Karácsony Gergely az újraszámolás után végül 41 szavazattal megnyerte a főpolgármester-választást. Vasárnap 324 szavazat volt Vitézy és Karácsony között a különbség, ezért Vitézy a szavazatok újraszámolását kérte, később módosított és csak az érvénytelen szavazatok újraszámolásáért harcolt. Összesen 24592 érvénytelennek nyilvánított szavazatot dobtak be az urnákba a szavazók, így volt miért harcolnia Vitézynek. Pénteken megtörtént a szavazatok átnézése, a különbség csökkent, de nem fordult meg az állás. Péntek este Vitézy Dávid gratulált a győztesnek, Karácsony Gergelynek.

A végső győztes: Karácsony Gergely

Pénteken újraszámolták a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatokat. A 324 szavazatkülönbségből mindössze 41 lett, ennyivel előzte meg Karácsony Gergely a kormánypárti támogatással megsegített Vitézy Dávidot. Így fogalmazott Vitézy: „Az újraszámlálás eredményéhez gratulálok Karácsony Gergely főpolgármesternek. Az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség 0,005%, 41 szavazat teljes Budapesten. De ahogy hét eleje óta mondom, egy szavazat előny is döntő, és így az újraszámlálás után végül a 41 szavazatnyi előny a hivatalban lévő főpolgármesternél van.” A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szabálytalanságokról beszélt Vitézy

Ahogy azt folyamatosan frissülő választási cikkünkben az első között megírtuk itt a Budapestkörnyéke.hu hírportálon Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg vasárnap a főpolgármester-választást. Vitézy Dávid szerint rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában, ezért megfellebbezte az eredményt. Ezt követően heves nyilatkozatháború indult meg a két fél között.

A választók megtévesztése

Karácsony Gergely szerint a választók megtévesztését célozta és eredményezte az a stratégia, hogy Szentkirályi Alexandra a Fidesz jelöltje 48 órával a választás előtt visszalépett, és támogatóit arra kérte, hogy Vitézy Dávidra szavazzon. 

Orbán-Ungár paktum

A Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) elítélte ezt a gyakorlatot. Karácsony szerint ez volt az Orbán-Ungár paktum, amelynek kezdetektől célja a választók megtévesztése volt. „A Szentkirályi- és Vitézy-kampányok alighanem egyeztetve voltak és a választók átverését szolgálták. Ez a két kampány döbbenetes mértékű pénzköltésén is látszik – mondta Karácsony Gergely csütörtök délután a Nemzeti Választási Iroda előtt.

Visszavágott Vitézy

Vitézy Dávid azzal vágott vissza, hogy Karácsony szerint csak az a jó választási eredmény, ahol Karácsony a győztes. Szerinte, ha történtek szabálytalanságok, az a főpolgármester, vagyis Karácsony felelőssége. Vitézy kifejtette, hogy ő csökkenteni, nem pedig növelni szeretné a feszültséget és a bizonytalanságot abban a nehéz helyzetben, amibe Budapest került. Az újraszámolás célja, hogy korrigálni lehessen a választás napján elkövetett esetleges szavazatszámlálási hibákat. Ezekért Vitézy nem a szavazóköri delegáltakat hibáztatta, hanem az ellentmondó segédleteket és „a választást lebonyolító fővárosi szervek megkésett, szerinte a szavazókörökbe el sem juttatott állásfoglalásait.

Statáriális döntés

Karácsony Gergely így fogalmazott: “A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége csütörtökön statáriális döntést hozott az újraszámlálásról. A fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos bizonyítékait. Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat. Azokról pedig első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok.”

Megismételt választás

Karácsony Gergely attól függetlenül, hogy mi lesz a pénteki újraszámlálás eredménye, azt kérte már csütörtök este, hogy ismételjék meg teljes Budapest területén a főpolgármester-választást. A főpolgármester azt mondta, hogy amennyiben nem írják ki újra a választást, akkor a Kúriához fordul. Azt szeretné, ha még júniusban kiírnák az új választást. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely