Országos összehasonlítást tekitnve javul Budapest koronavírus helyzete.

Javuló helyzet

Országos összehasonlításban javuló fővárosi járványhelyzetről számolt be egy háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, írta meg a 24.hu.

Ez a helyzet a fővárosban

Kiss elmondta, hogy az új fertőzöttek számának mozgóátlaga a főváros esetében 20 százalék alatt maradt a múlt hét folyamán, ez pedig sokkal jobb mint, ami lakosságarányosan várható lett volna. Ezenkívül azt is hozzátette, hogy szeptember közepe óta látványosan esik a fővárosi koronavírus esetszem az elhunytak araánya is országos átlag alatti.

“Az adatok azt igazolják, hogy volt hatása annak, hogy a főváros a kormánynál korábban hozott meg egyes védekező intézkedéseket” – mondta a főpolgármester-helyettes, kiemelve a maszkviselési szabályok szigorítását.

Nem alakult ki járványgóc

Kiss Ambrus a 24.hu megkeresésére elmondta, hogy a helyzet jelenleg a szociális intézményekben. Kiemelte, hogy ősszel nem alakult ki Budapesten nagy járványgóc egyik idősotthonban sem, nem úgy mint tavasszal a Pesti úton, ám ennek ellenére sajnálatos módon szeptember eleseje óta 35 gondozott hunyt el a koronavírus fertőzés következtében.

A pozitív tesztek

A Fővárosi Önkormányzat ősszel 10 895 PCR-tesztet végzett idősotthonban dolgozók között, ebből 225 lett pozitív. A gondozottakat a Nemzeti Népegészségügyi Központ dolga tesztelni a kontaktkutatás alapján, jelenleg 241 aktív fertőzöttről tudnak ezekben az intézményekben. A 11 fővárosi üzemeltetésű idősotthon 27 telephelye közül tízen tudnak fertőzöttekről, a két legfertőzöttebb intézmény a Fővárosi Idősek Otthona gödöllői, illetve Csokonai utcai telephelye. A hajléktalanellátásban 2414 tesztet végzett a főváros szeptember eleje óta, itt 61 minta lett pozitív, nagy többségben itt is munkavállalókról van szó.

Értékelt Kiss

Kiss Ambrus a helyzetet értékelve elmondta a lapnak, hogy védőfelszerelésekkel el vannak látva a fővárosi doglozók, ennek ellenére a fertőzés még így is be tud kerülni a zárt intézményekbe, hiába van jelenleg is látogatási tilalom.

100 ezer teszt már úton van

A főpolgármester-helyettes arról is beszélt, hogy bár a kormány bejelentette, tesztelni kezdik a közoktatásban, óvodákban, illetve a bölcsődékben a dolgozókat, de a főváros mindettől függetlenül már megrendeltek 100 ezer antigén tesztet, amiről még a kormánydöntést megelőzően született megállapodás. Ezek közül 50 ezer tesztet a kerületeknek adnak át lakosságarányosan, rájuk bízzák, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ tesztelését látva eldöntsék, pedagógusokat vagy másokat akarnak ezekkel tesztelni. Kiss szerint ugyanis korábban volt olyan, hogy az NNK egy hétnél később közölte a teszteredményeket, ami a védekezés szempontjából aggályos.

Tartalékok

Kiss arról is beszélt, hogy a Fővárosi Önkormányzatnál maradó 50 ezer tesztből tartalékot képeznek, illetve kéthetente tesztelik majd a szociális intézményekben dolgozókat. ITt hozzátette, hogy úk év végén bruttó 100 ezer forintos jutalmat is kapnak munkájuk elismeréseként, ez nagyjából 300 millió forintos kiadás az önkormányzatnak.

Napi menü

Szintén járványügyi intézkedésként 39 ezer adag napi menüt oszt majd ki jövő héttől kezdve a főváros. Erre többletköltség nélkül lesz lehetőségük, ugyanis a digitális tanrend bevezetése, valamint a rendkívüli szünettel ideiglenesen bezárt iskolák miatt szabadulnak fel most bőven kapacitások a közétkeztetést intéző cégeknél.

A költségvetés, na az nem lesz túl vidám…

A fővárost most nyilván nem kezdhet nagy költekezésekbe, de Kiss Ambrus beszélt arról, hogy nagyon nehéz anyagi helyzetbe került az önkormányzat. A BudapestKörnyéke is hírt addot arról, hogy Karácsony Gergely szerint pokoli nehéz év elé nézünk majd, illetve arról is írtunk, hogy a Parragh László javaslatára fel akarják függeszteni az iparűzési adót, ami hatalmas bevéltel kiesést jelentene a városnak.

Kiemelt kép: Illusztráció