Környezetbarát buszokkal újulhat meg a budapesti járműpark 2025-től. A BKK ugyanis új közbeszerzési eljárásokat indított. A cél az, hogy hamarosan a kor elvárásainak megfelelő járművek álljanak forgalomba.

Kiváltanák a lejáró szolgáltatási szerződéseket

2015-től 240 autóbusz állt forgalomba az ArrivaBus Kft. jóvoltából. Ezek a szolgáltatási szerződések 2025-től ütemezetten lejárnak. A BKK ezeket szeretné kiváltani, ezért indított közbeszerzési eljárásokat közforgalmú autóbuszok üzemeltetésére. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez a cél

A tervek alapján tíz évre szólnának az új szerződések is. Ezeket további két évvel lehetne meghosszabbítani. Az ajánlati felhívások most pénteken, szeptember 29-én jelentek meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mit jelent mindez a számok nyelvén?

Az ajánlati felhívások első körében 150 új autóbusz forgalomba állításával végzett szolgáltatásról szólnak. A tervek szerint ezek közül 50 csuklós busz lenne. Az új buszok az elképzelések szerint gyakorlatilag a város bármelyik vonalán felbukkanhatnának.

Javulhat a fővárosi tömegközlekedés színvonala

A BKK azt reméli, hogy az újonnan forgalomba álló buszoknak köszönhetően javulni fog a budapesti közösségi közlekedés színvonala. Az új buszokkal szemben elvárás, hogy tágas férőhellyel, légkondícionáló berendezéssel rendelkezzenek, akadálymentesek legyenek, fel legyenek vértezve fedélzeti kamerákkal és korszerű utastájékoztató rendszerrel egyaránt. Mindezen felül meg kell felelniük az érvényben lévő környezetvédelmi követelményeknek.

Fókuszban a fenntarthatóság és a környezetvédelem

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK fontosnak tartja a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet egyaránt. A cél az, hogy Budapest élhetőbbé váljon, továbbá a főváros levegője tisztább legyen. Ennek szellemében elvárásként fogalmazódott meg, hogy a fennmaradó 90 busszal végzett szolgáltatás teljesítése tisztán elektromos buszokkal történjen.

Csak alacsonypadlós buszok járják a főváros útjait

A budapesti buszflotta folyamatosan fiatalodott az évek során. Ennek köszönhetően kizárólag alacsonypadlós buszok közlekednek a fővárosban. A BKV Zrt. autóbusz-állománya tavaly ősszel 135 busszal bővült, az ArrivaBus Kft. jóvoltából pedig idén tavasszal 150 modern busz állt forgalomba.

Még mindig sok a korszerűtlen busz

Az utasok jelenleg még nem csak a modern kor követelményeinek megfelelő buszokkal utazhatnak. E pillanatban közel 300 korszerűtlen busz van forgalomban. A Főváros és a BKK elkötelezett a mellett, hogy folyamatosan megújuljon az autóbuszpark.

A budapesti járműflotta töretlenül fejlődik

Nem csak a buszok, hanem más tömegközlekedési eszközök tekintetében is fejlődést lehetett tapasztalni az elmúlt időszak során. A BKK kedvezményes áron szerzett be 48 Solaris-Skoda Trollino trolibuszt. Ezek mindegyike közlekedik már.

Ezek is érdekelhetnek!

Jó hír a villamossal utazóknak

A következő évek során 51 modern villamos fog forgalomba állni Budapesten. Ezek kivétel nélkül alacsony padlósak lesznek, légkondicionáló berendezéssel. Ezek a járművek az EU támogatásával kerülnek a fővárosba.

Nem csak a modernebb járművek beszerzésén van a hangsúly

A BKK közleményében leszögezte, hogy a közösségi közlekedés és az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése is cél a jövőben. A közelmúltban indított járműparkfejlesztés ugyanakkor komoly mértékben javította a budapesti tömegközlekedés színvonalát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lánchíd – Forrás: BKK