A Budaörsön élő Friedrich József tökei egyik napról a másikra 10 centimétert nőttek. Az öregúr könnyen a rekordok könyvébe is bekerülhet a csaknem két méteres kolbásztökeivel.

Friedrich József közel két méter hosszú tököket nevel a budaörsi kertjében, aminek egy része igazi tökdzsungel.

A különlegesen hosszú fajtát kolbásztöknek nevezik. Ez is a lopótök egyik fajtacsoportja. Indája a legmagasabbra kúszik (4-5 m), levelei erőteljesek. Termése kolbászra emlékeztető, hosszú (1-2 m) vékony kabak – írja a Budaorsiinfo.hu

Józsi bácsi elmondta, hogy ennek a töknek a terméséből csak vágni kell annyi szeletet, amennyit szeretnénk megsütni, kirántani belőle, és már mehetünk is a konyhába, hiszen könnyen regenerálódik.

„Én nem hivatásszerűen, hanem nyugdíjasként szeretetből foglalkozom ezekkel a növényekkel. Jó trágyás föld kell nekik és minden nap meg kell őket locsolni, ez a titka a hatalmas kolbásztöknek. Ha jól tudom, akkor az eddigi rekord hosszúságú tök 2 méteres volt. Az én termésem első nekifutásra 180 cm lett. Jövőre megint megpróbálom.“ – meséli az öregúr.

Józsi bácsi kerti kolbásztökének növekedési ciklusa annyira látványos, hogy egyik napról a másikra, akár 10 centimétert is nőnek, vagyis óránként fél centit, ez akár még szabad szemmel is látható változás, csak elég hosszú ideig kell a tököket nézni.

Kiemelt kép: BPK montázs, kisebb kép forrása: Budaörsiinfo.hu