Zöld utat kapott a Pest megyei kormányhivataltól Rahimkulov Ruszlán gigászi projektje. A hivatal szerint 332 lakásos komplexumnak nincs jelentős környezeti hatása ezért semmi akadálya sincs az építkezésnek.

Kezdődhet az építkezés

Döntött a Pest megyei kormányhivatal, megépülhet Angyalföldön Rahimkulov Ruszlán orosz milliárdos 332 lakásos társasháza, írja a Népszava. A hatóság álláspontja szerint az építkezésnek nincs jelentős környezeti hatása, ezért a beruházó felmentést kapott a környezeti hatásvizsgálat elkészítése alól, a továbbiakban tehát semmi akadálya az építési engedély kiadásának. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Orosz milliárdos cége

A Magyarországon élő orosz milliárdos projektjének megindítását lehetővé tevő, március 31-i kormányhivatali döntést kedden tették közzé. Rahimkulov cége, az Idom Házépítő Kft. a Bodor-Népfürdő utca sarkán lévő egykori ipari telken láthat hozzá a nagyszabású építkezéshez. Az épület a tervek szerint több mint tízezer négyzetméteres alapterületű lesz, felerészben a föld alatt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A 13. kerületi önkormányzat nem támogatta az építkezést

Az orosz milliárdos ingatlanberuházásának terveit a kerületi tervtanács nem támogatta: a helyiek túl nagynak, környezetéhez nem illeszkedőnek találták. Mivel a 13. kerület nem adott engedélyt, a projekt nem valósulhatott volna meg. 

Kiemelt beruházás lett, semmi köze hozzá a 13. kerületi önkormányzatnak

A kormány azonban közbelépett, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette Rahimkulov terveit, így az angyalföldi önkormányzatnak már semmi köze az építkezéshez. A kerület tavaly novemberben ezért az Alkotmánybírósághoz fordult, de az ügyet azóta sem vették napirendre.

5. leggazdagabb magyar

Mint arra a Népszava cikke emlékeztet, a Rahmikulov család cégcsoportja az OTP Bank és a MOL legnagyobb külföldi részvényese. A Magyarországon élő Rahimkulov az ötödik leggazdagabb magyarnak számít.

Gigászi beruházás

Az egykori Láng Gépgyár területén 2022-2031 között, hat ütemben valósulhat meg Rahimkulov Ruszlán gigászi, 150 milliárd forintos projektje. A tervek szerint a Váci út, Vizafogó utca, Népfürdő utca, Bodor utca és Turbina utca által határolt területen négy különálló toronyból álló, nagyjából 65 méter magas épületet húznának fel egy új lakó- és irodanegyedet létrehozva – írja az Rtl.hu.

Több ütemben épül

A teljes területen a négy irodatorony mellett 4, 9-16 emeletes lakóház is épül összesen 1424 lakással, valamint egy 230 szobás szállodát és több termes konferenciahelyszínt is kialakítanak. Összesen bruttó 280 ezer négyzetméter épülne a felszín felett és további 130 ezer négyzetméter alatta. Az első két ütemben 3 lakó- és egy irodaházat húznak fel. 

Rendszerváltozáskor érkezett a papa

Ruszlán Rahimkulov, a tatár származású Megdet Rahimkulov egyik fia. Apja Medget a negyvenes éveinek végén járt, amikor egy alig pár évvel korábban alapított orosz állami cég menedzsereként Magyarországra érkezett a rendszerváltás után. Cégvezetőből hamarosan milliárdos banktulajdonos lett, bő tíz évvel később pedig Magyarország leggazdagabb embereként tért vissza Oroszországba. A fiai itt maradtak és befolyásos üzletemberek lettek Magyarországon.

Óriási vagyon

Timur és Ruszlán közül, Ruszlán az aktívabb. Sajtóhírek szerint a Rahimkulov fivérek közös vagyona nagyobb, mint Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor vagyona együttvéve. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Láng-negyed látványterve – Forrás: paulinyiandpartners.com