Csak az állami meddőségi centrumok végezhetnek a jövő nyártól meddőségi kezeléseket.

Állami kézbe kerülnek az intézmények

A törvényjavaslat értelmében a maradék három magánkézben lévő meddőségi centrum, és egy kizárólag inszeminációt végző magánintézmény is állami kézbe kerülhet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így szól a javaslat

Az Mfor.hu tájékoztatásai szerint a javaslat így szól: „Magyarországon a demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek, ezért a jövőbenaz emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások elvégzése kizárólagosan állami fenntartású egészségügyi szolgáltató, valamint az egységes állami egészségügyi irányítás részét képező, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény szerinti klinikai központ hatáskörébe kerül.”

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

2022-től

A módosítás értelmében a meddőségi kezeléseket 2022. július 1-jétől csak az állam végezheti, így azoknak a szolgáltatóknak az engedélye, melyek ezeknek a feltételeknek nem felelnek meg, 2022, június 30-án hatályukat vesztik.

Ez is érdekelhet:

Ezek az intézmények vannak most magánkézben

Mint ismert 2019-2020 fordulóján már államosították a meddőségi centrumok jelentős részét, jelenleg Magyarországon 10 olyan intézmény van, ami az erre jogosult nőknek kezelést nyújt ezek közül most a kizárólag inszeminációt végző Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum, a TritonLife Róbert Magánkórház a Versys Clinics és a Reprosys Kft. van magánkézben.

Ez is érdekelhet:

Kártalanítás

A tervek viszont úgy néznek ki, hogy ezeket az intézményeket a magánszolgáltatók az államnak kell majd átadják, a náluk tárol embriókkal, illetve ivarsejtekkel együtt – nyilván kártalanításért cserébe.

Ehhez lehet köze

A módosításnak egyébként köze lehet ahhoz, az elmúlt hónapokban heves vitákat kiváltó egészségügyi jogviszonyhoz is, a törvény miatt ugyanis a nőgyógyászok, illetve az endometriózis specialisták jelentős része a magánpraxist választotta. Magánúton viszont egy ilyen műtét minimum fél millió forintnál kezdődik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik