Óriási tömeg gyűlt össze szombaton a Semmelweis Egyetem és a Rókus kórház oltópontjainál, miután bejelentették, hogy a várandós és a szoptatós édesanyákat is előrébb veszik az oltási sorrendben. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora konkrétan utasításba adta, hogy oltsák be előbb a kismamákat, azonban ahogy arra már láttunk korábban is példát, hatalmas sorok alakultak ki az oltópontoknál.

Kismamákat is oltják

Pénteken született döntés arról, hogy a várandós és a szoptató anyákat is az oltási sor elejére veszik, a Semmelweis Egyetem munkatársai pedig már másnap arra készültek, hogy beoltsák őket. Az előzetes tervek szerint azokat oltották volna, akiket a háziorvosuk vagy a nőgyógyászaik beutaltak az oltópontra – írja a Telex.

Több százan jelentek meg

Hiába kérte azt az egyetem vezetése, hogy az egyetem extra oltópontján csak azokat fogják beoltani, akik regisztráltak és beutalóval rendelkeznek, az oltópontot mégis megrohamozták azok a kismamák is, akik semmilyen papírral sem rendelkeztek. A sorokbanó végül több százan álltak be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem küldték el őket

Az egyetem dolgozói így végül úgy döntöttek, hogy beoltják azokat is, akik jogalap nélkül érkeztek az oltópontra, egyrészt azért, mert nekik ez a kötelességük, másrészt azért, mert a problémával amúgy sem tudtak volna nagyon mit kezdeni.

Nem kérték el a beutalót

A híroldal szerint a helyszínen tartózkodó munkatársaik nem találkoztak olyan kifelé érkező anyával, akitől elkérték volna a háziorvosi beutalót az oltás előtt. A kismamák közül volt olyan, aki vitte magával a kötelező terheskönyvét, de voltak olyanok is, akiknél az se volt ott – mindenesetre ők is megkapták szombaton a Pfizer vakcináját.

Nem lehetett leülni

Emese arról beszélt a hírportálnak, hogy kb. négy órát állt a sorban 12 és 16 óra között az egyetem oltópontja előtt. „Én ha valamin, csak azon voltam kicsit felháborodva, hogy ezt a leülés dolgot nem oldották meg, persze értem, hogy nehéz ügy de azért nagy pocakkal órákat ácsorogni az kegyetlen. 3 óra körül hoztak csak padokat” – mondta.

Többen hallották, hogy beoltanak bárkit

Azok közül, akik megkapták a vakcinát, többen is arról beszéltek, hogy egy ismerősüktől hallották, hogy ma beoltanak bárkit. Volt olyan, aki először a Klinikákhoz ment a potya oltásért, aztán amikor meglátta a kígyózó sort, átment a Rókusba, ahol egy óra várkozás után meg is kapta a Pfizer-oltást.

Elküldték a szoptatós anyákat

Szombat délután, 16:30 körül leállították a szoptatós anyák oltását, a sorban állókat pedig hazaküldték. Kijött egy biztonsági őr, és közölte, hogy innentől kezdve csak a várandósakat oltják, a szoptatós anyák meg érdeklődjenek hétfőn.

Előrébb vették a nagyon terheseket

Egy anyuka arról számolt be a hírportálnak, hogy rendkívül emberségesen bántak velük a Klinikáknál, ugyanis ott a nagyobb pocakú nőket kiemelték a sorból, és előre behívták őket.

Az egyetem szerint minden szabályosan ment

Időközben a Semmelweis Egyetem azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy az egyetem oltópontjain csak azokat oltják be, akik az egyetem gondozásában lévő kismamák, vagy akik beutalóval érkeztek – tehát az előírásoknak megfelelően.

Mást mondanak az anyukák

Ezzel a bejegyzéssel szemben több nő is állította, hogy azt mondták az oltóponton, hogy nem az egyetemen kezelik őket, és nem is ott szülnek/szültek, beutalójuk se volt, mégis a sorban állást követően ők is megkapták a vakcinát. A tömegben az a pletyka terjedt el, hogy vasárnap már csak a beutalóval érkezőket fogják beoltani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay