Az első kerület tájékoztatása szerint 2023. március 16-tól december 23-ig belépődíjat kell fizetni a Halászbástya felső kilátószintjének látogatásakor.

Nem lesz olcsó

Csütörtöktől kell újra fizetni, a teljes árú jegy 1200 forint, a kedvezményes jegy, amit a 14 év alatti gyermekek és a diákigazolvánnyal rendelkező diákok, valamint Magyarország és az Európai Unió tagországainak nyugdíjas állampolgárai válthatnak meg, 600 forint lesz.

Ilyenkor lesz ingyenes

Az állami és nemzeti ünnepeken: március 15-én, augusztus 20-án, október 23-án a belépés díjmentes. A Halászbástya közelében egy jegykiadó berendezést állítottak üzembe, amely több nyelven – a magyar mellett – angolul, németül és spanyolul is információt szolgáltat a turistáknak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Lesz pénztár is

Az automatánál forinttal (érmével és bankjeggyel) egyaránt lehet fizetni, valamint bankkártyás fizetésre is van lehetőség. A helyszínen 9:00 és 17:00 között pénztár is üzemel, itt kizárólag bakkártyás fizetésre van lehetőség.

Gyereknek ingyen van

Nem kell belépőjegyet vásárolniuk többek között a 6 éven aluli gyermekeknek. A Halászbátya felső kilátószintje naponta reggel 9:00 órától 19:00 óráig tart nyitva december 23-ig, kivéve a június elseje és szeptember 30-a közötti nyári főszezont, amikor is reggel 9:00 órától este 21:00 óráig.

Legfőbb látványosság

A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke, amely a budai várban, Budapest 1. kerületében található. A neoromán kilátóteraszokról látható páratlan budapesti panoráma miatt a legjelentősebb idegenforgalmi látványosságok közé tartozik.

Vezéreket szimbolizálják

A Halászbástya Dunával párhuzamos főhomlokzata mintegy 140 méter hosszúságú, amelyből a déli folyosószárny hossza mintegy 40 méter, az északié 65 méter, míg a díszes középső mellvédfal 35 méter hosszú. Csúcsos süvegű kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják.

Erre utal a neve

A régi budai várfalak helyén a Mátyás-templom átépítésével is megbízott Schulek Frigyes tervei alapján épült 1895 és 1902 között, neoromán stílusban. A neve arra utal, hogy a középkorban a várfalnak ezt a részét a halászok céhe védte.

Világörökségi helyszín

1947–48-ban Schulek Frigyes fia, Schulek János vezette a második világháborúban megrongálódott épületegyüttes helyreállítását. 1987 óta része Budapest világörökségi helyszíneinek, a Budai Várnegyed részeként.

Régóta fizetős

1995. május 30-án lépett érvénybe az 1. kerületi önkormányzat határozata, melynek értelmében belépti díjat vezettek be a Halászbástyán. 1997. június 25-én, a Széchenyi lánchíddal együtt, megtisztították a falfirkáktól és festéktaszító anyaggal vonták be.

Utolsó felújítás

Végül 2003 novemberében adták át a nagyközönségnek a sok tekintetben felújított épületegyüttest, amely még 1987-ben, a Budai Várnegyeddel együtt, a világörökség része lett.

Kiemelt kép: Halászbástya