Az agglomeráció közösségi oldalain folyamatos téma, hogy éppen melyik benzinkúton nem lehet, vagy már ismét lehet üzemanyagot kapni. Az ilyen jellegű hírek alatt általában több száz hozzászólás olvasható. A politikai és gazdasági okosságokról szóló posztok között egyre többször megjelennek már a mémek, láthatóan gyorsan viccet csinálunk a magyar benzinkutakon tapasztalható furcsa jelenségből és mindig feltűnnek a többieket álhírterjesztésel vádoló hozzászólók.

Csak 5 liter tankolható

Legutóbb a 10-es út Facebook-csoportjában jelent meg egy hír arról, hogy a dorogi OMW-kúton mindössze 5 liter üzemanyagot lehet vásárolni egy tankolásra. Ezen sokan felbosszantották magukat, hogy mire elég ennyi üzemanyag? Mások azzal vicceltek, hogy eddig ciki volt 5 litert tankolni egy BMW-be, most pedig ez teljesen normális lett.

Ebből a fotóból lett vita – Forrás: Facebook/ 10-es út csoport

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A korlátozás csak a kannás tankolásra vonatkozik

Többen arról írnak, hogy át kell menni a közeli MOL-kúthoz, ott minden gond nélkül teletankolható az autó. Közben a hozzászólók kiosztják egymást, mert a kút oldalára ragasztott cetlin állítólag az áll, hogy az 5 literes korlátozás csak a kannába tankolásra vonatkozik.

12 tankolás egy nap alatt

Az 5 literes korlátozás kijátszásának gondolatával sokan eljátszottak. „Ha 12 alkalommal tankolok 5 litert, máris tele a tank, csak idő kell hozzá” – írja egy hozzászóló. Mások azt kérdezik, mi történik, ha többet tankol valaki, kiszívják az üzemanyagot a tankból? Egy újabb hozzászóló arról ír, hogy a közeli Lukoil kútnál lekorlátozták a kiadható mennyiséget, nem is lehet többet tankolni a kútból.

Választások miatt van az egész

Közben a politikai és gazdasági okosságok is feltűnnek a közösségi oldalakon. Közös gondolat az agglomeráció közösségi oldalain, hogy a választások után majd Magyarországon is elszállnak az üzemanyagárak, illetve csak a választások miatt van a benzinárstop.

1200 forintos benzinár Hollandiában

A hozzászólók másik csoportja általában valamelyik nyugati országgal hasonlítja össze az itthoni helyzetet. Van, aki arról ír, hogy Németországban már 2,6 euró, vagyis 370 forintos árfolyammal számolva csaknem 1000 forintba kerül egy liter üzemanyag, Hollandiában pedig már 1200 forintnál jár. Ezzel együtt a boltokban ott is nagy a drágulás, mert az üzemanyagok ára magával húzza az élelmiszerek árát.

Luxuspezsgő és luxuskanna

A mémek is népszerűek a benzinkutas posztokban. Több közösségi csoportban feltűnik a luxuspezsgős kép, amikor az üzemanyagok fajtájának a feliratát luxuspezsgőre cserélték, de feltűnt egy Louis Vuitton mintával dekorált üzemanyagkanna „Márkás kanna eladó” felirattal.

Álhírek

A közösségi oldalakon szinte minden üzemanyagos posztban feltűnik egy-két posztoló, aki álhírek gyártásával vádolja a többieket és jelzi, hogy ezért már büntetnek. Tény, hogy március 10-én este a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely egy sajtótájékoztatón elmondta, aki álhíreket terjeszt az üzemanyaghiánnyal kapcsolatban, azt feljelentik a rendőrségen és megbüntethetik.

Kamufotókat mutogatott a Mol elnöke

Ezen a sajtótájékoztatón egyébként a MOL elnök-vezérigazgatója olyan fényképeket mutogatott, amiről később kiderült, hogy nem is Magyarországon készültek, a hamis tájékoztatás miatt elnézést kellett kérnie a Mol-nak. Ez is fontos: Üzemanyaghiány van néhány benzinkútnál, a Mol elnöke szerint nem kell pánikolni, nem lesz ellátási probléma az országban

Benzinár-stop május 15-ig

Az üzemanyagárak és az infláció féken tartása érdekében a kormány 2021. november 15-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg. Az intézkedés első ütemben három hónapra szólt, vagyis idén február 15-ig lett volna hatályos. Azonban a világpiaci és egyéb körülményeket, folyamatokat figyelembe véve a kormány az intézkedés 2022. május 15-ig történő fenntartása mellett döntött. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: mémek a közösségi oldalakról – BPK-montázs