Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt 2022. szeptember 8-án meghalt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója, aki 70 évig ült a trónon.

Skóciában hunyt el

Mint megírtuk a királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új korszak

Új korszak kezdődik, ami valószínűleg a legtöbb embernek nagyon furcsa lesz, hiszen a többség életében a brit uralkodó és a királyi család megtestesítője II. Erzsébet volt. Innentől viszont nem királynője, hanem megint királya lesz a monarchiának, a koronázására készülő Károly herceg személyében.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Majd 71 évig uralkodott

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

Kedden még megjelent

II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt ugyanakkor, hogy kedden Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott.

A hivatalos gyász

Az Egyesült Királyságban kezdődik a gyászidőszak, a nyilvánosság előtt nyitva álló királyi rezidenciák zárva lesznek. A Westminster-apátság és a Szent Pál-székesegyház harangjai várhatóan délben megkondítják harangjaikat. Londonban a Hyde Parkban és a Tower Hillen várhatóan ünnepélyes pisztolylövések lesznek.

Kiderült, mi lesz az arcképével nyomtatott bankjegyek sorsa

A királynő halálát követően a a Bank of England pénzintézet közleményben írta meg, hogy mi vár a jövőben azokra a bankjegyekre, amelyek II. Erzsébet királynő arcával vannak ellátva. A fő kérdés, hogy lehet-e még törvényes keretek között használni a továbbiakban.

Közlemény

Egyébként II. Erzsébet volt az első királynő, akinek arcképe fizetőeszközökre került, a királynő halálát követően pedig sokakban felmerült – jogosan – a kérdés, hogy mi lesz a bankjegyek sorsa. A brit pénzintézmény a királynő csütörtöki halálhíre után felmerülő pénzügyi kérdésekre egy gyors közleményben reagált: „A bankjegyek, amelyeken a királynő arcmása szerepel, továbbra is legális fizetőeszközök maradnak” – írták, majd közölték:

A gyászidőszak után

A gyászidőszak letelte után kívánnak a forgalmba levő fizetőeszközök kapcsán újabb döntéseket hozni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Meghalt II. Erzsébet, majd 70 évig uralkodott az Egyesült Királyságban, magyar politikusok is elköszöntek a királynőtől

Kiemelt kép: II. Erzsébet királnyő – Forrás: Wikipédia