Óriási tömeg gyűlt össze szombaton a Semmelweis Egyetem és a Rókus kórház oltópontjainál, miután bejelentették, hogy a várandós és a szoptatós édesanyákat is előrébb veszik az oltási sorrendben. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora konkrétan utasításba adta, hogy oltsák be előbb a kismamákat, azonban ahogy arra már láttunk korábban is példát, hatalmas sorok alakultak ki az oltópontoknál.

Kismamákat is oltják

Pénteken született döntés arról, hogy a várandós és a szoptató anyákat is az oltási sor elejére veszik, a Semmelweis Egyetem munkatársai pedig már másnap arra készültek, hogy beoltsák őket. Az előzetes tervek szerint azokat oltották volna, akiket a háziorvosuk vagy a nőgyógyászaik beutaltak az oltópontra – írja a Telex.

Több százan jelentek meg

Hiába kérte azt az egyetem vezetése, hogy az egyetem extra oltópontján csak azokat fogják beoltani, akik regisztráltak és beutalóval rendelkeznek, az oltópontot mégis megrohamozták azok a kismamák is, akik semmilyen papírral sem rendelkeztek. A sorokbanó végül több százan álltak be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Nem küldték el őket

Az egyetem dolgozói így végül úgy döntöttek, hogy beoltják azokat is, akik jogalap nélkül érkeztek az oltópontra, egyrészt azért, mert nekik ez a kötelességük, másrészt azért, mert a problémával amúgy sem tudtak volna nagyon mit kezdeni.

Nem kérték el a beutalót

A híroldal szerint a helyszínen tartózkodó munkatársaik nem találkoztak olyan kifelé érkező anyával, akitől elkérték volna a háziorvosi beutalót az oltás előtt. A kismamák közül volt olyan, aki vitte magával a kötelező terheskönyvét, de voltak olyanok is, akiknél az se volt ott – mindenesetre ők is megkapták szombaton a Pfizer vakcináját.

Nem lehetett leülni

Emese arról beszélt a hírportálnak, hogy kb. négy órát állt a sorban 12 és 16 óra között az egyetem oltópontja előtt. „Én ha valamin, csak azon voltam kicsit felháborodva, hogy ezt a leülés dolgot nem oldották meg, persze értem, hogy nehéz ügy de azért nagy pocakkal órákat ácsorogni az kegyetlen. 3 óra körül hoztak csak padokat” – mondta.

Többen hallották, hogy beoltanak bárkit

Azok közül, akik megkapták a vakcinát, többen is arról beszéltek, hogy egy ismerősüktől hallották, hogy ma beoltanak bárkit. Volt olyan, aki először a Klinikákhoz ment a potya oltásért, aztán amikor meglátta a kígyózó sort, átment a Rókusba, ahol egy óra várkozás után meg is kapta a Pfizer-oltást.

Elküldték a szoptatós anyákat

Szombat délután, 16:30 körül leállították a szoptatós anyák oltását, a sorban állókat pedig hazaküldték. Kijött egy biztonsági őr, és közölte, hogy innentől kezdve csak a várandósakat oltják, a szoptatós anyák meg érdeklődjenek hétfőn.

Előrébb vették a nagyon terheseket

Egy anyuka arról számolt be a hírportálnak, hogy rendkívül emberségesen bántak velük a Klinikáknál, ugyanis ott a nagyobb pocakú nőket kiemelték a sorból, és előre behívták őket.

Az egyetem szerint minden szabályosan ment

Időközben a Semmelweis Egyetem azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy az egyetem oltópontjain csak azokat oltják be, akik az egyetem gondozásában lévő kismamák, vagy akik beutalóval érkeztek – tehát az előírásoknak megfelelően.

Mást mondanak az anyukák

Ezzel a bejegyzéssel szemben több nő is állította, hogy azt mondták az oltóponton, hogy nem az egyetemen kezelik őket, és nem is ott szülnek/szültek, beutalójuk se volt, mégis a sorban állást követően ők is megkapták a vakcinát. A tömegben az a pletyka terjedt el, hogy vasárnap már csak a beutalóval érkezőket fogják beoltani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay