Erzsébetváros kedden döntött arról, hogy megemelik a háziorvosok eddigi támogatását.

Zavartalan ellátás a cél

Erzsébetváros önkormányzata a lehetőségeihez mérten mindent megtesz azért, hogy a háziorvosi rendelők továbbra is zavartalanul működjenek, ezért kedden a képviselő-testület 400 ezer forintra emelte a háziorvosok támogatását – írják közleményükben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

21 milliós segítség

A felnőtt háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a felnőtt fogorvosi praxisok így összesen 21 millió 600 ezer forintos segítséget kapnak az elszálló rezsiköltségeik kifizetéséhez.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Eszközökre is pályázhattak

Erzsébetváros eddigi is lehetőséget adott az itt dolgozó háziorvosoknak, gyermekorvosoknak és fogorvosoknak, hogy pályázhassanak többek között a munkájukhoz elengedhetetlen műszerek, informatikai eszközök és szoftverek beszerzésére.

Durva emelés

A támogatási összeg plafonja 109 ezer forint volt, amelyet most a képviselő-testület 400 ezer forintra emelt – áll Niedermüller Péter polgármester közleményében.

Átalakuló ügyelet

Több változás is érintette az elmúlt időszakban a házirovosokat. A háziorvosi praxisok tekintetében a jövőben a legkisebb egységnek már nem a települést, hanem a járást tekintik. A már létező praxisközösségek tevékenysége járóbeteg-szakellátási szolgáltatásokkal bővülhet. a háziorvosi ügyelet délután négytől este tíz óráig a járásközpontban lesz mindig azonos helyen, este tíztől reggel nyolcig pedig az eddigi ügyeleti szolgáltatók helyett, az Országos Mentőszolgálat irányítja majd a betegeket a megfelelő ellátási szintre.

Van, ahol a mentők veszik át az ügyeleti ellátást

Az ügyeleti ellátás átalakításának végdátuma 2024. február 29., azt megelőzően fokozatos lesz a feladatelvállalás. Az egészségügyért felelős miniszter 30 nappal előre közzéteszi, mely területek – jellemzően megyék – esetében veszi át a mentőszolgálat az ügyeleti ellátást.

Felmondott a háziorvos

Amint arról korábban beszámoltunk, felmondott Zugló egyik háziorvosa. Zsigri Szabolcsnak abból lett elege, hogy betegeinek sokszor hónapokat kellett várniuk, mire megfelelő ellátáshoz jutnak és orvosként felesleges adminisztrációs feladatokat kellett végezni. Emiatt döntött új a doktor, hogy befejezi a praktizálást, helyette inkább németül tanul. „Imádjuk, szeretjük a pácienseinket. Mindenünket odaadjuk értjük és… bocsánat…” – mondta elcsukló hangon az RTL Híradójában Zsigri Szabolcs. 

Nem a pénz miatt megy

A háziorvos azt mondta, nem a munka mennyisége vagy a fizetés miatt határozott a felmondásáról. A doktornak az is problémát jelent, hogy páciensei közül egyre közül egyre kevesebben jutnak további ellátáshoz. 

Eljut egy pontra

„Mi bármeddig tudjuk nyújtani a lehetőségeinket. Tudunk sokat dolgozni, de a háziorvos eljut egy pontra, amikor a szakrendelőhöz és a kórházhoz kell folyamodnia. Ezen nem tudunk változtatni, mert látjuk, hogy hosszú heteket, hónapokat kell várakozniuk a betegeinknek az ellátásra”. 

Fóti probléma

Arról is írtunk, hogy a Fóthoz tartozó Kisalag rendelőjéből mindkét háziorvos távozik. Egyikük nyugdíjba megy, a másik – aki akár maradhatna is – nem vállalja négyezer ember ellátását.

Sokat kell utazni

Felmondásának oka azonban ennél többről szól: a magas rezsivel és az ügyeleti rendszer átalakításával is indokolta döntését az orvos. „Most a két kisalagi háziorvos kiesik, ami azt jelenti, hogy csak az öregfaluban, illetve a Szent Benedek-parkban lévő egyészségügyi központban maradnak háziorvosok. A kisalagiaknak, főleg az idősebbeknek, nehezebb az utazás, de nekik oda el kell jutni, ez plusz idő, plusz energia, plusz várakozás” – mondta el az RTL Híradójának egy helybéli férfi. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: illusztráció