Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója – közölte a Buckingham-palota.

Skóciában hunyt el

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

Ő az új király

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös. Új korszak kezdődik, ami valószínűleg a legtöbb embernek nagyon furcsa lesz, hiszen a többség életében a brit uralkodó és a királyi család megtestesítője II. Erzsébet volt. Innentől viszont nem királynője, hanem megint királya lesz a monarchiának, a koronázására készülő Károly herceg személyében – emlékeztet az Index politikai összefoglalójában.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Majd 71 évig uralkodott

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

Kedden még megjelent, de már nem úgy

II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt ugyanakkor, hogy kedden Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott.

Diagnózis

Az udvar akkori tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködik, és ezért született az a döntés, hogy nem utazik Londonba, hanem Balmoralban fogadja Johnsont és utódját.

A turisták már gyászoltak

A mai napon már délután zokogtak a Buckingham-palotánál összegyűlt turisták a II. Erzsébetről szóló aggasztó hírek hallatán – adta hírül pár órával ezelőtt a BBC. 

A hivatalos gyász

Az Egyesült Királyságban kezdődik a gyászidőszak, a nyilvánosság előtt nyitva álló királyi rezidenciák zárva lesznek. A Westminster-apátság és a Szent Pál-székesegyház harangjai várhatóan délben megkondítják harangjaikat. Londonban a Hyde Parkban és a Tower Hillen várhatóan ünnepélyes pisztolylövések lesznek – írja a Guardian.

Áder Jánosnak is üzent

Ahogy arról 2021 augusztusában beszámoltunk II. Erzsébet királynő üzenet Magyarországnak. Azt írta Áder János köztársasági elnöknek: „A nemzeti ünnep alkalmából gratulálok Őexcellenciájának, és egyben jókívánságaimat tolmácsolom Magyarország népének. A nehéz év után remélem, hogy sikeresen leküzdjük a globális egészségügyi kihívásokat és jobb idők elé nézhetünk a jövőben.” – olvasható a bejegyzésen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Novák Katalin búcsúja

Karácsony Gergely is elbúcsúzott tőle

Férjét tavaly vesztette el

A Buckingham-palota 2021 áprilisában közölte, hogy elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje. Fülöp herceget életének századik évében érte a halál a királyi család windsori rezidenciáján.

A Sky News angol nyelvű megemlékezése

Címlapfotó: balmorali kastély, unplash.com.