Nem kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát soron kívül a szoptató anyák. Müller Cecília szerint a szoptatás önmagában nem kockázati tényező, ezért csak a terhes nőknek jár a soron kívüli vakcina. Merkely Béla a hétvégén még arra utasította a Semmelweis Egyetem oltópontjait, hogy a terhes nők és a szoptatós anyukák is soron kívül kapják meg a vakcinát.

Beoltják a kismamákat

A BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt róla, hogy múlt hét pénteken jelentette be Orbán Viktor, hogy soron kívül beoltják a kismamákat. Nem sokkal később Merkely Béla már arról beszélt, hogy Pfizer vagy Moderna vakcinát kaphatnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Merkely Béla utasítása

Merkely Béla rektor és dr. Szabó Attila, a Klinikai Központ elnöke arra utasította az egyetemi oltópontok vezetőit, hogy a mai naptól fogva az extra oltóponton fogadják a kismamákat és a szoptató anyákat, akiket soron kívül kell beoltaniuk – írta a Semmelweis Egyetem.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A Semmelweis Egyetem közleményében még az azt is leírta, hogy ” a szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor a szoptatás alatt felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát”.

Kígyózó sorok

Szombaton el is indult a kismamák oltása úgy, hogy nem sok részlet derült ki arról, hogy pontosan kiknek és milyen feltételekkel adható be a vakcina. Kígyózó sorokban álltak a nők a Rókus kórház és a Semmelweis Egyetem klinikája előtt (ugyanis ezen a két oltóponton kaphattak oltást a nők).  

Nem kértek igazolást

Egészen szombat délutánig úgy oltották a sorban álló nőket, hogy senkinek nem kellett igazolnia, hogy gyermeket vár, vagy hogy nemrég született a babája. Így olyan nők is kaptak oltást, akik odamentek, de nem várnak gyermeket és otthon sincsen pici babájuk.

Hirtelen megváltozott a szabály

Még szombat délután, mindkét oltóponton bejelentették, hogy csak terhes kiskönyvvel vagy nőgyógyászati illetve háziorvosi beutalóval kaphatják meg a várakozók a koronavírus elleni vakcinát.

A háziorvosokat nem tájékoztatták

A hét elején a szülés előtt álló és a már szülés után lévő kismamák megrohamozták a háziorvosokat, de ők sem sokat tudtak arról, hogy kinek és milyen alapon jár a vakcina, illetve, hogy milyen igazolást is kellene kiadniuk.

Csak a terhesek kapnak oltást

Müller Cecília országos tisztifőorvos most tájékoztatót küldött a háziorvosoknak, miszerint bár a szoptatós anyukák is olthatók, csak a terhes nőket veszik előre az oltási sorban.

A terheseknél nagyobb a kockázat

Müller Cecília azt írja, hogy a várandósok oltását a súlyos COVID-19-re való magasabb kockázat indokolja, valamint a koronavírusban szenvedő várandósoknál nagyobb a terhességgel kapcsolatos szövődményeknek a kockázata is. A várandós nőknek szintén regisztrálniuk kell az oltásra, ezt követően pedig a háziorvossal szükséges felvenni a kapcsolatot.

A szoptatás önmagában nem kockázati tényező

Az országos tisztifőorvos arra is kitér, hogy a koronavírus szempontjából a szoptatás önmagában nem kockázati tényező, így a korábbi híresztelésekkel ellentétben a szoptató édesanyák nem kapják meg soron kívül az oltást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Rosta Tibor