Nem bírják a mentők a terhelést, így vannak olyan koronavírus tüneteket produkálók, akiknek személyesen kell bemenniük Budapesten, hogy levegyék tőlük a mintát a teszthez. Közben egészsgéügyi dolgozókat vezényelnek át a Korányi Intézetbe.

Már 3 napon belül sem tudnak kimenni a koronavírus-gyanús esetekhez Budapesten a mentők, emiatt a betegeknek kell bemenniük a koronavírus központba. Mielőtt valaki elindul, azt kérik, hogy az enyhe tüneteket produkálók lehetőleg ne tömegközlekedjenek, és maszkban érkezzenek a helyszínre, ezzel is elkerülve az esetleges újabb fertőzéseket – derült ki a Portfolio olvasójának személyes beszámolójából.

“Egy fővárosi olvasónk jelezte, hogy a mentőszolgálat ma azért hívta fel, hogy menjen el a tesztállomásra egy megadott időpontban. A háziorvosa korábban azt mondta, menni fognak hozzá a mentők 1-3 napon belül. A tesztelésre váró olvasónk enyhe tüneteket produkál. Egy másik budapesti esetről is információt kaptunk, akitől le is vették a mintát a megadott helyen.” – írja a Porfolio.hu.

A múlt héten még 24-48 óra volt a kiérkezési idő, ám a napokban már 72 óra, és ezt az időkorlátot sem tudják már megfelelően tartani. Ebből tehát le lehet szűrni a következtetést, hogy a mentőszolgálat kezd elérkezni a korlátai végéhez.

Megkezdődött az átvezénylés

A Népszava megszerezte azt a dokumentumot, amely szerint egészségügyi dolgozókat vezényelnek át az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe. A kórház már szeptember 14-én hétfőn ezt kérte, mondván, az ágyszámkapacitás rendben van, a humánerőforrást viszont nem tudják saját erőből biztosítani a járványügyi feladatok maradéktalan ellátásához. Budapest Főváros Kormányhivatala erre reagálva írta csütörtökön, hogy „egészségügyi válsághelyzeti ellátás biztosítása érdekében „kirendelés szükségességéről” döntött.

A BudaPestkörnyeke.hu is megírta, hogy a Korányi Intézet  és a Szent János Kórház is segítséget kér, mert annyi a beteg, hogy az egészségügyi dolgozók nem bírják az ellátásukat.  

Szintén a Népszava írta meg, hogy a lélegeztetőkapacitások is beteltek. Emiatt péntek hajnalban Orbán Viktor személyesen tájékozódott a Korányi Intézetben a helyzetről. Az ügyeletes orvos is próbálta elmondani a miniszterelnöknek, hogy nincs személyzet, aki kezelné a lélegeztetőgépeket, de Orbán Viktor nem vett tudomást a problémáról, őt csak az érdekelte, hogy van-e elég lélegeztetőgép.

Majd elment a Kossuth Rádióba, ahol azt mondta, hogy természetesen van elegendő hely, van elegendő lélegeztetőkészülék, és most még van elegendő ember is.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Bruzák Noémi