Rendkívüli Kormányinfón jelentették be kedd este, hogy a kormány a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot, vagyis kedden 23 órától megszűnik a 480 forintos hatósági üzemanyagár.

Megszűnik a benzinárstop

A Mol arról tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem tudja biztosítani az ország üzemanyag-ellátását. A kormány ezért a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kedden 23 órakor ér véget

Két perccel azután, hogy Gulyás Gergely bejelentette a benzinárstop végét, már meg is jelent a vonatkozó közlöny, mely szerint a rendelet 23 órától lép életbe. Hernádi Zsolt, a Mol első embere bejelentette a Mol-kutakra vonatkozó irányadó árakat: 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kritikus a helyzet

„A magyarországi ellátási helyzet kritikus: az importhiány és a pánikvásárlás nagyon komoly fuvarszervezési és ütemezési kihívást jelent számunkra” – áll a Mol keddi levélben, melyet üzleti partnereinek küldött. „Kevesebb üzemanyagot kell szétosztaniuk több partner és fogyasztó között, a kieső importot pedig a pozsonyi finomítóból kell pótolni, amely ugyancsak igénybe veszi a Mol szállítási kapacitásait. Azt írják, a Dunai Finomítóban elhárították a műszaki problémákat, de időre van még szükségük ahhoz, hogy elérjék a teljes gyártási kapacitást, és a logisztikában is utolérjék magukat.”

Átmeneti intézkedések

„Ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk a már beérkezett, regisztrált megrendeléseket, és az ország minden pontjára tudjunk az alapvető működéshez szükséges üzemanyagot szállítani, átmeneti intézkedést kell bevezetnünk” – írják.

El kell menni az üzemanyagért

Kedd 17 óra és vasárnap éjfél között csak saját szervezésű szállítással fogadnak be üzemanyag-rendeléseket. Ez azt jelenti, hogy a partnereknek maguknak kell elmenniük a Mol valamelyik telepére az üzemanyagért, ha még nem adtak le rendelést, és hamarabb szeretnének hozzájutni. Legközelebb hétfő 0 órától lehet leadni új rendelést, ha valaki mégis azt szeretné, hogy a Mol szállítása ki az üzemanyagot.

Türelmet kérnek

Az eddig leadott rendeléseket folyamatosan teljesíti a társaság, de türelmet kérnek a partnerektől. Azt is kérik, hogy késői időpontban is biztosítsák az áru átvételét, ha csak éjszakai időpontban ér oda a tankerautó. „Amennyiben az áru lefejtése meghiúsul, nem tudjuk, mikor lesz lehetőségünk a szállítást ismételten megkísérelni” – fogalmaznak a levélben.

„Soha nem volt még ennyi leürülés”

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója fekete képet festett a jelenlegi helyzetről. „Soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatunkban jelentkezett részleges termékhiány és a töltőállomásaink negyedében volt teljes leürülés” – közölte a Mol ügyvezető igazgatója.

Fel kell függeszteni a hatósági árat

A szakértők a hatósági ár felfüggesztésében látják a megoldást az üzemanyaghiányra. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a kormány a tűzzel játszik az üzemanyagellátásban, és szerinte a helyzet kezelésére nincs más alternatíva, mint az árstop azonnali megszüntetése.

A hatósági ár története

A hatósági ár szabályozása azóta többször változott, a kormány 2022. február 28-tól, vagyis az orosz invázió kezdete után négy nappal a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árára is kiterjesztette az árkorlátozást, miután a hónap közepén további három hónapra meghosszabbította a 480 forintos árlimitet – foglalta össze a helyzetet a Telex. Június 24-től 50 literben korlátozták a hatósági áras benzin és gázolaj eladását a Mol és az OMV kútjain, július 30-án tovább szigorították a hatósági áras üzemanyagok forgalmazását. Azóta csak a Magyarországon, magánszemélyek által üzemben tartott járművek, illetve a taxisok vásárolhatnak a literenként 480 forintos benzinből és gázolajból. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kormányinfó Gulyás Gergely miniszterrel. Fotó: archív