Ahogy azt ma az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon brutális döntést hozott az éjszaka Orbán Viktor Budapest és környékére nézve. Lényegében minden fontos vasútfejlesztési projektet törölt. Mindazt, amivel a fideszesek kampányoltak, amelyek előkészítésére már milliárdokat költöttek, mindazt, amire Európai Uniós forrás is lett volna. Karácsony Gergely főpolgármester szerint minden hazugság volt, amit a kormány az elmúlt években ígért a budapestieknek, Vitézy Dávid, az Orbán-kormány korábbi közlekedési államtitkára pedig állítja: mindaz, amit most Orbán Viktor aláírt, nem több egyszerű károkozásnál.

Karácsony: Becsapta Orbán Viktor az embereket

„Minden, de tényleg minden hazugság volt, amit a kormányt az elmúlt években ígért a budapestieknek. Nem lehet máshogy olvasni a tegnap esti Magyar Közlönyt, amiből kiderül: a kormány kiradírozta, eltörölte, megszüntette, kukába dobta az elmúlt években elkezdett és tervezett budapesti fejlesztéseket. Főleg választási kampányok közeledtével tobzódtak a kormány emberei a látványtervekben, ide gyorsvasút, oda szuperkórház, amoda égig érő vascsicsergő. Becsapták a saját embereiket is, akik ezeket a terveket képviselték. Minden hazugság volt. A hamarosan kezdődő választási kampánynak tehát a kiindulópontja ez: a budapestieket átveri a kormány.” – állítja Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vitézy: Orbán Viktor kárt okoz

Az éjszaka megjelent kormányrendelet a háborút, a szankciókat és a vészhelyzetet okolja azért, hogy Orbán Viktor leállított számos, korábban megígért beruházást, fejlesztést. Kukába kerültek a dudapesti és agglomerációs vasútfejlesztések és az új Duna-híd, a Galvani-híd építése is. Vitézy Dávid, az Orbán-kormány alig egy éve lemondott közlekedési államtitkára szerint egyszerű károkozás amit most a kormány tett.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Pénz is lehetett volna rá

Vitézy szerint a leállított projektek mindegyike rendelkezett uniós forrással. „Ha a tervezés végigmegy és a nehéz gazdasági helyzetre, az elapadó uniós forrásokra hivatkozva az építkezést elhalasztották volna, az érthetőbb lenne. Uniós pénzből már megkezdett tervezéseket leállítani azt jelenti, hogy egyrészt, ha lesz forrás, akkor se lesz majd terv, amit építeni lehetne, másrészt az eddig elköltött pénzeket használható eredménytermék híján nem az EU, hanem a magyar adófizetők állják innentől – tehát nem megtakarítással jár a projektek leállítása, hanem éppen többkletkiadással.”

Nagy bajban van a költségvetés

Karácsony Gergely arról ír a közösségi oldalán, hogy szerinte a kormány ki akarja kukázni Budapestet. „Ez a kormányzati radírozás nem más, mint annak beismerése, hogy nagy bajban a magyar költségvetés és a gazdaság. Kisebb jacht, nagyobb szerénység – hogy egy klasszikust idézzek. No meg kevesebb korrupció, visszafogott pénzszórás, ez talán többet segítene. Már csak azért is, mert az uniós forrásból megvalósítható fejlesztések leállítása azt jelenti, hogy ha egyszer hozzá is jut az uniós pénzhez Magyarország, akkor sem lehet majd ezekre azt a pénzt felhasználni. Ez tehát nem megtakarítás, hanem kapkodás.” – véli a főpolgármester.

Milliárdokat dobnak a kukába

Vitézy Dávid szerint a Galvani híd beruházás leállítása is azért szomorú, mert még a lehetőségét is megszünteti a későbbi megépítésének. „Itt ugyanis nem csak az építést halasztja el a közlekedési kormányzat (ami jelen helyzetben érthető volna), hanem az előkészítést is leállítja – a híd maga környezetvédelmi engedélyekkel rendelkezik, de a Fővárosi Önkormányzat által indított per most zajlik, a kapcsolódó úthálózat engedélyezés alatt áll. Tehát az előkészítés azonnali leállítása most azt fogja jelenti, hogy az elmúlt évek tervezési munkája és elköltött 4-5 milliárd forintja is a kukában végzi.” – számolja össze Vitézy a szerinte Lázár János miniszter javaslatára meghozott döntés árát.

Az egész országnak hasznos lett volna

A Lázár János közlekedési miniszterré történő kinevezése után távozó Vitézy Dávid azt írja a vasútvonalakról, hogy a Kőbánya felső és Rákos közötti vasúti szakasz rendbetétele sok évtizedes adósság. A hatvani vonal felújítása óta mindenki tudja, hogy muszáj megcsinálni. Nem mellesleg, a Déli Körvasút az Európai Bizottság felé beígért társadalmi hasznai sem tudnak enélkül teljesülni, amellett, hogy a teljes kelet-magyarországi, Miskolc, Békéscsaba, Hatvan, Gyöngyös, Eger felől Budapestre érkező vasúti forgalom legneuralgikusabb, leglerobbantabb és leginkább zavarérzékeny szakaszáról van szó, mely nem csak lassítja a vonatokat, de a késéseket és a mai menetrend korlátait is legnagyobbrészt okozza.

Egyszerű károkozás

Vitézy szerint „a tervezés két éve tart, része lett volna új különszintű bújtatások építése, a teljes pályahálózat felújítása mellett Élessaroknál az új vasútállomás kiépítése Kőbánya felső helyett, és mindkét vasútvonalon a kapacitásbővítés, a Rákosligetig tartó harmadik vágány kiépítése és a gyömrői ág állomásainak rendbetétele. A tervezés uniós forrása biztosított az előző hét éves időszak forrásaiból, az engedélyezési tervek készítése két éve zajlik, eközben a szerződés felmondása és a beruházás leállítása sajnos tényleg nem több, mint egyszerű károkozás.” – véli a volt államtitkár egykori főnöke, Orbán Viktor döntéséről.

Képtelen megoldást találni a kormány

Karácsony szerint „a nyár a MÁV-szolgáltatás összeomlásáról szólt, most pedig kiradírozták a budapesti pályaudvarok fejlesztési terveit. Folyik a fájóan ostoba propagandakampány a budapesti közlekedés ellen, miközben éppen a kormány az, amelyik képtelen és érzéketlen arra, hogy megoldást találjon a budapesti közlekedés legnagyobb problémájára, a naponta az agglomerációból beáramló több mint 300 ezer autó okozta kihívásokra.”

Lemondás a jövőről

Karácsony Gergely leszögezi: Orbán Viktor döntésében nincs semmiféle koncepció, nincs ebben semmiféle vízió, ebben a puszta megszorítás, a pőre károkozás van. A kormány nemcsak Budapestről mond le, hanem a jövőről is – állítja Budapest főpolgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor, Karácsony Gergely, Vitézy Dávid- BPK-montázs