Június 9-én tartották az önkormányzati és Európai Parlamenti választásokat Magyarországon. Soha nem fordult még elő, hogy a főpolgármester-jelöltek között ilyen kiélezett küzdelemre került volna sor. A Karácsony-Vitézy meccs nem dőlt el, újraszámolást kérnek, mert túl sok az érvénytelen szavazat. Azok, akik megnyerik a helyhatósági választást, csak 2024 novemberétől tölthetik be pozíciójukat, mert a most regnáló polgármesterek és önkormányzati képviselők mandátuma akkor jár le.

Kedd 03:20

Előkerült Karácsony Gergely, aki lényegében győzelmi beszédet tartott. 99,6 százalékos feldolgozottság mellett Karácsony 260 szavazattal kapott többet Vitézynél.

Kedd, 03:05

99 százalékos feldolgozottságnál mindössze 249 szavazat a különbség Karácsony javára Vitézyvel szemben. Most minden egyes választó szavazata számít, hiszen ilyen kiélezett versenyt még nem látott Magyarország.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kedd, 01:30

Vitézy Dávid bejelentette, hogy túl sok, több, mint 20 ezer érvénytelen szavazatot adtak le, ezért újraszámolást kér. Kereste Karácsonyt, de nem érte el. Szerint nincs lefújva a meccs, semmi sem dőlt el.

Kedd, 00:35 Orbán Viktor megszólalt

Orbán Viktor beszéde elején leszögeszte, hogy mindkét választást megnyerte a Fidesz. Szerinte Szentkirályi Alexandának igaza volt, csak a visszalépésével lehet megnyerni a fővárost. Szerinte az emberek ma a békét választották az emberek. Szerinte a Jóistennek van humorézéke, hiiszen a párizsi olimpia évében írta ki a Momentumot. Szerinte a Momentumot azért szavazták le az amberek, mert hazájuk ellen fordultak. A Momentum ugyanis nem került be az EP-be.

23:01 Vácon és Szentendrén is nyert a jelenlegi polgármester

Vácon, 100 százalékos feldolgozottság mellett maradt az ellenzéki Matkovich ilona a város vezetője. Szentendrén is 95 százalékos feldolgozottság mellett marad Fülöp Zsolt.

23:00 Szigetszentmiklóson maradhat Nagy János

Szigetszentmiklóson 93 százalékos feldolgozottságnál Nagy János, a jelenlegi polgármester marad. Nagy János 5 évvel ezelőtt a Jobbik jelöltjeként indult, az ellenzék beállt mögé. Majd a helyi DK azzal vádolta, hogy a Fidesz malmára játszik. Nagy János volt az egyetlen polgármester, aki felszólalt Magyar Péter rendezvényén a Kossuth téren.

22:50 Csepelen tarolt Borbály Lénárd

Csepelen nagyarányú győzelmet tudhat magáévá a Fideszből kizárt Borbály Lénárd. Németh Szilárd jelöltje, Dudás Zoltán, a jelenlegi adatok szerint mindössze a szavazatok 10 százalékát tudta hozni. Miközben a jelenlegi polgármester 67 százalékon áll.

22:45 Megbukott Horváth Csaba

Zuglóban a Momentum önálló jelöltet állított, nem álltak be a jelenlegi polgármester, Horváth Csaba mögé. 46 százalékos feldolgozottság mellett a momentumos Rózsa András áll nyerésre, őt a fideszes jelölt követi. A jelenlegi polgármester csak a harmadik.

22:40 Budapesti eredmények

A jelenlegi adatok szerint Óbudán vezet Kiss László, a DK jelenlegi polgármestere, Újpesten Trippon Norbert, a 4. kerület alpolgármestere, az ellenzék jelöltje. Az 5. kerületben maradhat Szentgyörgyvölgyi Péter. Józsefvárosban, Erzsébetvárosban és Terézvárosban sem lesz változás. Maradhat Pikó András, Soproni Tamás és Nidermüller Péter is.

22:00 Sóskúton megbukott a polgármester, Budaörsön maradhat Wittinghoff Tamás

  • Sóskúton a jelenlegi polgármester, König Ferenc csak a 2. helyen végzett. König Ferenc volt az a településvezető, aki először támogatta, majd kihátrált a tervezett aksifeldolgozó gyár tervei mögül. A helyiek azzal támadták a polgármestrert, hogy a szomszédos Biatorbágyon él és ezért nem érinti őt a tervezett üzem.
  • Az 1991 óta vezeti Budaörsöt Wittinghoff Tamás, a jelenlegi adatok szerint úgy tűnik, folytathatja munkáját, toronymagasan vezet a fideszes jelölt előtt.

21:40 Vác, Diósd, Ráckeve

Vácon a jelenlegi polgármester, Matkovich Ilona vezet, mögötte a Fidesz jelöltje van közel 700 szavazattal lemaradva. Diósdon, a jelenlegi polgármester Spéth Géza csak a 3. helyen van. Ráckevén, a Fidesz Szebeni Istvánt, a TV2 egykori híradósát indította, ő az jelenleg 10 százalékkal van lemaradva a jelenlegi alpolgármestertől, Deák Tibortól.

21:30 Csepelen, Zugló és a 12. kerület

A Fideszből kizárt jelenlegi polgármester vezet Csepelen. Zuglóban a Fideszes Borbály Ádám átvette a vezetést a Momentum jelöltje és a a jelenlegi polgármesterrel, Horváth Csabával szemben. Újbudán a feldolgozott adatok szerint László imre újrázhat. A 12. kerületben a Kétfarkú Kutyapárt jelöltje, Kovács Gergely áll az élen

20:17 Szentendre, Budakeszi, Szigetszentmiklós, Dunakeszi

Szentendrén 20 százalékos feldolgozottság mellett a jelenlegi polgármester, Fülöp Zsolt vezet a fideszes jelölt előtt. Budakeszin, 31 százalékos feldolgozottség mellett az Otthon Budakeszin jelöltje vezet Győri Ottilia, fideszes jelöltel szemben. Szigetszentmiklóson a jelenlegi polgármester, Nagy Jánnos vezet. Második a Fidesz jelöltje, harmadik pedig pedig a DK-s Kocsis Éva. Dunakeszin toronymagasan vezet a DK-s jelölt előtt Dióssi Csaba.

21:15 Gémesi György maradhat?

Gödöllőt 1990 óta, Gémesi György vezeti. A polgármester sebészorvosa karrierét adta fel a politika miatt. A rendszerváltás után a Magyar Demokrata Fórumban politizált, ahol az alelnöki tisztséget is betöltötte. Dávid Ibolya elnöksége alatt kilépett a pártból, majd a KDNP polgármester jelöltje lett. 2010 óta a Gödöllői Lokálpatrióta Klub színeiben indul. Egyre jobban eltávolodott a kormánypártoktól, 2019-ben a Fidesz önálló jelöltet indított vele szembe, de a kormánypárt jelöltje nem tudta legyőzi Gémesi Györgyöt. Ma két kihívóval kellett megküzdenie, mindketten egy-egy civil szervezet jelöltjei.  

21:10 Őrsi Gergely nagyon vezet a 2. kerületben

A 2. kerületben közel 2 százalékos feldolgozottság mellett a jelenlegi polgármester, Őrsi Gergely toronymagasan vezet Dombi Rudolf, fideszes jelölttel szemben.

20:55 Kammerer újrázhat Gödön?

A Dunakeszivel szomszédos Gödön mindössze ketten szálltak ringbe. Tavaly időközi választást tartottak a városban, miután saját pártjai buktatták meg a Momentumos polgármestert. 2023-ban ugyan Fidesz támogatással, de nem a Fidesz jelöltjeként indult Kammerer Zoltán. A másik jelölt Szilágyi László volt, Göd akkori alpolgármestere, illetve két civil jelölt is megmérette magát. Az egykori olimpikon toronymagasan nyert. Kammerer Zoltán polgármesterként talán arról lehet híres, hogy többször elfutott a sajtó elől. Ma ő és Szilágyi László, a Demokratikus Koalíció színeiben indult újra. 

20:51 Vitézy vezet

Fél százalékos feldolgozottség mellett Vitézy Dávid vezet a főpolgármesteri versenyben. Egyelőre Karácsony Gergely a 2. helyen van

20:50 Jönnek az eredmények Érdről

Négy százalékos feldolgozottság mellett Csőzik László a szavazatok csaknem 60 százalékát tudhatja már magáévá. A Fidesz jelöltje Kardosné Gyurkó Katalin 34 százalékon áll.

20:43 Jönnek az adatok a 8. és a 9. kerületből

Budapesten még nagyon alacsoony a feldolgozottság, de egyelőre Józsefvárosban Pikó András, Ferencvárosban pedig baranyi Krisztina vezet. Mindketten az ebben a ciklusban is polgármesterek voltak

20:40 Csőzik László újrázhat

  • A megyei jogú várost 2006-tól 2019-ig, a Fidesz-KDNP jelöltje, T. Mészáros András vezette. A kirobbanthatatlannak tűnő polgármester 5 évvel ezelőtt az ellenzéki Csőzik László győzte le. Csőzik László karriere az SZDSZ-ben indult, a párt ifjúsági szervezetét vezette, miután Érdre költözött, egyre aktívabban vett részt a helyi politikában. A 2018-as országgyűlési választásokon ő volt az ellenzék közös jelöltje, akkor nem tudta legyőzni a KDNP-s Aradszky Lászlót. 2019-ben, azonban mindenki meglepetésére ő lett Érd polgármestere. Felesége, a DK-ban politizáló Bősz Anett, aki jelenleg Karácsony Gergely helyettese. 
  • Csőzik László, a lakossági csoportok bejegyzései alapján népszerű a helyiek körében. A Fidesz most Kardosné Gyurkó Katalint, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökét indította ellene. Valamint a Mi Hazánk és egy független jelölttel kell megküzdenie Csőzik Lászlónak, aki most a Szövetség Érdért jelöltjeként indult újra. 

20:40 Dunakeszi választ

Dunakeszi, az agglomeráció legfideszesebb városa, legismertebb lakója Szijjártó Péter. A városnak a külügyminiszter legnagyobb marketingese, több külföldi politikust is fogadott már a Dunakeszin. Pest megye második legnépesebb városát 2010 óta Dióssi Csaba vezeti. Akkor még Fidesz színekben indult, persze azóta sem távolodott el a párttól, most a Szeretünk Dunakeszi Egyesület jelöltje, de továbbra is a Fidesz és a KDNP is támogatja. A dunakesziek rajta kívül még 4 jelölt közül választhattak: Tonzor Péter, a DK-MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltje, valamint 3 civil szervezet is állított polgármesterjelöltet. 

20:30 Mire számíthatnak a dunaharasztiak?

A Pest megyei városban mindössze ketten indultak a polgármesterségért. Tóth Péter függetlenként és Dr. Szalay László, szintén független jelölt. Szalay László 1992-től 5 éven keresztül a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályvezető volt. 2002 óta vezeti Dunaharasztit, ahol a Coca-Cola gyár központja található. 

20:25 Wittinghoff Tamás legyőzhetetlen Budaörsön?

  • Budaörs az a város, ahol azt mondják “teljesen felesleges bárkinek is elindulnia, úgyis Wittinghoff Tamás nyer”. A jelenlegi polgármester az ország egyetlen településvezetője, aki még az SZDSZ színeiben nyert önkormányzati választást. Wittinghoff Tamást 1991 februárjában választották meg Budaörs polgármesterének, azóta zsinórban, toronymagasan minden választást megnyert. Budaörs a vezetése alatt lett az ország leggazdagabb települése, azt mondják a helyiek “amit nem lehet Budaörsön kapni, az nincs”. 
  • 2019-ben, Wittinghoff Tamást megpróbálták megbuktatni, amikor a polgármester állítása szerint, csapdát állítottak neki és egy erotikus videó került fel az Internetre róla. Budaörs vezetője vállalta, hogy valóban ő szerepel a felvételen, de a helyiek ez nem tántorította el attól, hogy újraválasszák, 5 évvel ezelőtt is toronymagasan nyert. A polgármesteri székért ma négyen indultak, a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk és a Budaörsi Vállalkozók Egyesületének jelölje. 
  • Évek óta állandó kihívója a Budakörnyéki Fidesz elnöke, Czuczor Gergely. Még a fideszesek is azt mondják róla, hogy “ő az az ember a Fideszben, aki vállalja, hogy vesztesként került ki minden választáson”. Czuczor Gergely volt az, akiről a térség fideszes országgyűlési képviselője, Menczer Tamás pár napja azt mondta, hogy szégyelli, amikor a választókerületi elnök leszedette a háborús plakátokat Piliscsabán. A piliscsabai botrányról ebben a cikkünkben írtunk.

20:15 A Mi Hazánk szerint Karácsony nyer

“Nekünk a siker abban mérhető, hogy növekedünk-e. Minden egyes választást úgy szeretnénk lezárni, hogy többet értünk el, mint az azt megelőző választáson. 2019-ben Budapesten, bár még sokkal szűkebb lehetőségekkel, de elértünk egy 3 százalék környéki eredményt, szerintem ezt meg fogjuk tudni duplázni itt Budapesten is” – mondta Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgámester-jelöltje arra a kérdésünkre, hogy mik a sikerkritériumok a párt számára. Grundtner úgy véli, hogy az ő főpolgármesteri eredményei is 5 százalék fölött lehetnek, de majdnem biztos benne, hogy Karácsony Gergely megőrzi főpolgármesteri pozícióját Vitézy Dáviddal szemben, és ezen szerinte Szentkirályi Alexandra pénteki visszalépése sem számít érdemben.

20:10 Budakeszin 3-an indultak 

Budakeszin hárman szálltak ringbe a település vezetésért. Győri Ottilia, a Fidesz-KDNP színeiben, ő szintén 2010 óta vezeti a járási központot. Komoly kihívója azóta sem akadt, ma két civil szerzet jelöltjével kell megküzdeni, Tömös Attilával, az Otthon Budakeszin, valamint Márkus Tiborral a Zöldek jelöltjével. Helyi beszámolók szerint a DK- MSZP is szeretett volna jelöltet állítani, de a hírek szerint nem sikerült összegyűjteniük az ajánláshoz szükséges aláírásokat. 

20:00 Visszavonul a biatorbágyi polgármester

  • Biatorbágyon 5-en indultak a polgármesteri székért. A várost 2010 óta Tartani István fideszes politikus vezette, aki a következő ciklusban már nem indult újra. Tarjáni István vezetése alatt robbanásszerűen fejlődött Biatorbágy. Több logisztikai központ, például az Aldi is a városban telepedett meg. Biatorbágyon több iskola épült, a budai régió egyik legfejlettebb városa lett. 
  • A helyiek ma 5 jelölt közül választhattak, a Fidesz-KDNP Nánásy-Kézdi Tamást indította. Rajta kívül a Mi Hazánk indított polgármestert. Három jelölt pedig civil szervezetként vagy függetlenként szállt harcba. 

19:45 Karácsony Gergely mindent köszön

“Bármi is lesz az eredmény, köszönöm mindenkinek a támogatást, a biztatást, a rengeteg szeretetet, amit kaptam az elmúlt öt évben és ebben a kampányban. Köszönöm!” – írta karácsony Gergely közösségi oldalán. 

19:10 Tordai Bence kilépett a Párbeszédből

Urnazárás után jelentette be Tordai Bence, hogy kilépett a Párbeszédből. Azt írta, hogy a továbbiakban független ellenzéki országgyűlési képviselőként, a Budai Zöld közösség tagjaként folytatja politikai karrierjét. „Az elhatározás már korábban megszületett bennem: azután, hogy a Párbeszéd testületei úgy döntöttek: a párt a 2024-es EP- és a 2026-os országgyűlési választáson is a DK listáján indul” – írta. A politikus azt írta, mivel nem akart ártani Karácsony Gergely főpolgármesternek és a többi ellenzéki önkormányzati jelölt kampányának.„Az EP-kampányban azonban nem tudtam együtt menni a Párbeszéddel: meggyőződésem, hogy a DK-val és MSZP-vel kötött megegyezés nem összefogás, hanem önfeladás volt” – írta.

19: 00 Demszky Gábor tippje

A volt főpolgármester közösségi oldalán tette közzé, hogy milyen eredményre tippel vasárnap este. „60 százalék fölötti részvételt tippelek, lehetséges, hogy jóval fölöttit, 10 mandátumnál nem többet a Fidesznek, 7-et, de lehet, hogy nyolcat a Tiszának, kettőt vagy hármat a közös listának, egyet a Kutyapártnak vagy a Momentumnak, de inkább az előbbinek. A magas részvétel kispártokat nem fogja jelentősen erősíteni, több mandátumhoz juttatni, ám bejutásuk esélyét növelheti, sokan gondolhatják úgy, hogy a rájuk leadott szavazat elvész, ha nem jutnak be, nem érdemes kockáztatni. A Tisza párt mindenképpen a második legerősebb pártként, a Fidesz rezsimmel szemben alternatívát felmutató alakulatként fog, mintegy berobbanni a magyar közéletbe, és persze az Európai Parlamentbe” – írta Demszky Gábor közösségi oldalán.