Európának nincs szüksége a kínai vakcinára – mondta Peter Liese német EP-képviselő, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője. Az orvosként is dolgozó politikus néhány igen figyelemreméltó dolgot is megjegyzett az orosz vakcináról.

Európa erős

A járvány elején orvosként is dolgozott Peter Liese, a Népszavának adott interjújában azt mondta, az uniós vakcinabeszerzés rendszere jó, mert Európa erős tárgyalópartner, kedvezőbb feltételeket tud kiharcolni a gyártóknál, mint egyes országok külön-külön. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Orbán Viktor sem tudott volna jobb megállapodást kötni

Orbán Viktor magyar kormányfő nemrég azt mondta, hogy a britek azért tart előrébb, mert már nem tagja az EU-nak. Ezzel kapcsolatban az európai politikus elmondta, hogy káosz keletkezne, ha minden ország a saját stratégiáját követné. Különösen a kisebb tagállamok járnának rosszul, hiszen nem lenne erős érdekérvényesítő erejük a tárgyalásokon. Magyarország, Szlovákia vagy Észtország egymagában nem tudná elérni azt, amit az EU közösen elért. „Személyes meggyőződésem, hogy Orbán Viktor sem tudott volna jobb megállapodást kötni, mint az Európai Bizottság, sőt, inkább rosszabbat” – fogalmazott az európai politikus.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Gyárat épít a Pfizer Németországban

Peter Liese szerint, akik kritikákkal illetik az uniós szerveket, azok nem veszik figyelembe hogy a Pfizer-vakcina gyártási kapacitása növelésére egy óriási gyárat építenek Németországban az Európai Bizottság döntése alapján. A britek ráadásul sokat kockáztatnak azzal, hogy az előírtnál több időt hagynak eltelni a második oltás beadásáig, mert ezzel a hatékonysága is csökkenhet.

Lehetett volna többet rendelni

Az európai politikus elismerte, hogy a Pfizer vakcinájából tavaly többet rendelhettek volna, ha tudják róla azt, amit ma lehet tudni, ám tavaly még elég sok volt a bizonytalanság az oltóanyag körül – mondta.

Lesz elegendő oltóanyag Európában

Az orvos-politikus Liese szerint elég oltóanyag lesz Európában: A Pfizer vakcinája után – azzal párhuzamosan – a héten elkezdődnek az oltások a Moderna engedélyezett készítményével, és, ha minden jól megy, január végén már a piacon lesz az AstraZeneca oltóanyaga, a Johnson&Johnsoné pedig várhatóan valamikor az első negyedévben. A CureVac oltóanyagát a második negyedévben hozhatják forgalomba.

Dupla mennyiséget rendeltek

Az uniós szerződések kétszer annyi vakcináról szólnak, mint amire szükség van. Ráadásul, bár a Pfizer vakcinája elég drága, Liese szerint még mindig valószínű, hogy az uniónak kell érte a legkevesebbet fizetnie.

A kínai vakcina csak a semminél jobb

Az európai politikus szerint a nyugati vakcinák 90-95 százalékos hatékonyságához képest a kínaié csak 50 százalék körül van, ami a semminél jobb, de az európai állampolgárok számára ennél sokkal jobb vakcinák érhetők el. Ezt is olvasd el!: A szegedi professzor szerint elmaradott a kínai koronavírus-vakcina, az államtitkár szerint egész Európa a kínai vakcináért áll sorba

A magyar hatóságok vizsgálják a kínai vakcinát

Bár a magyar hatóságok vizsgálják a kínai készítményt, de maga a gyártó eddig nem kérte az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Liese egyértelmű nemet mondott arra a kérdésre, hogy van-e szüksége Európának a kínai vakcinára.

Jókat mondott az orosz oltásról, kár, hogy Putyin elcseszte

Az orosz oltás is szóba került. Erről  akövetkezőket mondta az egészségpolitikus: „A SzputnyikV mögött komoly technológia áll, hasonló az AstraZeneca és a Johnson&Johnson készítményéhez. Putyin elnök azonban súlyos hibát vétett, amikor augusztusban bejelentette az engedélyezésének hírét.

Nem volt komoly vizsgálat

A jóváhagyás egy 100 főn elvégzett klinikai vizsgálatokon alapult, míg például a a Pfizer/BioNTech-é 44 ezer fős mintán. Ez nem nevezhető komoly tudományos eljárásnak. De ha a SzputnyikV-vel végigcsinálják a szükséges eljárást, és ugyanolyan eredményeket produkál, mint az AstaZeneca szere, akkor komoly oltóanyag lehet belőle. Az orosz tudósok kiemelkedőek, az orosz politikusok azonban zűrzavart keltettek” – mondta.

Tavasz előtt nem lesz elegendő oltás

Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy rendkívül fontos a jó tervezés és az oltási sorrend felállítása, mert tavasz előtt biztosan nem lesz elég vakcina mindenki számára. Egyetért az Európai Bizottság ajánlásával, miszerint az idősek beoltásával kezdeni. A legtöbb áldozatot közülük szedi a Covid19, és többnyire ők azok, akik kórházi ápolásra szorulnak. Az embereknek világos iránymutatásokat kell adni, és közérthetően kell tájékoztatni, hogy megbizonyosodjanak róla: az oltások tisztességes és átlátható módon zajlanak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd