Kezelési költség nélkül visszatérítik a helyközi közlekedési szolgáltatók a korábban megvásárolt, de a koronavírus-járvány elleni védekezéshez kapcsolódó intézkedések miatt feleslegessé vált novemberi bérletek árának felét vagy egészét azoknak, akik kérik – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Facebook-oldalán.

Visszafizetés

Schanda Tamás azt írta, hogy az ITM döntése alapján azok, akik november havi bérletet vettek, de november 18-ig visszaváltják azt, és akik az intézkedések életbe lépése, november 11. előtt kezdődő érvényességű, a benyújtáskor még legalább 15 napig érvényes havi bérletet vásároltak, a bérlet árának a felét, akik november 11., szerda előtt vettek szerdai vagy az utáni érvényességgel kezdődő havi bérletet, a bérlet teljes árát visszakapják a helyközi közlekedési vállalatoktól.

Ezt kérik Karácsonytól és a polgármesterektől

A minisztérium arra kéri Karácsony Gergely főpolgármestert és a települések polgármestereit, hogy a helyi közlekedési vállalatok esetében járjanak el hasonlóan.

Sokakat érint

Az intézkedés sokakat érint, például a középiskolásokat és a tanárokat – tette hozzá. Az államtitkár emlékeztetett: az egészségügyi dolgozóknak és a védekezésben részt vevő orvos- és egészségtudományi hallgatóknak ingyenessé tették a közlekedést. Hangsúlyozta: az érintettek nemcsak a lakóhelyük és a munkahelyük között, hanem országszerte ingyenesen közlekedhetnek.

Ők vehetik igénybe a kedvezményt

A kedvezményt nemcsak az egészségügyi szakképzettségű dolgozók vehetik igénybe, az ingyenes közlekedés a gyógyszerészekre is vonatkozik – tudatta Schanda Tamás.

Karácsony reagált Schanda felvetésére

Karácsony Gergely a Telexnek úgy reagált Schanda felvetésére:  “Júniusi közgyűlési határozat kötelezi a városvezetést, hogy amennyiben a kormány, számos európai kormányhoz hasonlóan kompenzálja a közösségi közlekedés kieséseit, akkor merülhet fel bármilyen kompenzáció. Jelenleg ez nem is lenne indokolt, hiszen a közösségi közlekedést igénybe vevők aránya nem csökkent érdemben. Ugyanakkor javasoljuk, hogy ha a kormány könnyíteni szeretné Budapest közlekedését és megelőzné a tumultusok kialakulását, akkor minél gyorsabban fejezze be az M0-ás híd felújítását, és tegye ingyenessé az M0-ás körgyűrű teljes szakaszának használatát.”

Van, akinek ingyenes a közlekedés

Az államtitkár arról is írt, hogy korábban az egészségügyi dolgozóknak és a védekezésben részt vevő orvos- és egészségtudományi hallgatóknak ingyenessé tették a közlekedést. Ők nemcsak a lakóhelyük és a munkahelyük között, hanem országszerte ingyenesen közlekedhetnek. A kedvezményt nemcsak az egészségügyi szakképzettségű dolgozók vehetik igénybe, az ingyenes közlekedés a gyógyszerészekre is vonatkozik.

Az iparűzési adó felfüggesztése is szóba jött

Néhány nappal ezelőtt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azzal a javaslattal fordul Orbán Viktorhoz, hogy a kormány a járványhelyzet miatt csökkentse felére a nyereségadót, az önkormányzatokhoz befolyó iparűzési adót pedig függesszék fel.

Óbuda bevételeinek egyharmadáról van szó

A bejelentést követően a Orosz Anna, a 11. kerület momentumos alpolgármestere azt írta a Facebookon, hogy az iparűzési adó Újbuda bevételeinek egyharmadát teszi ki.

Ebből működik a BKV

Az iparűzési adó fizetésének felfüggesztéséről Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azt írta a közösségi oldalán, hogy „Ez a fővárosi önkormányzat egyetlen adóbevétele. Ebből működik a BKV” – majd így folytatta:

Kiakadt a főpolgármester-helyettes

„Ha nincs iparűzési adó, nincs közösségi közlekedés. Ha nincs közösségi közlekedés, nincs iskola és a többség dolgozni sem fog tudni, igazából senki sem, mert a közvilágítást is az iparűzési adóból fizeti a város – reagált az iparűzési adó egy éves felfüggesztésének ötletére Facebook-oldalán Tüttő Kata.

Tarlós István szerint is rossz ötlet

Tarlós István hétfő este nyilatkozott a javaslatról az ATV-ben. A volt főpolgármester azt mondta: nagyon rossz ötletnek tartja az iparűzési adó fizetésének a felfüggesztését.

Egyetért a korábbi és a jelenlegi főpolgármester

Tarlós István a nyilatkozata alapján egyetért a főpolgármesterrel abban, hogy az iparkamara javaslata rossz. Karácsony Gergely szerint egyenesen kivéreztetnék ezzel Budapestet.

A parkolást ingyenessé tették

A zsúfoltság mérséklése érdekében, a tömegközlekedési eszközökön, reggeli és déli időszakban járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették, ezt Orbán Viktor jelentette be, amikor közölte néhány nappal ezelőtt, hogy újra életbe lép a rendkívüli jogrend, a koronavírus járvány elleni védekezés részeként.

Kiemelt kép: Karácson Gergely