A budapesti taxisok ismét elégedetlenek, több pénzt akarnak kérni az utasoktól. Az eddigi 300 forintos kilométerdíj helyett 500 forintot, az eddigi 700 forintos kiállási díj helyett pedig egy ezrest. A főpolgármester a kormányhoz küldte őket, a kormány hirtelen engedélyezte a díjemelést.

Tüntetés az ablak alatt

„Ma a taxisok egy része az ablakom alatt tüntet, mert emelni szeretnék a tarifákat.” – írta szerda reggel Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. Tény, hogy a fővárosi taxisok régóta áremelést szeretnének. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két hete is demonstráltak

A taxisok két héttel ezelőtt is demonstráltak a tarifaemelés érdekében. Horacsek Róbert, a szervezők szóvivője emlékeztetett arra, hogy az utolsó tarifakorrekció, vagyis 2017 óta a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 15 százalékkal emelkedtek az árak, az üzemanyagok pedig 40 százalékkal drágábbak, mint 2017-ben.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Drágább lett minden

A taxisok szerint azóta mintegy 2 millió forinttal drágult a taxiszolgáltatásra alkalmas autók átlagára és jelentős veszteséget okozott az elmúlt időszak járványhelyzete is a személyfuvarozók számára.

1000 forintos minimumdíj

A taxisok azt szeretnék, hogy a jelenlegi 700 forintos kiállási díjat 1000 forintra, a mostani 300 forintos kilométerdíjat 500 forintra, a percdíjat pedig 75-ről 100 forintra emelkedjen. 

Döbbenetes infláció

Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „Tény, döbbenetes mértékű az infláció, amit láthatóan a kormány képtelen megállítani. Ugyanakkor az is tény, hogy 2020-ban a Fővárosi Önkormányzat 70 százalékos kedvezményt adott a taxisdrosztdíjból, ami nekünk több százmilliós bevétel kiesést jelent.”

Eddig nem engedte az emelést a kormány

A főpolgármester állítja, hónapok óta tárgyalnak a taxis szervezetek hivatalos képviselőivel egy esetleges emelésről, csak éppen eddig kormányzati jogszabály szerint, az önkormányzatok semmilyen díjat sem emelhetnek.

Mégis engedte a kormány az emelést

„Tegnap este, hirtelen a mai taxis demonstráció előtt, változott a helyzet azzal, hogy a kormány mostantól engedélyezi a taxis díjak emelését. Ezért azt javaslom, hogy folytassuk a tárgyalásokat a hivatalos taxis szervezetekkel, állapodjunk meg egy méltányos emelésben, amit beviszünk a Fővárosi Közgyűlés elé, és ha van teljes körű szakmai és politikai konszenzus, akkor dönthetünk a taxisok sok szempontból jogos igényeiről.” – fogalmazott a főpolgármester.

Problémás taxisok

A pesti taxisok komoly fejtörést tudnak okozni a politikusoknak, hiszen többször bebizonyították már, simán keresztben állnak a dunai hidakon, ha valami nem úgy történik, ahogy ők akarják. Így volt ez a rendszerváltás idején a benzinárak miatt, vagy legutóbb amikor a lényegesen jobb és utasbarátabb szolgáltatást kínáló Über elzavarása érdekében tüntettek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Taxisok Pesten – Fótó: BPK