1070 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 17 990 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 683 főre emelkedett, 4391-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 12 916 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti.

Ezt is olvasd el, klikkelj a címre! Annyian várnak a tesztelésre, hogy a mentők már berendelik a gyanús eseteket: megkezdődött az orvosok és ápolók átvezénylése a Korányiba

404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen. Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon.

Hétfőtől kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Ugyancsak hétfőtől 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.

Ez is döbbenetes, tudj róla! Hiába gyógyultak meg a koronavírusból sokan durva szövődményekre panaszkodnak, jobb nem elkapni ezt a vírust

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására.

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Liptai Claudia élőzi a koronavírus-betegségét: “Mintha egy ólomsapkát húztak volna rám, és a látásom is rosszabbodott” – súlyosbodtak Liptai Claudia tünetei

Kiem elt kép forrása: MTI/Árvai Károly