kékvillogó.hu hírportálon azonban rendszeresen adnak hírt ezekről a döbbentes esetekről. A portál nemrég arról írt, hogy seprűnyéllel ütött fejbe egy kutyát egy férfi, aki később egy fejszével egy lovat is súlyosan bántalmazott. Ide kapcsolódik: Állatkínzás miatt elítéltek egy érdi férfit, döbbenetes körülmények voltak nála

A kutyát el kellett altatni

A bántalmazás miatt az eb a bal szemét elvesztette és a koponyacsontja is eltörött. A sérülései olyan súlyosak voltak, hogy állatorvosnak el kellett altatnia. A brutális állatkínzás nagy és hosszan tartó fájdalommal járt, az ebnek különös szenvedést okozott, állt akkor az ügyészség közleményében.

A saját lovát is bántalmazta

Ám ez még nem minden, ugyanis a férfinek volt egy középtermetű, kanca pónilova. A férfi a tanyájának az udvarán egy lovaskocsiból kísérelte meg kifogni az állatot, ami azonban a férfi ittassága miatt nem sikerült. Döbbenetes: Vasrúdhoz láncolták, nem etették és nem itatták – Szörnyű körülmények között tartotta kutyáját egy békési pár, ez vár most rájuk

Fejszét vágott a ló hátába

A férfi ezen feldühödött, felkapta a tanya udvarán lévő fejszét és combtájékon belevágta a ló hátába. A bántalmazás miatt az állat vérző metszett sérülést szenvedett, ami nagy fájdalommal járt. Az elszenvedett sérülés a lónak különös szenvedést okozott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezeket se hagyd ki:

Kiemelt kép: illusztráció