Áder Jánosnak, illetve a magyaroknak üzent II. Erzsébet királynő augusztus 20-a, az államalapítás ünnepe alkalmából. A rövid üzenetet a brit nagykövetség közösségi oldalán osztották meg.

Ezt üzente a királynő

Őfelsége II. Erzsébet királynő üzenete Magyarország köztársasági elnökének, Áder Jánosnak, és a magyar népnek az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából: „A nemzeti ünnep alkalmából gratulálok Őexcellenciájának, és egyben jókívánságaimat tolmácsolom Magyarország népének. A nehéz év után remélem, hogy sikeresen leküzdjük a globális egészségügyi kihívásokat és jobb idők elé nézhetünk a jövőben.” – olvasható a bejegyzésen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a teljes bejegyzés

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Fülöppel jártak Magyarországon

A királyi pár 28 évvel ezelőtt Budapesten is járt, az útjukat számos fotón és videón örökítették meg. A magyar koronát alaposan megnézték, jót ettek a Gundelben és még a Hortobágyra is leugrottak.

Integetés az Opera előtt

II. Erzsébet és Fülöp herceg Budapesten az Operánál 1993-ban – Forrás: Facebook/Magyarország Londoni Nagykövetsége, MTI-archív

Itt az egykori videó

Göncz Árpád kalauzolta őket

Tóth Péter, az OSZK sajtósa így emlékezett vissza a 93-as eseményre: “A húszéves képsorokon Karsay Orsolya, a Kézirattár akkori vezetője, Poprády Géza főigazgató és Göncz Árpád köztársasági elnök kalauzolta végig a királynőt a Várban lévő patinás épület termein.

A magyar rokon

A királyi látogatás alkalmából szintén a könyvtár gyűjteményéből kiállítottak egy 16. századi könyvet is, amely metszeteket tartalmaz, köztük Oxfordról és a királynő kedvencéről, a Windsori-kastélyról is. A kiállítás második része II. Erzsébet magyar származású felmenőjére, Rhédey Claudiára emlékezett, akinek az unokája, Mária hercegné V. György felesége és II. Erzsébet nagyanyja volt.”

Nagy mondás

A királyi pár a Gundelben ebédelt, de a több napos program során ellátogattak kecskemétre és a Hortobágyra is. Állítólag Fülöp herceg a magyar út alatt sütötte el egyik legnagyobb mondását, amikor a magyar konyha legkevésbé sem diétás jellegére utalva így szólt egy brit turistához: „A derékméretéből ítélve nem lehet itt túl régóta.”

Lassan 12-szeres dédmama

A BudapestKörnyéke.hu még májusban számolt be róla, hogy gyermeket vár Beatrix hercegnő, II. Erzsébet királynő 32 esztendős unokája. Beatrix hercegnőt – András yorki herceg, a brit uralkodó harmadik gyermeke és volt felesége, Sarah Ferguson elsőszülött leányát – 2019 szeptemberében jegyezte el Edoardo Mapelli Mozzi 39 éves olasz ingatlanmágnás, akinek egy korábbi kapcsolatából már van egy kisfia. 

Tavaly ment férjhez

Az esküvőt eredetileg tavaly májusra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt új időpont nyilvános kijelölése nélkül elhalasztották. Beatrix és Mozzi végül tavaly július 17-én házasodott össze a windsori királyi rezidencián, szűk családi körben és szinte titokban, hiszen a ceremóniát az udvar előre nem jelentette be.

12. dédunoka

A házaspár első gyermeke a 95 esztendős II. Erzsébet királynő tizenkettedik dédunokája lesz, egyben valószínűleg a második, aki az uralkodó néhai férje, az április 9-én, életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg halála után jön a világra.

Fülöp még jelen volt Beatrix esküvőjén

Fülöp herceg – aki 2017 őszén visszavonult a hivatalos közszerepléstől – még jelen volt Beatrix tavaly nyári esküvőjén, de ez volt az utolsó olyan nagy jelentőségű esemény a királyi családban, amelyen rész tudott venni. 

Kilencedik a trónöröklési sorban jelenleg

Beatrix hercegnő jelenleg a kilencedik a brit trónutódlási sorban, de a tizedikre kerül vissza, amint Harry és Meghan második gyermeke megszületik. Beatrix gyermeke a tizenegyedik lesz a trónöröklési sorrendben.

Harryék Amerikába költöztek

Harry – az uralkodó unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia – Meghannal együtt tavaly felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként ráháruló hivatalos feladatok ellátásával és a házaspár Amerikába költözött. A oárnak két gyermeke van, Archie és a nemrégiben született Lilibeth Diana.

Megőrizték címeiket

Harry azonban megőrizte hercegi címét és hatodik helyét a brit trónutódlási sorban. Hercegnőként és az uralkodó unokájaként Beatrix is jogosult a “királyi fenség” megszólításra, de a királyi család hivatalos mindennapi tevékenységében ő sem vesz részt, polgári állása van: Beatrice York néven az Afiniti nevű, New York-i székhelyű szoftvertechnológiai vállalat alelnöki tisztségét tölti be.

Beatrix testvére is nemrég lett édesanya

Beatrix húga, Eugénia hercegnő 2018 októberében ment férjhez a szintén polgári származású 33 éves Jack Brooksbankhez. Első gyermekük, August Philip Hawke Brooksbank február 9-én született.

Zara Tindall is kisfiúnak adott életet

Másfél hónappal később Zara Tindall, II. Erzsébet királynő legidősebb leányunokája – az uralkodó egyetlen leányának, Anna hercegnőnek a lánya – egészséges fiúgyermeknek adott életet.

Bébibumm

A királynő így a már megszületett és a következő hónapokban érkező hercegi gyermekkel együtt négy új dédunokának örvendhet az idén. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: II. Erzsébet királynő – Forrás: Wikipédia