Több tized fokkal túlszárnyalta a korábbi rekordot a szombaton mért hőmérséklet a fővárosban. A lágymányosi állomáson 13,1 Celsius-fokot mértek. Az előrejelzésekből úgy tűnik, továbbra is várnunk kell a hóra.

Több mint 13 fokot mértek

Megdőlt a fővárosi melegrekord szombaton Budapesten: a lágymányosi állomáson 13,1 Celsius-fokot regisztráltak – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap Facebook-oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

1858-as rekord dőlt meg

Azt írták, ez több tized fokkal túlszárnyalta a korábbi, 1958-as rekordot, amit Budapesten Istvánmezőn mértek. Ez a rekor 12,5 fok volt.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Budakeszin még melegeb volt

A bejegyzés szerint még ennél is melegebb, 13,3 fokot mértek a főváros közigazgatási határán kívül, a budakeszi állomáson december 24-én.

Enyhülés kezdődött

Az elmúlt egy-két napban gyors enyhülés kezdődött, a karácsony pedig lényegében kellemes, tavaszias idővel indult. Országszerte 10 fok közelében alakult a csúcshőmérséklet. Szenteste napján eddig 1958-ban Békéscsabán mérték a legmelegebbet, 17,7 fokot az Időkép szerint.

Statisztika a hóesésről

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a napokban tett közzé egy infografikát, amin azt mutatják be, hogy 1951-től kezdve hány fehér karácsonyunk volt Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Szombathelyen, Pécsett és a Kékestetőn.

20 éve nem volt fehér karácsony Budapesten

Bár az ország legmagasabb pontján tavaly is esett a hó, a fővárosban utoljára 20 évvel ezelőtt ünnepeltünk fehér karácsonyt, és az is kivételnek számított, ugyanis az elmúlt 37 évben alig esett a hó. Ez az idén sincs lesz másként.

1986-87: örök emlék

Az 1986-87-es tél örökre megmarad Magyarország és Budapest emlékezetében is. A legendás januári havazás 1987. január 10-én kezdődött. A sarkvidéki széllökések miatt méteres hótorlaszok épültek, az autópályák összefüggő hómezővé változtak, az utcákon álló autókat fél méter vastag hó takarta be.

20-40 centis hóréteg alakult ki

Kora délután -15 Celsius fokot mértek és január 12-ére 20-40 centis hóréteg takarta be az országot. Iskolai szünetet rendeltek el, több munkahely megközelíthetetlenné vált, egyesek az élelmiszerellátás miatt pánikoltak, mások nagy családi szánkózásokra indultak – olvashattuk egy visszaemlékezésben.

Előrejelzés

És hogy mi várható az előttünk álló órákban? Az Időkép szerint hétfőn sokfelé lesz ködös a reggel, ami északon, északkeleten napközben tartósan megmaradhat. Délutánra 5 és 15 fok közé melegszik a levegő, északon lesz hidegebb, délnyugaton legenyhébb az idő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció