Kitolják a kijárási tilalom idejét, illetve a boltok nyitvatartásának idejét – többek közt erről beszélt Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. Beoltják a kismamákat, a miniszterelnök arra kérte őket, hogy regisztráljanak.

275-en haltak meg

Az elmúlt napon a koronavírus miatt 275-en haltak meg, 11 823 beteget kezelnek kórházban, 1480 – an vannak  lélegeztetőgépen – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Van tartalék

10 343 ágy van tartalékban és 1693 lélegeztetőgép van még tartalékban. Élő erőből is van tartalék, de az utóbbiak nem végtelenek – mondta a miniszterelnök.  Az ingázókhoz még nem kellett hozzányúlni. 1200 orvostanhallgatót vonnak be a munkába.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Szabad nyár

„Úton vagyunk a szabadság felé”. A miniszterelnök azt mondta, egész biztos abban, hogy „szabad nyarunk lesz”.

Brüsszel elrontotta

A vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraiból átengedték a miniszterelnökök a bizottságnak. Az igazság, hogy rosszul döntöttek a miniszterelnökök, mert inkább egyedileg kellett volna tárgyalni – mondta Orbán Viktor. Azt gondoltuk, hogy a brüsszeli döntéshozók a beszerzési árra összpontosított, és igazából az idő lett volna a fontos. „Inkább drágább vakcina kéne, de időben”.

Boltzár

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna benne. 

Kitolják a nyitvatartási időt

A boltok előtt sorok alakulhatnak ki, ezért megfontolják, hogy kitolják a nyitvatartási időt.  A részletszabályokat még mindig tárgyalja az operatív törzs, azok a holnapi Magyar Közlönyben lesznek nyilvánosak – mondta a miniszterelnök.

Változik a kijárási tilalom határideje

Orbán Viktor bejelentette, hogy „átállunk a négyzetméter alapú vásárlásra”. Most úgy tűnik, hogy kilencig lehetnek nyitva a boltok, és 10 óra lesz a kijárási tilalom új ideje. 

Kismamák oltása

A kismamák regisztráljanak, mert oltást fognak kapni. Pfizer vagy Moderna vakcinát kapnak majd – mondta Orbán Viktor.

Nem fognak megnyitni a fodrászatok

A járványügyi szakemberek ellenállnak annak, hogy nyissanak ki a fodrászatok és a szépségszalonok. Így valószínűleg nem nyitnak meg egyelőre, de erről péntek délután dönt az operatív törzs.

Április 19-én nyithatna ki az iskolák és az óvodák

Orbán Viktor közölte, hogy az iskolák esetében az ott dolgozó embereket be kell oltani. „Nincsenek könnyű helyzetben a pedagógusok. Ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolába, akkor a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat is be kell oltani. 112 ezer regisztrált iskolai dolgozóból 20 ezret már beoltottak. A maradékot április 10-ig be lehet oltani, és így reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulhatnak az iskolák és az óvodák”.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor az operatív törzs ülésén – Forrás: Facebook