Idén újra kigördül egy karácsonyi fényekbe öltöztetett V43-as. Az ünnepi időszak alatt az ország szinte minden villamosított fővonalán látható lesz a feldíszített mozdony. Első útján, december 24-én este a Budapest–Záhony vonalon közlekedett Cegléd, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza érintésével.

Záhonyba ment először a fénymozdony

A mozdonyt egy 3500 LED-ből álló, 350 méter hosszú fényfüzér díszíti. A fénymozdony először a szombati Nyírség InterCityt húzta, ami többek között Ceglédet, Szolnokot, Debrecent és Nyíregyházát érintve érkezett meg Záhonyba. A mozdony vasárnap reggel tért vissza Budapestre a Nyírség-Kraszna Intercity élén. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szinte mindenhová elmegy majd

A feldíszített mozdonnyal az ünnepi időszak alatt az ország szinte minden villamosított fővonalán találkozhatnak majd az utasok. A Fény Szili aktuális napi útvonala ide kattintva elérhető.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Irány Pécs!

A mozdony december 25-én este a Keleti pályaudvarról Pécsre 17:53-kor induló Mecsek InterCity vonatot továbbítja majd – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Szili, a fénymozdony

Fotó: MÁV

Egy legendás villanymozdony sztorija

A villamosítás terjedésével szükségessé vált egy nagysorozatú villamosmozdony építése. 1960-ban, egy szilícium-egyenirányítós (erről kapta az elnevezést) mozdony licencét megvásárolva indult el a Szilik azóta is tartó pályafutása, amely napjainkban is tart még.

Feldíszített kocsik a gyermekvasúton

Idén nem csak a nagyvasúti vonalakon van lehetőség fényvonatokkal utazni. A téli szünetben mindennap várja utasait a Gyermekvasút, ahol két feldíszített vasúti kocsi gondoskodik az ünnepi hangulatról.

Igazi fénykocsi

Közülük az egyik külső világítást is kapott, így igazi fénykocsiként fut a síneken. Az egyedi díszítésű karácsonyi kocsik a téli szünet végéig mindennap közlekednek: általában a menetrendben meghirdetett hagyományos személyvonatokban lehet ezekkel velük közlekedni. A járatok óránként indulnak a végállomásról.

Ünnepi hangulatban

Fotó: MÁV

Élmény a Balatonnál is

A MÁV-START elindította a Fényvonatot a Balatonfenyvesi kisvasúton is. A különleges fényekben pompázó járművekkel január 3-ig lehet utazni mindkét vonalon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: úton a Fénymozdony. Fotó: MÁV.