Ha választások jönnek ígérgetnek a politikusok, aztán szinte mindent visszavonnak, hogy majd a következő választáson újból megígérjék. Egy évvel ezelőtt Lázár János miniszter törölt számos fővárosi és agglomerációs fejlesztést, iskola és útépítéseket. Ami maradt abból húzott most ki Orbán Viktor számos fejlesztést a háborúra, a válsághelyzetre és a szankciókra hivatkozva. Az este megjelent kormányhatározat nem sok örömet okoz a Budapesten és környékén élőknek. Összeállítottuk a listát, milyen megígért fejlesztéseket kukázott, vagy módosított most a kormány. Azért van jó hír is: maradt egy-két projekt, amiből talán még lehet valami és azért vannak folyamatban lévő fejlesztések, amelyek nemsokára tényleg elkészülnek. Úgy tűnik sokat számít, hogy mekkora befolyása van egy-egy országgyűlési képviselőnek. Vannak súlytalanok és vannak nagyon is aktív kormánypárti képviselők az agglomerációban.

Törölték a szuperkórházhoz vezető autópálya lehajtókat

Az egyik változás a Dél-Budai Centrumkórház, becenevén a szuperkórház ügyét érinti. 2016-ban jelent meg kormányhatározat először arról, hogy a kabinet egyetért azzal, hogy az új kórház a Dobogó városrészben jöjjön létre. Ez a terület az M1-M7 bevezető és az Egérút találkozásánál van. Akkor arról volt szó, hogy két autópálya lehajtó kapcsolódik majd a kórházhoz. Ezt vonta most vissza Orbán Viktor. Ha a kórházból lesz is valami, autópálya lehajtó nem csatlakozik majd hozzá. Az jó hír, hogy nem a kórházépítést törölték, csak az odavezető utak közül kettőt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lőttek a vasútfejlesztéseknek

Vitézy Dávid, korábbi közlekedési államtitkár most foghatja a fejét. Budapesten és környékén rengeteg vasútfejlesztést törölt vagy módosított a miniszterelnök. Visszavonta a korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított tételeket: Ferencváros C elágazás – Kőbánya felső – Rákos – Rákosliget, valamint Rákos – Gyömrő vasúti vonalszakasz fejlesztése, Budapest külső körvasúti megállóhelyek (Pestújhely, Újpalota, Rákosfalva, Rákosszentmihály), valamint Albertfalva  megállóhely kiépítése, fejlesztése.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem lesz új híd sem

Ha ez mind nem lenne elég, a háború, a válsághelyzet, és a szankciókra hivatkozva Orbán Viktor törölte az „Új Duna-híd és kapcsolódó közlekedési infrastruktúra előkészítés Budapesten” című tételt, és a Gellért-hegyi közpark átfogó közterületi megújításának előkészítését is. Vagyis lőttek az új Duna-hídnak és a Gellért-hegy oldala sem fog mostanában jelentősen megújulni.

Kukázták a Budai Zöld Korridort

2022-es választások idején Fürjes Balázs, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje kampányolt azzal, hogy megújítja a Városmajor parkot, és létrehoz a kormány egy Budai Zöld Korridort, ami a Városmajor, a Vérmező, a Tabán és a Gellért-hegy összekapcsolása lett volna. Nos, ebből sem lesz semmi. Hiába az egykori kormányhatározat és a beígért pénz, most Orbán Viktor ezt is visszavonta, egyelőre lőttek a budaiak nagy álmának.

Vasútállomások fejlesztése is törölve

A miniszterelnök ezzel egyidejűleg több agglomerációs közlekedési projektet is törölt. Ilyen például több vasútállomás közösségi közlekedéssel történő megközelíthetőségének fejlesztése, vagy a fejlesztés előkészítése. Lényegében tehát sok olyan projekt került most kukába, amelyekkel korábban fideszes képviselők kampányoltak.

Vitályos Eszter arcvesztése

Az elmúlt egy évben a kormány rengeteg olyan fejlesztést vont vissza Budapesten és környékén, amelyekkel a képviselőik kampányoltak. Az agglomerációs képviselők közül a legnagyobb arcvesztést Vitályos Eszter, Szentendre és környékének fideszes országgyűlési képviselője szenvedte el, hiszen az ígérvényei közül semmi fontos sem valósult meg.

Semmibe sem nézik?

Láthatóan Vitályos Eszternek alig van lobbiereje. Ha megnézzük, hogy a többi agglomerációs országgyűlési képviselő mi mindent tudott kikaparni a választóinak, akkor Vitályos Eszter valóban rosszul áll. A közösségi oldalát elnézve ez nem különösebben zavarja Szentendre térségének országgyűlési képviselőjét, folyamatosan posztolja a jókedvű, már-már nevetséges képeket magáról.

Helló, Vitályos Eszter vagyok, a súlytalan képviselő

Forrás: Facebook

Menczer Tamás és Tuzson Bence látványosan dolgoznak

Vitályos Eszter nagy ellentéte Menczer Tamás és Tuzson Bence, akik szép sorban pipálják ki az ígéreteiket. Menczer Tamás körzetében annyi fejlesztés van, hogy sokan csak kapkodják a fejüket. Pár hónapon belül elkészül például a környéken élők nagy álma a pátyi autópálya lehajtó és a hozzá kapcsolódó közlekedési infrastruktúra. A minap óriási iskolát adott át Biatorbágyon, ráadásul számos olyan projektje van a fideszes képviselőnek, amely alapján az agglomeráció egyik legagilisabb kormánypárti képviselője lehetne a Dunakeszi térségében képviselő Tuzson Bencével együtt.

Akinek van lobbireje, hasít

A Városliget felelőse, Baán László láthatóan jó pozíciókkal rendelkezik a kormányban, az ő projektjeit sem törölte Orbán Viktor. A Biodómról még nincs hír, azonban a Városliget közlekedési megújításának előkészítésére lesz pénz, így talán látótávolságba kerülhet az M3-as bevezetőjéhez tervezett parkolóház és a Városliget közlekedésének átalakítása is.

No para: lesz még választás, lesz még ígéret

Egy évvel ezelőtt Lázár János építésügyi miniszterre bízták azt a feladatot, hogy állítson le szinte minden olyan projektet, amit előtte, félévvel, a választások idején a Fidesz jelöltjei ígértek meg a Budapesten és az agglomerációban élőknek. Az akkor megmaradt fejlesztések egy részét most Orbán Viktor húzta ki, mára tehát nem sok maradt az ígéretekből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor, miniszterelnök – Forrás: Facebook