Petíciót indított, majd szerdára tüntetést szervezett a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium szülői közössége, így akarták megakadályozni, hogy a Köves Slomóhoz köthető egyetem átvegye az iskola fenntartói jogait. A Milton Friedman Egyetem a tiltakozás előtt pár órával bejelentette, hogy visszavonja igényét a tankerületnél.

Petíciót indítottak

Aláírásgyűjtéssel próbálták megakadályozni a békásmegyei Veres Péter Gimnázium átadását az iskola diákjainak szülei, miután a napokban kiderült, hogy az Egységes Magyar Izraelita Hitközség által tulajdonolt Milton Friedman Egyetem átvenné az intézményt. Hírportálunknak nyilatkozó szülő szerint semmilyen garancia nincs arra, hogy nem vezetnek be tandíjat, illetve azt sem értik, hogy az államnak miért nincs szüksége az ország egyik legjobb gimnáziumára? A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Megszólalt az egyik szülő

A BudaPestkörnyeke.hu-nak az egyik szülő a napokban azt mondta, azért háborította fel őket a történet, mert minden előjel nélkül kaptak egy levelet, amelyben mindössze annyit írtak nekik, hogy a Köves Slomóhoz köthető egyetem bejelentkezett a békásmegyeri gimnázium fenntartásának jogáért. Erről egyelőre semmilyen egyeztetés nem volt, az iskola vezetőségét is meglepte az Egységes Magyar Izraelita Hitközség által tulajdonolt egyetem lépése. Március 13-ra ugyan összehívtak egy általános tájékoztatót, de mindezt azután, hogy az egyetem beadta az igényét az intézményre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Finanszírozás

Szülők azért is tiltakoztak, mert szerintük semmi biztosíték nincs arra, hogy a piaci alapon is működő egyetem a jövőben nem vezetne be tandíjat, amivel tehetséges gyerekeket fosztana meg a jó minőségű oktatástól. Azt se látják biztosítottnak, hogy a fenntartásra kapott összeget teljes egészében erre a gimnáziumra fordítják majd.

Akár be is zárhatják

A gimnázium évek óta felújításra vár, aminek költségét 2022-ben 6 milliárd forintra becsülték. A fenntartóváltással ez a felújítás is bizonytalanná válik. Enélkül az iskola bezárására is sor kerülhet, melyre a fenntartónak joga is van, a szülők szerint emiatt is aggasztó a fenntartás átadása.

Ideológiai kérdések

A petícióban azt is írták, hogy „az egyetem ideológiailag sem semleges, ugyanis egyházi tulajdonban áll. Amennyiben az egyház közvetlenül venné át a fenntartást, úgy a szülők és a tanári kar felének hozzájárulására lenne szükség, amit így elkerülnek. A fenntartóváltás csakis a Milton Friedman Egyetem érdekét szolgálja!”

Megijedtek a tüntetéstől?

Szerdán kiderült, hogy visszavonta a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fenntartói jogának átvételét a Milton Friedman Egyetem, mert az egyetem és a gimnázium tanárainak egyeztetése idejére köztéri tüntetés készült, és petíció is indult a fenntartóváltás miatt, derült ki az egyetem közleményéből.

Visszavonják az igényüket

Az egyetem közölte, hogy az átvételre vonatkozó kezdeményezés visszavonását a nap folyamán eljuttatja az Észak-budapesti Tankerületi Központhoz. Az egyetem képviselői a szülői közösséggel szerda délután találkoztak volna.

Félelemkeltés és valótlan állítások?

„Miután általunk nem ismert személyek a párbeszédet megelőzve, a Gimnázium „védelmében” valótlanságokkal és félelemkeltéssel operáló petíciót indítottak, valamint a híresztelések szerint a helyszínen köztéri tüntetés is készül, a találkozón való részvételt lemondjuk. Egyúttal visszavonjuk az átvételre vonatkozó kezdeményezésünket, amit a mai nap során hivatalos formában is eljuttatunk az Észak-budapesti Tankerületi Központhoz” – közölte az egyetem.

A 12. kerületben is lemondtak az iskoláról

Az elmúlt hetekben a 12. kerületi Tamási Áron Iskola is azzal került be a hírekbe, hogy a fenntartását a Gábor Dénes Egyetem vette volna át a Közép-Budai Tankerületi Központtól, de időközben a GDE is visszalépett a szándékától. Ezt azzal indokolták, hogy szakmai szintről tisztán politikai színtérre helyeződött át a közbeszéd, nemcsak a közösségi médiában és a sajtóban, de a Tamásiban is. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester a fenntartóváltásról tartott önkormányzati képviselő-testületi ülésen azt mondta, örül, hogy a józanság győzött a Tamási Áron iskola ügyében. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Veres Péter Gimnázium