Balogh József, energiapiaci szakértő egy televízióműsorban elmondta, hogy a benzinársapka tönkretette a benzin- és üzemanyagpiacot.

Szinte tökéletes volt korábban

A szakértő az ATV Start című műsorban úgy nyilatkozott, hogy a hazai benzin- és üzemanyagpiac az elmúlt harminc esztendő során szinte tökéletesre beállt. Az eltelt tizenhárom hónap azonban tönkretette azt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez a gond

Strukturális és adó szempontból is probléma van. A kormány ugyanis az energiaellátók jövedelemadóját 41%-ra emelte. A forint időközben komolyan meggyengült, ezek a tényezők pedig összességében mind afelé mutatnak, hogy az üzemanyagok jelentősen drágulhatnak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egyes kutakon már készülődnek

Vanak olyan hazai töltőállomások, ahol készülnek a négyszámjegyű literenkénti árra. Hangsúlyozta azonban Balogh József, hogy azért ez szerinte túlmutat a realitáson.

Ez a helyzet a környező országokban

Míg idehaza 624 forint a benzin literenkénti átlagára jelenleg, addig Csehországban csak 600, Szlovákiában pedig csak 593 forint. Nem csak a magas hazai adóterhek miatt drága itthon az üzemanyag. A Portfolio számításai szerint adóterhek nélkül itthon 366, Lengyelországban 306, Ausztriában 294 forintért a benzin adó nélküli literenkénti ára.

113 hónapig fogjuk visszafizetni azt a bizonyos 13 hónapot

A szakértő úgy véli, az árstop 13 hónapos időtartamát Magyarország 113 hónapon keresztül fogja visszafizetni. Az Európában jelen lévő üzemanyaghiány a kapacitáshiánynak és annak tudható be, hogy Oroszországból kisebb mennyiség érkezik.

Törökország lehet a kulcs

Balogh József úgy véli, Törökország fogja felvásárolni az orosz olajat, és a törökök fogják azt továbbadni az Európai Unió számára. Február 5-től ugyanis nem lehet olajat vásárolni Oroszországtól, a Közel-Keletről azonban van rá mód. Magyarország ugyanakkor mentességet kap az oroszoktól behozott olaj kapcsán.

Ezek is érdekelhetnek!

Hol lehet a vége az áremelkedésének?

A szakértő az ATV műsorában elmondta, hogy egy kúton látta annak jeleit, hogy előkészületeket tettek a négyszámjegyű üzemanyagár megjelenítésére. Minderre abból következtetett, hogy az oszlopon négy számjegy van kiírva a három helyett. Balogh József azonban nem számít erre, szerinte most a megnyugvás időszaka van.

Több dízel fogy, mint benzin

Az iskolabuszok, traktorok mind dízellel működnek így ebből az üzemanyagtípusból értelemszerűen több fogy. A szakértő elmondta, az Európai Unióból 1,5 millió hordó dízel hiányzik napi szinten. Kevés a finomítói kapacitás, ez a probléma egyik forrása, de az oroszoktól érkező olaj hiánya is gondot okozhat február 5-től. Persze a fenti kiskapuval érdemes számolni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az ATV műsora a témában

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív