Hétfőtől kizárólag a BOK csarnokban fogadják az Ukrajna felől érkező menekülteket, ezzel párhuzamosan megszűnt a Keletiben és a Nyugatiban kialakított segítők tevékenysége a pályaudvarokon.

Elhagyták a civilek a pályaudvarokat

Vasárnap éjfélig a menekülteknek, a civileknek és önkénteseknek is el kellett hagyniuk a Keleti és a Nyugati pályaudvaron működő létesítményeket. A Telex cikke szerint a kiürítés megtörtént, hétfő hajnali ötkor már elhagyatott váróteremmel találkoztak a Nyugati pályaudvaron.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A BOK csarnokba költöztek

Pénteken közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel, hogy tranzitvárót alakít ki a Fővárosi Védelmi Bizottság – azaz a katasztrófavédelem budapesti kirendeltsége – az Ukrajnából a háború elől menekülők számára a BOK „B” csarnokban március 21-től.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Naponta több ezer menelült érkezett a pályaudvarokra

Forrás: police.hu

Ide érkeznek a menekültek

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Keleti és a Nyugati pályaudvar helyett először ide érkeznek majd a menekültek, innen mehetnek aztán buszokkal a pályaudvarokra, a repülőtérre vagy a menekültszállásokra.

Minden szolgáltatás egy helyen lesz

A Keleti Pályaudvar szomszédságában nyíló nagyméretű tranzitváró térítésmentes szolgáltatásokat biztosít majd: meleg váróhelyiség, tolmácsszolgáltatás, illemhelyek, orvosi ellátás, telefontöltési lehetőség, internetelérés. Az elmúlt két-három hétben erről eddig önkéntesek és civil szervezetek gondoskodtak a pályaudvarokon.

A BKK különjáratai szállítják a menekülteket

Forrás: police.hu

Civilek segítenek

Főként civilek segítenek majd nekik például szállást foglalni, vonatjegyet venni. A Fővárosi Önkormányzat szerint ezzel nekik és a civileknek is nőnek a terheik, mert több helyen kell majd helyt állniuk. 

Segít a minisztérium

A minisztérium azt ígérte, hogy az elhelyezést igénylő személyek részére a szállás szervezésében is segítséget nyújtanak, és idegenrendészeti ügyintézésre is lesz lehetőség. Hétfőtől tehát a Budapestre érkező menekültek és menedékkérők ellátása csak a BOK csarnokban folyik majd.

Még több menekültre lehet számítani

Orbán Viktor a múlt héten azt mondta: „A háború pedig nem csitul, hanem kiterjed, és ahogy a háború kiterjed, fennáll annak a veszélye, hogy a jövő héten még többen érkeznek majd Magyarországra, és ez óriási kihívás elé állít bennünket.”

Így lehet bejutni a BOK csarnokba

Ujhelyi Sándor, az egyik legaktívabb civil segítő a menekülthullám eleje óta önkéntesként aktívan részt vesz az ukrán állampolgárok ellátásában. Vasárnap ezt írta Facebook oldalán: A BOK Csarnokba bejutni a Dózsa György (Verseny utca folytatása a Keleti pályaudvar mellett) úti VII.a kapun keresztül lehet. Ugyancsak itt tudnak behajtani az adományozók és a menekülteket szállító önkéntesek is!”

Egyenmellényt vinni kell

„Én hétfőn reggel fél nyolctól a csarnokban leszek, a „nagy fekete kalapomról” megismertek, kb. a csarnok közepén, az irányító pultnál! Mindenkinek majd elmondom, mi hogy fog működni! Egyelőre nincs készen „egyenmellény”, ezért kérem, hogy mindenki hozza magával a „Tolmács” feliratú tábláját, mellényét. Minden tolmácsot, önkéntest, segítőt szeretettel várunk továbbra is! Nélkülünk nem fog sikerülni!” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: BOK csarnok – Forrás: Facebook/Ujhelyi Sándor