Nemzeti Népegészségügyi Központ a hétvégén húsz olyan úgynevezett kijelölő határozatot tett közzé a honlapján, „amelyek az ország különböző egészségügyi intézményeinek, különböző osztályainak a részleges, vagy teljes leállását jelentik be, 2023. december- 2024. januártól”

Leállás a kardiológián

Müller Cecília hivatala által közzétett határozatok egyike szerint tovább folytatódik az ellátás leállása a Szent János Kórházban. Nemrég írtunk arról, a budai intézmény 2024. november 30-ig a Kardiológiai Osztály „a minimumfeltételek részleges- és átmeneti hiánya miatt nem tudja ellátni a 2. kerületi lakosságot, a meglévő 36 fekvőbeteg ágyat 18-ra kénytelen csökkenteni”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

További leállások

Majd a napokban számoltunk be arról, hogy a kórház további betegellátásokat is kénytelen korlátozni: egy január 3-i dokumentum alapján a gasztroenterológia, az endokrinológia és az anyagcsere osztály, a neurológia állt le, valamint stroke-ügyelet sem lesz a János kórházban. A kórház az intézkedések tényét elismerte, mégis az ügy minősítését viszont rosszindulatúnak nevezte.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Leállt a traumatológia

Most viszont az is kiderült, hogy a János kórház a komoly baleseti sérültek ellátását sem tudja biztosítani. Vagyis sem a budai, sem a hozzá tartozó agglomerációban élő betegek ellátását nem tudja az intézmény biztosítani, valamint az ittas sérültek ellátását sem vállalja. Az előbbi esetben, épület felújítással magyarázza az intézmény a kapacitás csökkentés, míg az ittas sérültek ellátásnak megszüntetésének okait nem magyarázza a határozat.

Margit kórház

A Szent János Kórházon kívül hasonlóan sikeresen kezdi az új évet Budapesti Szent Margit Kórház is. Az intézmény a gasztroenterológiai ellátást, és a gyomor- bélrendszeri vérző betegek ellátását sem tudja biztosítani. Ez a helyzet azért okozhat nagy bajt, mert a budai oldalon a János kórház sem fogadja a fent említett betegeket.

A pesti oldalra viszik a betegeket

Tehát, a budai lakosokat és a hozzá tartozó agglomerációból érkező betegeket (Budakeszi, Páty, Telki, Dunabogdány, Pócsmegyer, Visegrád, Szigetmonostor, Kisoroszi, Perbál, stb…), sokszor vérző állapotban lévőket, a mentőknek a pesti oldalra kell utaztatni.

Szolnoki kórház

Az említett budapesti intézmények mellett néhány megyei centrum kórház is érintett az osztályok leállásában. A Jász-Nagykun-Szolnok Hetényi Géza Centrum Kórházban, az arc- és szájsebészeti ellátás akadozik immár mondhatni hagyományosan, ugyanitt a tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs fekvőbeteg ellátás nem lesz elérhető, és szűnik meg a teljes kapacitása ebben az évben.

Egri kórház

A Heves Megyei Markhot Ferenc Centrum Kórházban a szemészet ügyeleti ellátását nem tudják biztosítani, az ügyeleti időben érkező betegeknek Debrecenbe kell menni ellátásért.

Tatabányai kórház

A Komárom-Esztergom megyei Szent Borbála Kórház az urológia ügyeletei és fekvőbeteg szakellátást továbbra sem tudja biztosítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Margit Kórház