Azt szeretnék elérni, ha megemelnék a tarifákat vagy más módon kapnának valami adókedvezményt. A kormány – vélhetően a történelmi tapasztalatok miatt – egyelőre nem mert semmilyen, a taxisoknak negatív döntést hozni.

Azonnal egyeztetni szeretnének

„Haladéktalan tárgyalásokat kezdeményeztünk a Kormánnyal a Taxisok érdekében, mint a legtöbb taxis vállalkozást tömörítő érdekképviselet!” – derül ki a Független Egységes Szakszervezetek Szövetségének hétfői közléséből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tarifaemelést szeretnének

„Sajnálatos módon az idei taxis tarifa megállapodás megkötése után számos olyan esemény történt/történik (háború, hiperinfláció, energiaválság, élelmiszerárak elszabadulása), mely a korábbi megállapodást elértéktelenítette” – érvelnek. Éppen ezért azt javasolják többek közt, hogy történjen további további sürgős, kisebb mértékű taxis tarifaemelés

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kevesebb közterhet szeretnének fizetni

Emellett szeretnék, ha a taxis kisvállalkozók további más adókedvezményt kapnának, maximalizálnák az engedélyek kiadását, valamint a taxisok adózási lehetőségeinek pontosítását. A levélben jelzik, hogy várják a visszajelzést a konzultáció pontos helyét és idejét illetően.

Ez az első olyan intézkedés, amely komolyan érinti őket

A taxisokkal eddig is szinte mindig kivételezett a kabinet, amikor megszorító intézkedéseket vezetett be, ám az ársapka eltörlésével a mai naptól ők is csak piaci áron tankolhatnak. A kormány vélhetően a történelmi tapasztalatok okán gondolta úgy, hogy nem érdemes felbosszantania a taxisokat.

Éjszakai tájékoztató

Mint korábban beszámoltunk róla, rendkívüli kormányinfón jelentették be kedd este, hogy a kormány a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot. Az esti fél 11-kor tartott eseményről háromnegyed órával a kezdés előtt küldtek ki értesítést.

Soha nem látott válsághelyzet

A MOL vezérigazgatója arról beszélt, soha nem látott krízishelyzet alakult ki az országban, utoljára a 70-es 80-as években lehetett látni ilyesmit. Ha egy szóval lehet jellemezni a helyzetet, akkor a káosz szót használja. Állítása szerint nem tudja már elmondani, hány telefon, kérés érkezett azzal kapcsolatban, hogy hova lehet menni benzinért, a Mol 31 éve alatt nem történt ilyesmi – érzékeltette.

A stabilitás még odább van

Hernádi Zsolt egy kérdésre jelezte, a szankciók rengeteget ártanak Európának, ugyanakkor az árstop mára diszfunkcionálissá vált, ezért kell kivezetni. A MOL-vezető azzal számolt, hogy normalizálódik a piac és a mostani „sokkszerű vásárlási kedv” nem fog megismétlődni. A stabilitás egy-másfél hónap múlva jöhet el.

Percek alatt változtattak

Két perccel azután, hogy Gulyás Gergely bejelentette a benzinárstop végét, már meg is jelent a vonatkozó közlöny, mely szerint a rendelet 23 órától lép életbe. Hernádi Zsolt, a Mol első embere bejelentette a Mol-kutakra vonatkozó irányadó árakat: 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk saját illusztráció.)