A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László azt javasolja a kormánynak, hogy függesszék fel az iparűzési adó fizetését. Ez jó lenne a cégeknek, viszont a fővárosnak és az önkormányzatoknak elvágnák az egyik legfontosabb bevételi forrását. Tarlós István szerint ez nagyon rossz ötlet.

Az iparűzési adó az önkormányzatok fő bevétele

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azzal a javaslattal fordul Orbán Viktorhoz, hogy a kormány a járványhelyzet miatt csökkentse felére a nyereségadót, az önkormányzatokhoz befolyó iparűzési adót pedig függesszék fel.

Óbuda bevételeinek egyharmadáról van szó

A bejelentést követően a Orosz Anna, a 11. kerület momentumos alpolgármestere azt írta a Facebookon, hogy az iparűzési adó Újbuda bevételeinek egyharmadát teszi ki.

Ebből működik a BKV

Az iparűzési adó fizetésének felfüggesztéséről Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azt írta a közösségi oldalán, hogy „Ez a fővárosi önkormányzat egyetlen adóbevétele. Ebből működik a BKV” – majd így folytatta:

Kiakadt a főpolgármester-helyettes

„Ha nincs iparűzési adó, nincs közösségi közlekedés. Ha nincs közösségi közlekedés, nincs iskola és a többség dolgozni sem fog tudni, igazából senki sem, mert a közvilágítást is az iparűzési adóból fizeti a város – reagált az iparűzési adó egy éves felfüggesztésének ötletére Facebook-oldalán Tüttő Kata.

Tarlós István szerint is rossz ötlet

Tarlós István hétfő este nyilatkozott a javaslatról az ATV-ben. A volt főpolgármester azt mondta: nagyon rossz ötletnek tartja az iparűzési adó fizetésének a felfüggesztését.

Egyetért a korábbi és a jelenlegi főpolgármester

Tarlós István a nyilatkozata alapján egyetért a főpolgármesterrel abban, hogy az iparkamara javaslata rossz. Karácsony Gergely szerint egyenesen kivéreztetnék ezzel Budapestet.

Rendszeresen előkerül

Egy évvel ezelőtt vesztette el a főváros vezetését Tarlós István, ennek ellenére rendszeresen bírálja a főváros új vezetését, néha még a kormányt is.

Időhúzással vádolta Karácsony Gergelyt

Legutóbb október elején írtunk arról, hogy a volt főpolgármester arról beszélt, úgy látja a főváros most legalább 2022-ig időhúzásra játszik. Szobrot állítanak például háborúban megerőszakolt nők emlékére, ami szép gondolat. Ám mi indokol erről másfél év megelőző „társadalmi vitát”?  – teszi fel a kérdést a korábbi polgármester.

Nem kell csinálni semmit

A látványpolitizálásnak mégis van politikai haszna. Egyrészt nem kell semmit csinálni, másrészt nehéz hibázni és lehet várni közben a dicséretet: „Lám, mi aztán demokratikusak vagyunk. Mindenről megkérdezzük a választókat.” Nem lehet, hogy a választók cselekvést is várnak? – tette hozzá.

Miért nem valósul meg valami?

Tarlós szerint minden 2022-ről szól. Ha felmerül a kérdés, miért nem valósul meg valami a városban, arra a következő másfél évben mindig ugyanazt a két választ fogja kapni. Vagy azért, mert én korábban nem csináltam meg, vagy azért, mert a kormány nem adott elég pénzt – mondta.

A Facebook nem szól vissza

A korábbi főpolgármesternek a facebookozás sem tetszik, ezzel kapcsolatban annyit mondott: „Nincs jó véleményem a Budapest-infók elmaradásáról és helyette a Facebook kizárólagosságának bevezetéséről sem. Az infókon bárki bármit kérdezhetett. A Facebook nem szól vissza, és soha nem kell kínos kérdésekre válaszolni – amelyek, ugye, fel sem tehetők” – mondta a volt főpolgármester.

A kormánypártoknak össze kell szedniük magukat

Tarlós István a kormánynak is beszólt: „A kormánypártoknak a kommunikáció területén össze kell szedniük magukat. Amint említettem, nem teljesítményalapú a kormányzati munka megítélése. A hangulatra, az érzelmekre, az indulatokra épít az ellenzéki kommunikáció, ami fokozódni fog az előttünk lévő másfél évben – fogalmazott Tarlós István.

Kiemeélt kép: Tarlós István – Forrás: ATV