Ismét tüntetést tartottak a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) módosítása ellen tiltakozók Budapesten. A hétfő esti demonstráció résztvevői előbb a Margit hídon, majd a körúton is akadályozták a gépjárműforgalmat, de a közösségi közlekedést is. 

Jobbágyfelkelés

A “Futárok a KATA-ért” elnevezésű Facebook-csoport hirdetett meg hétfő este 7 órára demonstrációt “Jobbágyfelkelés!” címmel a Margit híd pesti hídfőjéhez. A résztvevők rövid időre több forgalmi sávot is elfoglalt hídon, így az autósok Buda felé egyáltalán nem, Pest felé egy sávon tudtak közlekedni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Akadályozták a forgalmat

A Budapesti Közlekedési Központ Facebookon közzétett bejegyzései szerint a demonstrálók átmenetileg akadályozták a 2-es és a 2M villamos, továbbá a 26-os, a 91-es, a 191-es és a 291-es buszok közlekedését.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Átvonultak a Kossuth térre

A Margit hídtól a demonstrálók átvonultak a Kossuth Lajos térre. Néhány résztvevő a vállán egy “demokrácia” feliratú koporsót vitt, amelyet később a Parlament elé tettek le, és üzeneteket helyeztek el benne. Korábban a szervezők a Facebookon azt kérték a résztvevőktől, írják le egy papírra, milyen terveik, álmaik voltak a jövőre nézve Magyarországon.

Felszólalók

A demonstráción felszólalók közül többen kifogásolták, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszédében “narkósokként” utalt a hidakon tüntetőkre. Volt, aki európai szintű fizetést követelt, míg más azt hangsúlyozta, a kormánynak gazdasági válság esetén az lenne a dolga, hogy az embereket segítse.

Átmentek a Nyugati térre

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján este 9 óra után azt írta: a szervező a Margit híd pesti hídfőjéhez, valamint a Kossuth térre meghirdetett gyűlést befejezetté nyilvánította. A rendezvényen résztvevők egy csoportja viszont átvonult a Nyugati térre, ahol mind a közösségi közlekedést, mind a gépjárműforgalmat akadályozta.

Videón a demontsráló tömeg:

Kisebb balhé az Oktogonnál

A rendőrök az Oktogonnál felszólították a tüntetőket, hogy menjenek fel a járdára. A 444 információi szerint az Oktogon villamosmegállójában zárták körbe a tiltakozókat a rendőrök. Buda irányába haladhat a forgalom, csak az egyik oldalt állják el a tüntetők, akiket a villamosmegálló két oldalán zártak körbe.

Igazoltatnak a rendőrök

A rendőrök a Nyugati irányából kezdték az igazoltatást, ahol a kevésbé aktív tiltakozók vannak. Az Oktogon felé eső oldalon hevesebb szóváltások alakultak ki. Egy hangadó most éppen nyugalomra szólít. “Srácok, én nem mondom, hogy toljuk meg a rendőröket. Többen vannak. Nyugodjunk meg!” – mondta.

Rendőrsorfal

Mint írják a megálló hosszábban álló rendőrsorfal megindult, és felterelte a tiltakozókat az itt széles járdára. Információik szerint a tömeg háta már oszladozik, úgy százan lehetnek a tiltakozók. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Helyszíni fotó – Forrás: RTL Klub