A szerdai rekorddöntés után pénteken ismét sosem látott mértékben emelkednek az üzemanyagárak. Ha nem lenne árstop akkor a gázolaj már 717 forintba kerülne a benzinért pedig 640 forintot kellene fizetnünk. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a következő hónapokban ellátási hiány alakulhat ki a magyar benzinkutakon, többen azonnal tankolni indultak, a Mol elnöke vasárnap este megnyugtatott mindenkit: nem lesz üzemanyaghiány Magyarországon ezért nem kell elrohanni tankolni sem.

Ársapka

Ha nem lennének hatósági árak, akkor péntektől a benzinkutakon: 95-ös benzin 640, a gázolaj pedig 717 forintba kerülne literenként. Mivel a kiskereskedelmi ár után a nagykereskedelmit is 480 forintban maximálta a kormány, a literenként csaknem 200 forintos veszteséget így a nagykereskedőknek kell lenyelnie. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Látni lehetett az ellátási hiányt

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a napokban arról beszélt, hogy a következő hónapokban könnyen ellátási hiány alakulhat ki a magyar benzinkutakon. Szerinte valószínűtlen, hogy a nagykereskedők hajlandók lennének 80-100 forintos veszteséggel értékesíteni a benzint a kutaknak, ami állítása szerint ellátási problémákhoz vezethet.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Monoron, Üllőn szünetel a tankolás

Az egyre több helyről érkeznek információk arról, hogy a Budapest környéki kutakon is problémák vannak. A monori Avia kúton az autósok már kedden ezzel a felirattal találkoztak: „Műszaki okokra hivatkozva jelenleg a tankolás szünetel!” Az üllői Dragon Benz benzinkút is napok óta zárva van. Az egyik helyi lakos ezt írja a Facebookon, „Dragon is bezárt! De ott megmondták, hogy nem műszaki okok, hanem ilyen “olcsó” benzinárak mellett nem tudnak üzemelni”.

Korlátozás Ócsán

Telex elért egy vállalkozót, aki egy-egy dabasi és ócsai magánkutat üzemeltet. Azt mondta, hogy két benzinkutjuk van, az egyik teljesen kifogyott, a másik (Ócsán) már csak 5 litert tud fejenként kiadni, hogy az autósok még el tudjanak menni a következő benzinkútig.

A hiány oka a maximalizált ár

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a hiány oka, az üzemeltető közölte: egyértelműen a maximált ár. A nagykereskedők, így az OMV és a Shell már nem hoz be üzemanyagot, mert nem éri meg nekik, a Mol pedig nem fogja bírni. Szerinte több száz magánbenzinkút be fog zárni hétvégén.

Megszólalt a Mol elnök-vezérigazgatója

Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója szerda este az ATV-ben azt mondta, a 710 Ft-os valódi üzemanyagár és a benzinkutakon fizetendő 480 Ft-os ár közti különbség a Mol vesztesége. Mint fogalmazott: „Ez egy kellemetlen dolog, amelyet túl kell élni, ettől nem megy tönkre a vállalt.”

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója

Forrás: atv.hu

Nincs üzemanyaghiány

A Mol elnöke szerint nagyon megnövelte a forgalmukat a benzinturizmus, mert sok kamionos úgy tervezi meg az útvonalát, hogy Magyarországon tankoljon. Most összesen annyi üzemanyag fogy egy nap alatt az országban, mint amennyit a százhalombattai olajfinomító előállít, vagyis nincs üzemanyaghiány – tette hozzá a szakember.

Ukrajnán keresztül jön az orosz kőolaj

Hernádi Zsolt azt is elmondta, hogy továbbra is a szerződés szerinti kőolajmennyiség érkezik Százhalombattára Oroszországból a Barátság-kőolajvezetéken, Ukrajnán keresztül. A magyar tárolók fel vannak töltve, 90 napra elegendő kőolajtartaléka van Magyarországnak.

Csak orosz kőolajat tudunk feldolgozni

Hernádi Zsolt hozzátette: Magyarország azét van rászorulva az orosz kőolajra, mert a hazai kőolajfinomítók nagyrészt csak orosz-típusú olajat tudnak feldolgozni. A gázzal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy teljesen ki vagyunk szolgáltatva az orosz gáznak, jelenleg máshonnan nem pótolható az orosz földgáz. Az Adriai-tengeren lévő, a hajókon érkező cseppfolyós földgázt a csövekbe fejtő CNG-terminál sem tudná teljesen ellátni az országot.

Nincs gond az üzemanyagellátással

A benzinhiányról azt mondta a MOL elnöke, hogy azoknál a kutaknál vannak gondok, amelyek nem hálózatban működnek. Más kutakon pedig akkor fordulhat elő átmeneti hiány, amikor több kamion egyszerre áll be tankolni és kifogy a kút tartálya, ennek az újratöltése eltarthat pár órát. Ez átmeneti logisztikai probléma, nincs gond az üzemanyagellátással.

Nem érdemes sorban állni

Hernádi Zsolt azt is elmondta, hogy teljesen felesleges elrohanni a benzinkútra tankolni, mert nem lesz üzemanyaghiány Magyarországon. Jön kőolaj, elegendő a termelés, a kutakon pedig lesz üzemanyag, nem érdemes sorban állni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mol-kút