Rendkívüli interjút adott Orbán Viktor az M1-nek szerda este. A miniszterelnök többek közt arról beszélt, hogy a korlátozásokkal csak lassítani, de megállítani már nem lehet a vírust.

Az oltásra kell összpontosítani

Most minden erőt az oltásra kell összpontosítani. Arról is beszélt, hogy már 3 760 000-en regisztráltak az oltásra – mondta Orbán Viktor szerda este. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Húsvét után lesz meg a 2,5 millió beoltott

A kormány úgy számol, hogy a regisztrált időseket húsvét utánra oltják be, ezért tervezik akkora az újranyitást. Vagyis csak húsvét után lesz meg a 2,5 millió beoltott.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Meghúzták a határt

A 2,5 millió fős határt azért húzták meg, mert ez a szám jelenti azt, hogy az idősek, a legveszélyeztetettebbek ekkor lesznek beoltva. „Ők azok, akik az országot az elmúlt 50-60 évben elhozták a hátukon, ahol most vagyunk. A 2,5 millió fő beoltása azt fogja jelenteni, hogy a 65 évnél idősebbek már védettek lesznek” – mondta Orbán Viktor.

Nem lehet megállítani a járványt

„Tömeges a fertőzés, és ezt bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, nem egyszerűen csak lassítani, hanem megállítani vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani” – mondta Orbán Viktor.

Az oltás ellen kampányolni bűn

A napi halálozással kapcsolatban azt mondta Orbán Viktor, hogy ő csak rossz hírt hall. Szerinte ezért nagyon fontos, hogy az oltás ellen hangolni és beszélni, az már bűn. „Ha valaki nem akarja magát beoltani az egy személyes döntés. De az oltás ellen kampányolni, már-már bűn” – tette hozzá a miniszterelnök.

Pedagógusok oltása

A tanárok oltásával kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy az első oltás már nagyon komoly védettséget ad. Teljesítették a szakszervezetek kérését, hogy vegyék előre a pedagógusokat, meg fogják kapni bő egy héttel az iskolák nyitása előtt az oltást, ez már elegendő védettséget ad.

Mindenki érdeke, hogy megnyissanak az iskolák

„Én is megkaptam az első oltást és bementem dolgozni” – mondta a miniszterelnök. A gyerekek és a munkába járó szüleik is érdeke, hogy meg tudjanak nyitni az iskolák.

Vakcinairigység

„Magyarországon komoly viták után úgy döntöttünk, hogy a háziorvosi rendszeren keresztül történjen az oltás. Ők orvosszakmai mérlegelést hajtanak végre, ezért fordulhat elő, hogy az egyik orvosnál valaki előbb kapja meg az oltást, mint a másik orvosnál egy nála esetleg fiatalabb. Ez a döntés a háziorvosok joga és felelőssége” – mondta a miniszterelnök.

Kismamák oltása

A kismamák oltásával kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, egy ideig az volt a tudományos álláspont, hogy a várandós nőket inkább ne oltsák. Amikor újabb adatok érkeztek arról, hogy lehet őket is oltani, a kormány döntött arról, hogy vegyük előre őket. „Vakcina és vakcina között nem az alapján kell különbséget tenni, hogy nyugati, vagy keleti, hanem, hogy biztonságos-e” – fejtette ki a miniszterelnök. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: Facebook