Közérdekű adatigényléssel nyilvánosságra hozták, hogy 2021. március 4-ig melyik magyar településen, hányan haltak meg koronavírusban. A több ezer adatot tartalmazó listából kiválogattuk az agglomeráció szomorú listáját, azt a 20 települést, ahol a legtöbb haláleset történt. A listát a cikkünk végén lehet megnézni.

Települések veszteségei

Közérdekű adatigényléssel jutott hozzá a K-Monitor az adatsorhoz, amelyben az szerepel, hogy a magyarországi településeken hány áldozata volt a koronavírusnak. A törvényben előírt maximális idő, 90 nap után egy géppel beszkennelt, olvashatatlan dokumentumot kaptak, amelyben a járvány kezdetétől 2021. március 4-ig adták ki a települések veszteségeit. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Eddig nem kötötték a nyilvánosság orrára az adatokat

Az operatív törzsnek és a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a települések rendszeresen elküldik ezeket az adatokat, de eddig nem közölték őket a sajtóval. Most a nyilvánosságra került hivatalos adatokat nézzük át.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A fekete top 3

A statisztikai adatok alapján jól látszik, hogy a nagyobb lélekszámú településeken több haláleset történt. Az első Budapest, 2850 halálesettel, a második az agglomeráció legnépesebb városa, Érd 63 halálozással. Ez alapján a harmadiknak kellene lennie Dunakeszinek, hiszen majdnem 44 ezres lakosságával Budapest környékének második legnagyobb városa, mégis másik város szerezte meg a szomorú harmadik helyezést.

Meglepő helyezett

A képzeletbeli fekete dobogó harmadik helyére Esztergom érkezett be, ahol a 29 ezres lakosságszámra 53 haláleset jutott. Esztergomnál népesebb települések közül több is kevesebb halálos áldozattal vészelte át a koronavírus-járványt.

Országos adatok

Az országos adatokat elnézve, ott is a legelső helyen találjuk a fővárost, Miskolc a második 324 halálesettel, a legnépesebb vidéki város, Debrecen pedig a harmadik 246 esettel. Vidéken is érdekes, hogy Szegeden ugyan többen laknak (163 ezer) mégis a 160 ezres Miskolc előrébb került a szomorú listán.

Országosan a városok sorrendje így nézett ki március elején:

  1. Budapest (2850)
  2. Miskolc (324)
  3. Debrecen (246)
  4. Szeged (226)
  5. Nyíregyháza (221)
  6. Kecskemét (204)
  7. Pécs (176)
  8. Győr (164)
  9. Kaposvár (142)
  10. Szombathely (137)

Dupla annyi haláleset

A nagy nehezen kiadott hivatalos lista akkor készült, amikor 15619 haláleset történt. A mai adatok alapján már 29709 ember halt meg Magyarországon koronavírusban, vagyis dupla annyi, mint amennyiről a most kiadott hivatalos statisztika beszámol. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Végleges adatok

Ha egyszer kiadják majd a végleges adatokat, várhatóan az arányok hasonlóan alakulnak majd és Budapest, valamint a nagyvárosok szomorú elsősége akkor sem lesz megkérdőjelezhető ezen a szomorú listán. A március 4-ig bezárólag az alábbiak szerint alakult Budapest környékének feketelistája:

Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán