Mostantól a háziorvosok döntik el, hogy ki és mikor kap oltást. Minden orvos megkapta a körzetében regisztráltak össze páciens adatát. Ezt Orbán Viktor is megerősítette szerdán a közszolgálati tévében.

Háziorvosok listája

A háziorvosok a héten már megkapták a praxisukhoz tartozó összes oltásra regisztrált páciens névsorát –  mondta el az ATV Híradójának Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

A háziorvosok döntenek

A háziorvosok mostantól maguk dönthetik el, hogyan osztják be az oltásra váró betegeket, korábban pedig az is nehezítette a szervezést, hogy egy szűkített listát kaptak csak arról, kiket kell beoltaniuk.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Szakmai útmutató

Békássy Szabolcs azt mondta, a háziorvosok a névsor mellé kaptak egy szakmai útmutatót is, ami segíti őket abban, hogy a legveszélyeztetettebbeket válasszák ki a listáról, és előre tudják venni őket az oltásban.

Az idősek élveznek elsőbbséget

„Erre nagyon nagy szükség van, hiszen alapvetően az oltási terv nem változott; továbbra is a legidősebb páciensek védelmének a biztosítása elsődleges prioritás”.

Egyéb csoportok

A szakmai útmutató tartalmaz olyan egyéb csoportokat, akik az idős pácienseken túl elsőként immunizálhatók. Ide sorolható a várandósok csoportja, és a fokozott kockázatot jelentő cukorbetegeknek a csoportja.​

Orbán Viktor is beszélt erről

Orbán Viktor szerda este az M1-en is megerősítette, hogy mostantól a háziorvosok joga eldönteni, hogy ki és mikor kap oltást.

Vakcinairigység

„Magyarországon komoly viták után úgy döntöttünk, hogy a háziorvosi rendszeren keresztül történjen az oltás. Ők orvosszakmai mérlegelést hajtanak végre, ezért fordulhat elő, hogy az egyik orvosnál valaki előbb kapja meg az oltást, mint a másik orvosnál egy nála esetleg fiatalabb. Ez a döntés a háziorvosok joga és felelőssége” – mondta a miniszterelnök.

Nem lehet megállítani a járványt

„Tömeges a fertőzés, és ezt bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, nem egyszerűen csak lassítani, hanem megállítani vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani” – mondta Orbán Viktor.

Kismamák oltása

A kismamák oltásával kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, egy ideig az volt a tudományos álláspont, hogy a várandós nőket inkább ne oltsák. Amikor újabb adatok érkeztek arról, hogy lehet őket is oltani, a kormány döntött arról, hogy vegyük előre őket. „Vakcina és vakcina között nem az alapján kell különbséget tenni, hogy nyugati, vagy keleti, hanem, hogy biztonságos-e”.

A szoptatósokra nem vonatkozik az elsőbbség

Korábban arról volt szó, hogy várandósok mellett a szoptatós anyukák is soron kívül kaphatnak oltást. Erről Merkely Béla is külön rendelkezett a Semmelweis Egyetemen. Müller Cecília azonban azt írta, hogy a szoptatás önmagában nem kockázatos, így a szoptatós anyukákra nem vonatkozik a soron kívüli vakcina beadása. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI/Kovács Attila