Egyre többen pánikoltak, hogy nem lesz üzemanyag, ezért egyre nagyobbak lettek a sorok a kutaknál. Tegnap még csak egyedül nyugtatta a kedélyeket a Mol elnök-vezérigazgatója, csütörtök este már rendkívüli kormányinfón, Gulyás Gergely miniszterrel együtt tette ezt Hernádi Zsolt. A kormány három intézkedéssel akar véget vetni az üzemanyagpániknak: külföldi kamionok csak piaci áron tankolhatnak, csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját, eljárást indítanak a rémhírterjesztők ellen. Az intézkedések csütörtök 22:00-tól lépnek életbe.

Rendkívüli kormányinfó

Rendkívüli kormányinfót tartottak csütörtök este 21:30-kor. A sajtótájékoztató célja az volt, hogy megnyugtassák a lakosságot: van és lesz elegendő üzemanyag a magyar kutakon, ráadásul a benzinárstop is megmarad, nincs ok pánikra. Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a benzinturizmus, a tranzitforgalom és a pánikvásárlások miatt jelentősen megnőtt az országban az üzemanyagfogyasztás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Friss bejelentések

7,5 tonna feletti magyar és a 3,5 tonna feletti külföldi teherautóknak csak a nagynyomású kutakon lehet tankolni, ott piaci áron tölthetik meg a tankjaikat. A mezőgazdasági gépek, függetlenül attól, hogy mekkora a tömegük, továbbra is 480 forintos áron kaphatják az üzemanyagot. Harmadik intézkedésként a kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját. A friss rendelet csütörtök este 10-kor lép hatályba, közben a kormány a március 15-i négynapos hosszú hétvégére kamionstopot rendel el. Azt is elmondták, hogy a kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azok ellen, akik üzemanyagellátás leállásáról terjesztenek információt.  

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Zökkenőmentesen működnek a Mol finomítói

A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt szerint semmi sem változott a tegnapi Mol-közlemény óta: zökkenőmentesen működnek a Mol finomítói, folyamatosan jön a kőolaj a Barátság-kőolajvezetéken, de ha itt gond támadna, az Adria-kőolajvezetéken is tudunk olajhoz jutni. A teljes magyarországi üzemanyagfogyasztást fedezni tudjuk még akkor is, ha elképesztő mozgás van a forint-euró-árfolyamban – mondta a Mol elnök-vezérigazgatója.

Benzin műanyagzacskóba

Hernádi Zsolt fotókkal is készült az árstop „visszaélésszerű használatáról” és a benzinturizmusról. Vitt magával egy képet, amin az látható, hogy valaki egy nejlonzacskóba tankol. Mint mondta, a megnövekedett forgalom, ennek 70 százaléka a nagykereskedelmi fogyasztók miatt van, akiknek nem is a kutakon kellett volna tankolniuk, 20 százaléka pedig a benzinturizmus miatt, mindössze 10 százalék a pánikvásárlás. Ezt ahhoz hasonlította, mint amikor a Covid elején elfogyott a boltokból a WC-papír.

Nem erre tervezték

A napokban majdnem elérte a 15 millió literes értéket a tankolás mennyisége az országban, ezt már nem bírja a Mol logisztikája. Hernádi Zsolt szerint a normális fogyasztás 5 millió liter naponta, ezért vált szükségessé, hogy beavatkozzanak, visszatereljék a nagy fogyasztókat oda, ahol korábban is kapták az üzemanyagot.

Ukrajnán keresztül jön az orosz kőolaj

Hernádi Zsolt azt is elmondta, hogy továbbra is a szerződés szerinti kőolajmennyiség érkezik Százhalombattára Oroszországból a Barátság-kőolajvezetéken, Ukrajnán keresztül. A magyar tárolók fel vannak töltve, 90 napra elegendő kőolajtartaléka van Magyarországnak.

Pánikvásárlás

Az ország benzinkutjainak egy jelentős részénél szerda éjszakától sorban álltak az autósok, hogy biztosan megtankolhassák a járműveiket. A pánikvásárlások csütörtök reggel sem álltak le. A BudaPestkörnyéke.hu munkatársai bezárt benzinkutakról készítettek képeket Dunakeszitől egészen Budaörsig. Azokon a kutakon, ahol csütörtökön napközben is lehetett üzemanyagot vásárolni, sok helyen sorok kígyóztak.

Műszaki okokra hivatkoznak Budaörsön

Shell benzinkut Dunakeszin

Leállt a benzinkutak egy része

A benzinpánik azért alakult ki, mert a nem Mol-kutak jelentős része műszaki okokra hivatkozva nem ad ki üzemanyagot, vagy jelentősen csökkentett kapacitással működik, hiszen literenként 200 forintos veszteséggel tudnák csak értékesíteni az üzemanyagot, ezt pedig nem szeretnék. A bajt tetézte, hogy a környező országokhoz képest 480 forintban maximalizált hazai üzemanyagár miatt berobbant az üzemanyagturizmus. Ez főleg az országon áthaladó tranzitforgalmat jelenti, a legtöbb kamionos úgy tervezte át az útját, hogy Magyarországon töltse csurig a tankját, ezzel akár 400 ezer forintot is megtakaríthatott – eddig. Csütörtök 22 órától viszont csak piaci áron, tehát literenként 700 forint körüli összegért tankolhatnak Magyarországon a külföldi rendszámú kamionok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Pánikvásárlás az egyik Mol-kúton az agglomerációban – Fotó: BPK