A kisebb adagokban készülő és a tömegtermelés során előállított vakcina nem teljesen egyezik – állítja a forrásaira hivatkozva a Népszava. Mint írják ezt is kifogásolták szakértők az orosz szer hazai engedélyezése során. Úgy tudják az engedélyező testületből kilépett egy kutató, mert feleslegesnek érezte a munkáját. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet vezetője, Szentiványi Mátyás szerint minden rendben van, nem kell aggódni.

Nem ugyanolyan összetétel

A klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet. A kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított vakcina nem teljesen egyezik az iratok szerint – állítja a Népszava. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Csak pár órát kaptak az orosz gyárban

A lap értesülései szerint ezekre a felvetésekre is választ várt több szakértő, amikor az orosz Szputnyik V vakcina engedélyezése során kikérte álláspontjukat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A lap forrásai szerint az OGYÉI szakértői mindössze néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére Oroszországban. Amikor ezt kifogásolták, akkor azzal próbálták nyugtatni őket, hogy több időt kapnak majd erre a szakértők.

Vannak aggályok

A Szputnyik V vakcina gyors magyarországi engedélyezése még az eljárásban megkérdezett külső szakértők körében sem oszlatott el minden aggályt, ezért éppen a segítségül hívott külső specialistákat lephette meg legjobban az OGYÉI feltételek nélküli múlt heti jóváhagyása. FONTOS, OLVASD EL! Krónikus betegeknek kockázatos lehet az orosz vakcina, erről maga a gyártó számolt be! Ez sok millió embert érint Magyarországon

Bizonytalan

A Népszava információi szerint a magyar szakértők még az OGYÉI pozitív döntése előtt szóvá tették az orosz dokumentáció ellentmondásait, és azok alapján egy sor olyan kérdést vetettek fel, amely bizonytalanná teheti, hogy a Magyarországra érkező vakcina valóban használható-e az egyes célcsoportokban, illetve az alkalmazása milyen egészségügyi kockázatokkal járna.

Megfelelő az orosz vakcina

A felkért tanácsadókat meglepte az is, hogy aggályaik tisztázása előtt beszélt az OGYÉI főigazgatója arról, hogy az orosz vakcina dokumentációja megfelelő. Szentiványi Mátyás azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy rekordidő alatt, a megszokott 210 nap helyett bő két hónap alatt, megfeszített munkával vizsgálták a Szputnyik V-t.

Lezárták a vizsgálatot

Mint mondta: átnézték a vaskos dossziét, videókonferenciát tartottak, helyszíni szemlén is részt vettek. „Összességében elmondható, sok kérdést tettünk föl – s ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát” – mondta akkor Szentiványi. FONTOS: Nincs szüksége az EU-nak a kínai vakcinára, az orosz oltásról viszont meglepőt mondtak

Szakmai szervezet

Hozzátette: “Az OGYÉI engedélye sem jelez mást, mint hogy a dokumentáció megfelelő. S még valami, amit nem lehet eleget hangsúlyozni: világosan ki kell mondani, hogy az OGYÉI szakmai szervezet, s bár az elmúlt időszakban – különösen az orosz vakcina kapcsán – a politika célkeresztjébe került, ennek ellenére itt csak és kizárólag tudományos munka folyik.”

Kilépett a vakcinát engedélyező testületből

Az engedély kiadása után a Népszava szerint volt olyan professzor, aki ki is lépett a vakcina értékelését végző a testületből, mert látva a következményeket feleslegesnek érezte a munkáját. Őt megkeresték, de aggályait nem kívánta a nyilvánossággal megosztani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Npészava/BPK – Kiemelt kép forrása: MTI/Mónus Márton