Kigyulladt egy újonnan 30 millió forintnál is többe kerülő BMW X6-os terepjáró a soroksári Auchan parkolójában. A luxusautó mellett álló autók is elégtek, a tűz a bevásárlókocsi tárolóra is átterjedt. Nem ez az első eset, hogy kigyulladt BMW-ről írunk, miért égnek ki ezek az autók?

Szénné égett

Szomorú napja lehet ma annak a BMW-tulajdonosnak, akinek az autója kigyulladt a soroksári Auchan parkolójában. A mellette álló autók tulajdonosai is kesereghetnek, mert az ő járművük is szénné égett. A BudaPestkörnyéke.hu hírportál információi szerint a BMW rövidzárlat miatt gyulladt ki, a tűz pedig átterjedt a mellette álló Toyotára, Skoda Octavia kombira, Volkswagen Lupora és egy Honda Civicre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elolvadt a motortartó blokk

Az autók utasai vásároltak az Auchanban, járókelők próbálták oltani a járműveket palackos vizekkel, persze sikertelenül. A BMW annyira kiégett, hogy elolvadt a motortartó blokk és leszakadt a motor.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Roncsok a parkolóban

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu/GK

Kiégett BMW

Egy évvel ezelőtt kigyulladt egy BMW az M7-es autópálya sóstói lehajtójánál. A sofőr, amikor észrevette a füstöt, azonnal megállt, szerencsére ki tudott szállni, viszont a luxusautó megsemmisült. A siófoki tűzoltók két vízsugárral oltották el az égő BMW-t, amely teljesen kiégett. Ennek a tűznek az oka nem ismert, ám az régóta ismert, hogy egyes dízel BMW-k hajlamosak a kigyulladásra.

Máshol is gondok vannak

A problémát más országokban is tapasztalták, Dél-Koreában vissza is hívtak típusokat az autók gyulladását okozó, a kipufogógáz-visszavezető rendszer hűtőegységénél fellépő szivárgás javítása érdekében.

Az M0-áson is BMW gyulladt ki

Tavaly közepén itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon írtunk arról, hogy kigyulladt egy BMW az M0-ás autóút 6-os kilométerénél, Törökbálint közelében a McDonald’s-nál. A tűzoltók kiérkezésekor az autó utastere már lángokban állt. Két évvel ezelőtt pedig Budapest mellett az M1 Premier Outlet parkolójában égett ki egy szinte teljesen új BMW. Itt is spontán gyulladás történt.

BMW az oltás után

Kiégett BMW az M1 Premier Outlet parkolójában – Forrás: katasztrófavédelem

Sok millió BMW érintett

Egyes 2011. augusztus és 2017. augusztus közt gyártott dízelmotoros BMW-k spontán kiégése bizony előfordulhat. Világszerte 1,6 millió autó lehet érintett, Magyarországon biztosan több, mint hatezer és az is biztos, hogy az autók gazdái néha túl későn tudják meg, hogy szervizbe kéne vinni az autót – írja a Totalcar.hu. Főként F10-es szériához tartozó 520d és 530d típusú BMW-ket érinti a spontán kiégés. A szakértők azt javasolják, hogy ellenőriztessék egy márkaszervizben, hogy az autójuk is érintett-e a gyár visszahívási kampányában. Ha igen, ki kell cserélni az EGR-hűtőt.

Reagált BMW Group

2019 áprilisban a BMW Group is reagált a tűzesetekre. Ezt írták a Totalcarnak: “A BMW Group ahogy megbizonyosodott az első tűzesetek potenciális kiváltó okáról, alapos műszaki vizsgálat után – műszaki akciót hirdetett. Magyarországon az elmúlt időszakban már több mint 2000 járművet ellenőriztek a hivatalos márkaszervizek, mely átvizsgálás most is folyamatosan zajlik. A minőségellenőrzési és javítási folyamatok során egyre pontosabb információk birtokába jut a gyár, és ezeknek megfelelően alakítja a műszaki akciók paramétereit és hatályát. Mindazonáltal a BMW Group igyekszik mindent elkövetni az ügyfelek biztonsága érdekében.”

Akkor szóljon ha már problémát jelez az autó

A BudaPestkörnyéke.hu egyik olvasója arról számolt be, hogy az alvázszám alapján kiderült, az ő BMW-je is rajta van a tűzveszélyes autók listáján. Senki sem szólt neki, nem hivták visza az autót. Amikor azt kérte a márkaszervízben, hogy vizsgálják át, vagy cseréljék ki a hibás alkatrészt azt a választ kapta, majd ha kigyullad a műszerfalon a motorproblémát jelzó fény, akkor szóljon nekik.

Ezt kell tenni, ha ég az autó

A katasztrófavédelem korábban azt tanácsolta, hogy ha füstölni kezd egy jármű, akkor lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami.

Hatalmas láng csaphat ki

Ha ilyenkor hirtelen felnyitjuk a motorháztetőt, az izzó, kezdődő tűz hirtelen levegőt kap, hatalmas lánggal kicsap a motorháztető alól, és súlyos égési sérüléseket okozhat. 

Fontos a gyors helyzetfelismerés

Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk annak tartalmát. Mindenképpen fontos a gyors helyzetfelismerés, az azonnali segítségkérés és az azonnali segítségnyújtás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kiégett autók a soroksári Auchannál – Fótó:BPK/GK